Лайм

Хворим на COVID-19 радять не контактувати з котами і собаками - вчені стурбовані

Тестування домашніх тварин показало несподівані результати

Люди з COVID-19 часто передають вірус своїм котам і собакам. Такого висновку дійшли вчені з Утрехтського університету (Нідерланди), протестувавши 310 домашніх тварин із 196 домогосподарств, пише BBC.

ПЛР 4,2% котів і собак виявився позитивним, а у 17,4% виявили антитіла до коронавірусу.

Фото: Krista Mangulsone / StockSnap.io

"Якщо у вас ковід, вам слід уникати контактів із котом і собакою, як і з іншими людьми, - сказав автор дослідження Ельс Броенс. - Основна проблема полягає не в здоров'ї тварин, а в потенційному ризику того, що вони стануть резервуаром для вірусу і повторно занесуть його в людську популяцію".

Вчені підкреслили, що поки вірус масово поширюється між людьми, їм важко знайти докази передачі COVID-19 від домашніх тварин до власників. При цьому повністю виключати такий ризик не слід.

"Сьогодні пандемія все ще викликана передачею інфекції від людини до людини. Здається малоймовірним, що домашні тварини відіграють у ній якусь роль", - сказав Броенс.

У більшості котів і собак коронавірус протікає безсимптомно або з легкими симптомами: втратою апетиту і утрудненим диханням.

Окреме дослідження вчених з Гвелфського університету показало, що коти, які сплять зі своїми господарям, особливо схильні до ризику зараження COVID-19. Вони перевірили на антитіла 102 вихованців, власники яких перехворіли, і виявили, що близько 67% котів і 43% собак також перенесли інфекцію. Для порівняння, у притулках з ковідом зіштовхнулися тільки 9% тварин. Вчені вважають, що коти більш вразливі до інфекції, тому що частіше собак сплять біля обличчя своїх господарів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня