Лайм

81 рік тому винайшли панчохи з нейлону - вони викликали ажіотаж і назавжди змінили світ моди

Як і де з'явилися нейлонові панчохи

Кожна дівчина має в своєму гардеробі кілька пар панчіх і колгот, але, напевно, навряд чи коли-небудь замислювалася про те, коли ці речі були винайдені й вперше надійшли у продаж. Першими користуватися панчохами почали араби. У XIII-XIV століттях під час їх воєн з іспанцями з мистецтвом в'язання панчіх познайомилися і європейці. До цього вони обмотували ноги ноговицями зі шкіри або тканини.

1589 року безробітний англієць на ім'я Лій, дружина якого заробляла на життя в'язанням панчіх, створив перший в'язальний верстат. Панчохи, зроблені на верстаті, склали конкуренцію модним в ті часи панчохам з шовку та оксамиту.

Фото: Getty Images

Прорив в світі моди трапився вже в ХХ столітті. Після Першої світової війни жінки почали носити більш відкриті сукні та підкреслювати ноги панчохами - тоді ще шовковими. Поряд з чорними, білими, коричневими і смугастими з'явилися шовкові панчохи тілесного кольору. Багато модниць ретельно продумували свій образ і підбирали панчохи в тон сукні. У той же час на ринку з'явилися нові дизайнерські моделі панчіх із зображенням мишей, змій і ящірок, а також картаті та смугасті.

У 1938 році відома хімічна компанія "Дюпон де Немур" оголосила про створення нового синтетичного матеріалу - нейлону, що додає міцності та еластичності будь-якій тканині. Панчохи з нейлону були оголошені революційним одягом, "одягом майбутнього". Нейлонові панчохи були дешевими, міцними і прозорими в порівнянні з їх бавовняними і шовковими аналогами.

Презентацію нового матеріалу компанія провела на Всесвітній виставці в Нью-Йорку: перед входом в павільйон стояв 12-метровий манекен, одягнений в нейлонові панчохи. Американкам пояснювали, що винахід нейлону не менш важливий для людства, ніж винахід двигуна внутрішнього згоряння, радіо і телефону.

81 рік тому, 24 жовтня 1939 року, нейлонові панчохи надійшли в продаж - і вже в перший день було викуплено чотири мільйони пар.

Фото: Getty Images

Коли США увійшли в Другу світову війну, компанія "Дюпон де Немур" припинила виробництво нейлонових панчіх і переобладнала свої заводи для виробництва парашутів, кабелів для літаків і мотузок. У зв'язку з цим у воєнні та повоєнні роки жінки малювали олівцем для брів на ногах прямі лінії, що імітували шви на панчохах.

Коли в 1950-х роках почалося масове виробництво нейлонових панчіх для жінок, компанія "Дюпон де Немур" збагатилася на мільярди доларів.

Фото: Getty Images

З метою запобігання сповзання по нозі панчохи підв'язували стрічкою або тасьмою навколо ноги або спеціальним поясом для панчіх, до якого вони кріпилися на шнурках або гумках із застібками. У сучасних жіночих панчіх, як правило, фіксація по нозі досягається за рахунок наявності еластичних резинок по верху виробу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil