Лайм

Археологи зробили несподівану знахідку 12 століття у популярному іспанському барі

Колись в цій будівлі знаходилася розкішна мусульманська лазня

Бар Cerveceria Giralda в іспанському місті Севілья працює з 1923 року, але історія будівлі, де він розташований, виявилася набагато більш давньою. В ході ремонту власники знайшли незвичайні світлові люки і зрозуміли, що сотні років тому тут знаходився хаммам - мусульманська громадська лазня, пише The Guardian.

Фото: Paco Puentes / El Pais

У XII столітті Севілья перебувала під владою халіфату Альмохадів - північноафриканської мусульманської імперії, яка в той час контролювала більшу частину Піренейського півострова. Місцеві перекази свідчать, що колись на місці бару стояв розкішний хаммам, але більшість людей приписували незвичайний вигляд будівлі архітекторові Вісенте Траверо, який працював над ним на початку 20-х років.

Влітку власники Cerveceria Giralda скористалися карантином і зайнялися давно омріяним ремонтом. Знявши зі стелі стару штукатурку, майстри виявили світловий люк у формі восьмикутної зірки.

Фото: Fernando Amores / CNN

Археологи Севільського університету оглянули знахідку та підтвердили, що у XII столітті тут знаходився хаммам. Під час робіт їм відкрилося ще кілька світлових люків у вигляді зірок і розет, а також розпис стелі червоною охрою.

Фото: Fernando Amores / CNN

Розкішне оздоблення свідчить про важливість лазні, яка була розташована недалеко від головної мечеті міста. Археологи проводять вуглецеве датування штукатурки, щоб дізнатися більш точну дату споруди. Також вчені вважають, що в хаммамі було як мінімум три кімнати, які зараз використовуються як кухня і дві столові.

Фото: Fernando Amores / CNN

Власники бару дуже раді співпрацювати з ученими та готові відкрити його для відвідувачів вже через місяць.

"Раніше це був досить відомий заклад, але тепер люди зможуть зайти і випити пива або келих вина у барі, який також є хаммамом 12 століття, - кажуть вони. - Добре, що архітектор у 20-х роках минулого століття поважав хаммами - інші могли викинути все, тому ми йому вдячні".

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Живе в Іспанії та підтримує українців: де зараз 24-річний син Ірини Білик

Який вигляд має старший син Ірини Білик Гліб Оверчук і чим він зараз займається

Люблю тебе, моя Королево: Арсен Мірзоян красиво привітав дружину з річницею шлюбу

Музикант Арсен Мірзоян красиво привітав Тоню Матвієнко з сьомою річницею шлюбу. Зіркова пара вже протягом семи років в офіційному шлюбі.

ONUKA пригадала, як народжувала другу дитину під час війни

Onuka пригадала, як в самий розпал війни народжувала другу дитину. Співачка одразу ж після пологів перебувала в укритті.