Лайм

Причиною вибуху в Бейруті став нітрат амонію: 3 випадки, коли він вже призводив до трагедій

До вибуху в столиці Лівану схожих трагедій в історії було щонайменше кілька

Незабаром після потужного вибуху в порту Бейрута стало відомо, що його причиною було загоряння величезного запасу нітрату амонію (аміачної селітри). Зберігання 2750 тонн речовини без належних заходів безпеки призвело до смерті більше 100 осіб, тисячі жителів міста отримали поранення, ще сотні тисяч втратили домівки.

Примітно, що це не перший інцидент, причиною якого стало недбале поводження з аміачною селітрою. До вибуху в Бейруті схожих подій в історії було щонайменше кілька.

Наслідки вибуху в Бейруті Фото: Getty Images

Що таке аміачна селітра?

Нітрат амонію або аміачна селітра (NH4NO3) є сіллю азотної кислоти, яку вперше в 1659 році виявив німецький алхімік Йоганн Глаубер. З того часу аміачній селітрі знайшли різні застосування: речовину використовують і як азотне добриво в сільському господарстві, і як компонент для виготовлення боєприпасів у військовій промисловості.

Через його небезпечні властивості у багатьох країнах продаж добрив з цієї речовини заборонено. Адже небезпека вибуху є не тільки при контакті нітрату амонію з вогнем, але й просто від нагрівання, різких перепадів температури або вологості. Більш того, інциденти можливі навіть через тиск однієї упаковки з речовиною на іншу.

Саме такого роду недбале ставлення до правил експлуатації або зберігання свого часу неодноразово призводило до трагедій і великої кількості смертей. Ось найвідоміші з них.

"Великий вибух" (Великобританія, 1916 рік)

Масові поховання жертв вибуху у ФавершеміФото: Getty Images

Вибух на фабриці біля британського містечка Фавершем в 1916 році вважається першим великим інцидентом, в якому одну з головних ролей зіграла аміачна селітра. Деякий час його називали наймасштабнішим і найбільш смертоносним, чому і з'явилося відповідне визначення - "Великий вибух".

Вдень 2 квітня потужний вибух почули на території всього Фавершема і за його межами. Він стався на пороховій фабриці, де випадкова пожежа швидко досягла складу з 200 тоннами тротилу і 700 тоннами нітрату амонію, які використовувалися для виробництва у військових цілях. Інцидент забрав життя 115 чоловіків та хлопців, при цьому тіла семи жертв так і не було знайдено.

Вибух на заводі в Оппау (Німеччина, 1921 рік)

Місце інциденту в ОппауФото: Getty Images

Схоже, навіть після події у Бейруті вибух нітрату амонію неподалік від німецького міста Оппау в 1921 році залишиться найпотужнішим в історії. Адже мова йде про запас, який вдвічі перевищує цифру з Лівану.

Інцидент стався 21 вересня на території місцевого заводу добрив, де запаси сульфату і нітрату амонію зберігалися у спеціальному глиняному кар'єрі. Коли ж працівники заводу виявили, що речовини в черговий раз злежалися, для їх роздроблення вирішили застосувати вибухівку. Як би дивно це не звучало, але подібний метод вже застосовувався неодноразово і без всяких пригод. От тільки восени 1921 року щось пішло не так.

Як припускали експерти вже після інциденту, можливих причин вибуху могло бути дві: надмірний вміст нітрату амонію в частині запасів або ж недбалість підрядника, який вирішив заощадити і обрав замість чорного пороху сильнішу вибухівку. Проте поблизу міста Оппау вибухнуло 12 тисяч тонн суміші, в якій містилося понад 4 тисячі тонн аміачної селітри.

Вибух неймовірної сили було чути в Мюнхені (300 км відстані). Він зруйнував будівлі довколишніх населених пунктів, скинув зі шляхів потяги та вибив шибки в радіусі 70 кілометрів. Жертвами події стали понад 500 людей, ще тисячі отримали поранення. Через роки трагедія поблизу Оппау обросла всілякими теоріями. Зокрема, ходили розмови і про те, що на заводі вибухнула винайдена на той момент німцями секретна ядерна бомба.

Вибух у Техас-Сіті (США, 1947 рік)

Пожежі після вибухів у Техас-Сіті Фото: Getty Images

Якщо трагедія поблизу німецького міста Оппау вражає цифрою запасів аміачної селітри, то інцидент у порту Техас-Сіті залишається рекордним за кількістю жертв. Все почалося з того, що навесні 1947 року французький пароплав "Гранкан" прибув до США за вантажем добрив. Судно вантажили кілька днів, в тому числі й аміачною селітрою.

Вранці 16 квітня в трюмах "Гранкана" помітили дим. Побоюючись зіпсувати вантаж, помічник капітана заборонив гасити пожежу водою і наказав закрити люки та пустити до трюмів пару. Команда пароплава поспішно покинула палубу, а замість моряків на неї зійшли пожежні. Незабаром після того, як з люків показався вогонь, пролунав вибух.

До цього дня на "Гранкан" встигли завантажити більше двох тисяч тонн аміачної селітри, тому не дивно, що уламки пароплава знаходили в трьох кілометрах від місця події. Жертвами інциденту на той момент стали більше 500 людей, при цьому вибухом біля пірсу історія не закінчилася.

Пожежі доволі скоро перекинулися на інші кораблі, при цьому деякі з них також були завантажені небезпечним вантажем. Загорілися сусідні склади та заводи, а до ночі вибухнули ще два пароплави з селітрою та сіркою.

Вибухи в порту, масові пожежі зруйнували дві третини міста та забрали ще близько тисячі життів. Збиток оцінили в $100 мільйонів, ще $17 мільйонів було виплачено потерпілим у якості компенсацій.

  • На другий день після інциденту в порту Бейрута в соцмережах з'являються нові фото та відео, які нагадують дуже реалістичні декорації для фільму-катастрофи. Що вже казати про записи з камер в будинках, церквах та магазинах міста. Дивіться також на theLime 5 відео зі столиці Лівану, на яких не видно вибуху - замість нього наслідки та дивом уцілілі люди.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймПодії
Теги: Бейрут

Читайте також

Лобода здивувала унікальним виконанням "Щедрика" у супроводі сотні дітей: відео

Співачка Світлана Лобода виконала Щедрика Леонтовича зі 100 українських латвійських дітей

У Києві покажуть знамениту виставу "Здрастуйте, я Ваша тітонька!" з незрівнянним Олексієм Вертинським - анонс

У Києві на Терасі River Mall пройде прем'єра культової вистави Здрастуйте я ваша тітонька з Олексієм Вертинським

Поринь у світ казкових героїв: у центрі Києва відкриється виставка "Магічний сад"

На Співочому полі відкриється Магічний сад - парк із казковими героями, квітковими інсталяціями та яскравими фотозонами