Лайм

Помер сценарист знаменитих фільмів Мартіна Скорсезе

Мардіка Мартіна, який написав сценарії "Злих вулиць" і "Скаженого бика», не стало у віці 82 років

Сценарист Мардік Мартін, який співпрацював з Мартіном Скорсезе в фільмах "Скажений бик", "Злі вулиці" і "Нью-Йорк, Нью-Йорк", помер в Лос-Анджелесі у віці 82 років. Про це повідомляє видання Variety.

Мартін народився в Ірані в вірменській сім'ї, виріс в Іраку, де працював в кінопрокаті, а потім переїхав в США, щоб вивчати економіку в Нью-Йоркському університеті. Незабаром юнак вступив до кінематографічного відділення, де й зустрів Мартіна Скорсезе в 1961 році.

Мартін працював з культовим режисером над деякими його ранніми фільмами, включаючи короткометражку 1964 року "Це не тільки ти, Мюррей", дебютну повнометражну стрічку "Хто стукає в мої двері" і документальний фільм "Італійський американець".

У співавторстві зі Скорсезе Мартін в 1973 році написав сценарій для "Злих вулиць", а потім - для фільму "Нью-Йорк, Нью-Йорк". Після переїзду до Голлівуду Мартін працював в студії "Chartoff-Winkler Productions", для яких написав сценарій фільму "Валентино".


Кадр із фільму "Злі вулиці"

Також Мартін працював над наративом для документального фільму Скорсезе "Останній вальс" - хроніки заключного концерту групи The Band, що зібрала на одній сцені Мадді Уотерса, Степпл Сінгерз, Доктора Джона, Пола Баттерфілда, Боба Ділана, Джоні Мітчелл, Вана Моррісона, Еріка Клептона, Ніла Даймонда, Рона Вуда, Рінго Стара та інших.

Спільно з Полом Шредером Мартін півтора року досліджував життя боксера Джейка Ламотти для створення фільму 1980 року "Скажений бик". Біографічна драма з Робертом Де Ніро отримала два "Оскари", премію "Золотий глобус", і зайняла 51 місце в списку 100 кращих американських трилерів за версією Американського інституту кіномистецтва.


Кадр із фільму "Скажений бик"

Поки Мартін не став професором в Нью-Йоркському університеті та Школі кінематографічних мистецтв при Університеті Південної Каліфорнії, у нього був складний період. Сценарист став залежним від кокаїну і втратив роботу в перспективних проектах, включаючи "Шлях Карліто" Брайана Де Пальми.

Його останній сценарій був задіяний у фільмі Фатіха Акіна "Шрам" 2014 року. Документальний фільм про його життя "Мардік: Багдад в Голлівуді" був знятий в 2008 році.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами