Лайм

Блогери масово готують неньютонівську рідину: що це і як її зробити вдома

Цей дослід сподобається і дорослим і дітям

Мережу буквально заполонили ролики, в яких блогери готують неньютонівську рідину та дивуються її властивостям. theLime вирішив розповісти, що це таке і що потрібно, щоб провести такий експеримент вдома.

Щоб пояснити, які рідини називають ньютонівськими, а які неньютонівськими, слід згадати основи фізики.

У ньютонівських рідинах при русі одного шару рідини щодо іншого величина дотичного напруження пропорційна швидкості зсуву. При відносному спокої ці напруження дорівнюють нулю. Така закономірність була встановлена англійським фізиком і математиком Ісааком Ньютоном у 1686 році, тому ці рідини (наприклад, вода, масло, бензин, гліцерин та ін.) називають ньютонівськими рідинами.

Фото: pixabay.com

Якщо рідина не підпорядковується цим закономірностям, то її на противагу називають неньютонівською. Зазвичай такі рідини дуже неоднорідні і складаються з великих молекул, що утворюють складні просторові структури. Це, наприклад, розчини полімерів, ряд твердих суспензій і більшість дуже в'язких рідин.

Неньютонівська рідина має дивовижні властивості, які дуже цікаві для вивчення: при малих навантаженнях вони м'які, текучі й еластичні, а при великих - стають твердими і дуже пружними.

Найпростіший спосіб наочно це побачити - приготувати неньютонівську рідину за допомогою крохмалю і води вдома. Кілька років тому чимало блогерів вже пробували зробити її, і ось тепер популярність цих експериментів знову набирає обертів.

Фото: pinterest.com

Для цього вам знадобиться велика миска або будь-яка інша глибока посудина, кілька пачок крохмалю - можна як картопляний, так і кукурудзяний - і холодна вода. Також попередньо застеліть поверхню клейонкою, щоб не забруднити стіл.

У миску висипте весь крохмаль, потім додайте воду і починайте перемішувати, щоб вийшла сметаноподібна маса. Зазначимо, що це не так просто зробити, як здається на перший погляд.

До слова, якщо ви наллєте мало води - неньютонівська рідина довше перебуватиме в твердому стані, а якщо багато - вона дуже швидко стане рідкою. Тому слід знайти баланс між цими двома станами. Щоб було цікавіше, в цю масу також можна додати харчовий барвник.

Як перевірити, що неньютонівська рідина готова? Визначити це можна, вдаривши по ній долонею. Якщо долоня не потонула, значить, готово. А тепер спробуйте акуратно опустити долоню в розчин - долоня потоне.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Актор Михайло Кукуюк чесно відповів, що робитиме у разі отримання ще однієї повістки

Михайло Кукуюк не зміг долучитися до військової служби через проблеми зі здоров'ям - що робитиме актор, якщо отримає ще одну повістку

Ми чекали на тебе все життя: 37-річна Іванна Онуфрійчук вперше стала мамою

Іванна Онуфрійчук народила сина у 37 років - ведуча показала малюка та себе у пологовому будинку - що відомо про її особисте життя

У Львові попрощалися з актором Богданом Козаком, який помер на 84-му році життя: фото

Богдан Козак помер 28 травня на 84-му році життя - прощання з актором відбулося в його рідному театрі у Львові - фото