Лайм

Найдивніші відкриття вчених відзначили Шнобелівською премією: оргазм лікує нежить, а кішки вміють не тільки нявкати

Чим тільки не цікавляться вчені в усьому світі

Хороший оргазм може усунути нежить, вуса і борода дають чоловікам перевагу в бійці, а кішки спілкуються з людьми щонайменше десятьма різними звуками - від нявкання до писків, стогонів і шипіння. Все це - висновки та відкриття вчених, які цього року удостоїлися Шнобелівської премії.

Шнобелівська премія (Ig Nobel Prize) заснована в 1991 році науковим сатиричним журналом Annals of Improbable Research і є пародією на престижну Нобелівську премію (в англійській ignoble - смішний, ганебний). Шнобелівською премією нагороджують вчених за найоригінальніші, дотепні, смішні та дивні дослідження, щоб привернути увагу людей до науки. А ось, власне, і лавреати 2021 року.

Фото: Pixabay

Біологія: Сюзан Шетц зі Швеції удостоїлася премії за "аналіз різних варіантів муркотіння, нявкання, бурчання, вересків, стогонів, шипіння та інших способів комунікації, які кішки використовують для спілкування зі своїми власниками". Експерт прийшла до висновку, що подібних звуків існує щонайменше 10-12, а використовує їх тварина в залежності від інтонації людини.

Економіка: професор Павло Блаватський з Франції з'ясував, що рівень корупції в тій чи іншій країні сильно корелює з рівнем ожиріння чиновників. Простіше кажучи, оцінити, наскільки все погано в країні з корупцією можна просто оком.

Хімія: відразу десять вчених розділили приз за хімічний аналіз повітря в залах кінотеатрів. Фахівці встановили, що запах глядача змінюється відповідно до того, що відбувається на екрані, і залежить від емоційної реакції людини.

Медицина: четверо вчених з Німеччини, Туреччини та Британії довели, що оргазм може прочищати ніс не гірше, ніж краплі та спреї від нежиті.

Екологія: вчені з Ірану та Іспанії вивчили жувальні гумки, які прилипли до тротуарів у різних країнах. Зокрема, бактерії, які зібралися на їхній поверхні, і те, як змінюється хімічний склад речовини з моменту прилипання на асфальт.

Ентомологія: премія дісталася чотирьом вченим із США за дослідження "Нового методу боротьби з тарганами на підводних човнах" за допомогою певних комбінацій хімікатів.

Фізика: вчені з Нідерландів, Італії, Тайваню та США провели низку експериментів і з'ясували, чому пішоходи не врізаються один в одного.

Кінетика: а от вчені з Японії, Швейцарії та Італії, судячи з усього, колеги лавреатів з фізики, провели схожий ланцюжок експериментів і з'ясували, чому пішоходи все ж іноді врізаються один в одного.

Шнобелівську премію в галузі транспорту отримали відразу тринадцять вчених з Намібії, ПАР, Танзанії, Бразилії, Британії та США за дослідження безпечного способу транспортування чорних носорогів повітрям. Прив'язаними за лапи до вертольота, тварин перевозять між заповідниками, щоб вони розмножувалися.

Ну а Шнобелівська премія миру цього року дісталася групі учених з США, які перевірили гіпотезу про те, що люди почала вирощувати бороду, щоб захистити себе від ударів по обличчю. Результати експериментів показали, що волосяний покрив поглинає до 37% енергії удару.

  • Раніше ми згадували 7 найсмішніших лавреатів Шнобелівської премії за весь час її існування. Фантазія і допитливість вчених не має меж.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Теги: наука

Новини партнерів

Читайте також

Кіт Сирський став зіркою соцмереж і "отримав" документ в "Дії": історія мишолова з передової

Кіт Сирський прославився в мережі завдяки військовому Роману Синіцину, а тепер хвостик став обличчям застосунку "Дія"

Оперна співачка виступила перед бійцями на фронті і здивувала місцевих собак: смішне відео

Білоруська оперна співачка Маргарита Левчук разом із "Культурним десантом" виступила перед українськими захисниками - її арія здивувала навіть собак

Андрій Хливнюк з ударним БПЛА потролив Рому Звєря, який співав для окупантів на Донбасі

Андрій Хливнюк дотепно відповів на виступ Романа Білика з гурту Звєрі перед російськими окупантами - лідер Бумбокс записав відео