Лайм

Групу Go_A розкритикували за використання в кліпі для "Євробачення" червонокнижного птаха

В офіційному відео "Шум" зняли хижого курганника

9 березня Go_A представили оновлену пісню "Шум" для участі в "Євробаченні-2021", але зустріли несподівану критику зоозахисників. У кліпі на руці вокалістки Катерини Павленко сидить рідкісний хижий птах, і його використання у зйомках назвали експлуатацією тварин.

Кадр з кліпу Go_A "Шум" Фото: YouTube

Першою на проблему звернули увагу в громадській організації UAnimals. На їхній сторінці в Facebook розгорілася бурхлива дискусія про те, чи можна використовувати в кліпах рідкісних диких тварин.

"Одразу кілька незалежних орнітологів підтвердили UAnimals, що в кліпі зняли не звичайну пташку, а представника виду "Канюк степовий", який в Україні є під загрозою зникнення. У середині минулого століття чисельність цього виду на нашій території настільки зменшилася, що його навіть вважали зниклим. Зараз канюк степовий потроху відроджується, і його чисельність в Україні становить близько 200 пар. Це надзвичайно хиткий баланс, тому цих птахів слід берегти, а не експлуатувати заради розваг, - йдеться в публікації. - Канюк степовий внесений до Червоної Книги України, тому саме лише володіння цим птахом має підтверджуватися спеціальними документами".

Зоозахисники підкреслили, що згідно із законом канюків степових можна використовувати у виняткових ситуаціях - в наукових і селекційних цілях, а також для відновлення популяцій за дозволом центрального органу виконавчої влади. Також орнітологи помітили, що канюк на відео має на лапах шкіряні ремінці, що характерно для птахів, які давно живуть у неволі.

"Експлуатація тварин є жорстокістю і пережитком минулого, і нам соромно, що саме в цьому контексті нашу країну будуть бачити у світі", - пишуть вони.

Хоча в коментарях у кліпу Go_A знайшлося багато захисників, які не побачили в зйомках птаха проблеми, зоозахисники непохитні.

"Справа не в одній пташці, а в тому, що так підтримується попит і бізнес на диких рідкісних тваринах. Адже потрібно ловити природників, освіжати кров, гнати контрабанду, виснажувати природну популяцію, популяризувати "вихованців". В результаті в природі їх все менше" , - пояснила зоолог Марина Шквиря.

"Найбільша шкода таких кліпів в тому, що вони легалізують експлуатацію червонокнижних тварин, ще й демонструють це на мільйонну аудиторію. Дуже шкода, що виконавці абсолютно не відчувають відповідальності за свій меседж", - пишуть в коментарях активісти.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Вражена цілісністю твого внутрішнього спокою: Могилевська відвідала концерт Макса Барських

Макс Барських дав великий концерт в Києві. Наталя Могилевська побувала на шоу та розповіла про свої емоції

Серце моє ніколи не буває вільне: Ірина Білик заінтригувала змінами в особистому житті

Ірина Білик розповіла про своє особисте життя. Серце співачки зайнято

Як українські зірки відреагували на перемогу Усика над Ф’юрі

Олександр Усик поборов Тайсона Ф'юрі. Українські зірки емоційно відреагували на історичну перемогу