Лайм

Британський словник Collins Dictionary назвав головне слово 2020 року - і це не коронавірус

З початку пандемії лексикографи зареєстрували різкий ріст використання цього слова

Видавці тлумачного словника англійської мови Collins Dictionary визначилися з головним словом 2020 року. Це "локдаун" (lockdown). Частота його вживання в цьому році, з очевидних причин, помітно зросла.

У словнику локдауном називають "введення строгих обмежень на поїздки, соціальну взаємодію та доступ до громадських місць", які вводилися в багатьох країнах через пандемію Covid-19, пише The Guardian.

Фото: pixabay.com

Лексикографи зареєстрували в 2020 році більше 250 тисяч випадків згадки локдауна, в минулому році це слово використовували лише чотири тисячі разів.

"Мова - це відображення світу навколо нас, і в 2020 році панує глобальна пандемія, - говорить консультант з мовного контенту Collins Хелен Ньюстед. - Ми вибрали "локдаун" своїм словом року, тому що воно включає в себе загальний досвід мільярдів людей, яким довелося обмежувати своє повсякденне життя, щоб стримати вірус".

Цікаво, що раніше слово "локдаун" використовувалося як опис надхвичайного стану в тюрмах, коли ув'язнених з-за якихось заворушень залишали в камерах. Але з приходом пандемії значення цього слова безповоротно змінилося.

До оголошення результатів багато хто був упевнений, що саме "коронавірус" стане словом року. І воно дійсно використовувалося часто - частота його вживання в 2020 році зросла в 35 тисяч разів. Але укладачі списку відзначають, що більш серйозний вплив на життя людей надали соціальні наслідки вірусу, ніж сам вірус.

У шорт-лист 2020 року увійшли також й інші слова, пов'язані з Covid-19: "соціальне дистанціювання" (social distancing), "самоізоляція" (self-isolate), "відпустка без зарплати" (furlough) та інші.

  • Читайте також на theLime, Оксфордський словник англійської мови визнав опис слова "жінка" застарілим і сексистським, тому вніс до нього деякі зміни.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як позбутися попелиці в саду і на городі: допоможуть натуральні засоби

Попелиця харчується молодими соковитими рослинами. Як позбутися шкідника - читайте в матеріалі

У Львові розбишаки напали на блогера Ніколаса Карму: у якому стані потерпілий

Блогер Ніколас Карма розповів, що у Львові на нього напали хулігани. Карма звернувся до стражів порядку

Вражена цілісністю твого внутрішнього спокою: Могилевська відвідала концерт Макса Барських

Макс Барських дав великий концерт в Києві. Наталя Могилевська побувала на шоу та розповіла про свої емоції