Лайм

Люди побачили смартфон на картині XIX століття - мистецтвознавці засмучені, адже сучасний світ вже не змінити

Любителі мистецтва пояснили, що за предмет викликав стільки галасу в соцмережах

Люди звернули увагу на дивний предмет в руках дівчини, зображеної на картині австрійського художника Фердинанда Георга Вальдмюллера 1860 року. Деякі всерйоз вирішили, що свого часу автор побував у майбутньому, адже предмет аж надто схожий на смартфон. І не тільки він.

"На картині 160-річної давності зображена дівчина, яка йде лісовою стежкою, стискаючи в руках предмет, що за формою та розміром нагадує смартфон, - пише для Newsweek журналістка Марина Уоттс. - Її голова нахилена вниз, і вона тримає предмет так, ніби пише текстове повідомлення або гортає Twitter".

"The Expected One" Георга Вальдмюллера (1860 рік) Фото: Ferdinand Georg Waldmüller. Die Erwartete

Якщо користувачам соцмереж ситуація здалася кумедною, то от мистецтвознавці засмутилися. Зокрема, гендиректор одного з місцевих арт-агентств Джеральд Вайнполтер підкреслив, що на картині дівчина тримає зовсім не смартфон, а звичайний молитовник.

Фото: Ferdinand Georg Waldmüller. Die Erwartete

У свою чергу, екс-чиновник з Глазго Пітер Рассел, який час від часу веде блоги про поезію та культуру, зазначив, що в галасі навколо роботи Вальдмюллера бачить лише те, що сучасний світ вже не змінити.

"Що мене найбільше вражає, так це те, наскільки технологічні нововведення змінили інтерпретацію картини, - вказав він. - У 1850 або 1860 році будь-хто впізнав би предмет, яким захоплена дівчина. Сьогодні всі бачать, як дівчинка-підліток поглинена соціальними мережами" .

  • Читайте також на theLime про дотепний казус з реставраторами в Іспанії. Через 8 років після того, як літня парафіянка зіпсувала своєю реставрацією фреску Ісуса в місті Борха, місцеві горе-реставратори знову опинилися в центрі уваги. Цього разу статуя на фасаді будівлі 1922 року раптом перетворилася на мультяшного персонажа.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Український телеведучий Костянтин Грубич зізнався, що боїться відпускати на фронт свого 27-річного сина Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталія Могилевська показала молодшу доньку Софію з нагоди Дня вишиванки - що відомо про дівчаток, яких удочерила співачка

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букінгемський палац показав архівні портрети королівської родини - на кадрах позували Чарльз III, Єлизавета II та інші