Лайм

90 років тому вийшов перший кольоровий мультфільм зі звуком: ось він сам і його історія

Хто створив перший звуковий мультик

16 серпня 1930 року побачив світ перший в історії мультфільм зі звуком. У цьому матеріалі ми розповімо вам, хто створив цей унікальний витвір і наскільки досягли успіху в подібній майстерності радянські фахівці.

Рівно 90 років тому вийшов створений Абом Айверксом мультик про жабку Фліппа. Він став першим кольоровим мультфільмом в історії, у якого був повноцінний звук. До цієї роботи Аб співпрацював з командою Уолта Діснея. Але даний мультик, знятий на плівку CineColor, є виключно його твором.

Саме Айверкс одного разу придумав образ забавного мишеняти, якого тепер весь світ знає під ім'ям Міккі Маус. Він працював над багатьома мультфільмами компанії Disney. Але в 1930 році, якраз перед виходом звукового мультфільму, шляхи Айверкса і Діснея розійшлися. Майстри ніяк не могли перестати змагатися, також Аб вважав, що його працю не оцінюють по достоїнству, тому вирішив відокремитися від Уолта і створити свою студію анімації.

На жаль, художник так і не зміг знайти спонсорів для свого проекту, тому студія не змогла домогтися серйозних успіхів і незабаром просто закрилася. У 1940 році Аб Айверкс повернувся до команди Disney, на цей раз його нішею стали візуальні ефекти. На цій посаді він провів довгі роки, паралельно працюючи в кінематографі. Наприклад, саме Айверкс створював ефекти для знаменитого фільму Альфреда Хічкока "Птахи".

Фото: Аб Айверкс, kinodoom.com

Цікавий факт: На цілий рік раніше за Аба Айверкса, в 1929 році, на Ленінградській фабриці "Совкіно" вийшов мультфільм "Пошта" режисера Михайла Цехановсського. Ця робота стала першим радянським звуковим мультфільмом, в якому картинка синхронізувалася зі звуком.

Фото: Михайло Цехановский, seance.ru

Тобто виходить, що радянські умільці випередили фахівців з команди Disney. Також цей ролик був першим радянським мультиком, який запустили в широкий прокат за кордоном. Більш того, говорять, що архітектор Френк Ллойд Райт рекомендував саме цю роботу самому Уолту Діснею, бо вважав її "зразком анімації, що підштовхує до роздумів". Забавно, чи не так?

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ЛаймКiно

Читайте також

Як приготувати пастуший пиріг з фаршем і овочами - ідеальну страву для ситної вечері

Як у домашніх умовах зробити пастуший пиріг зі шпинатом, горохом, картоплею та фаршем, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї