Лайм

Помер "хрещений батько судоку" Макі Кадзі - він зробив головоломку популярною в усьому світі

Судоку регулярно вирішують понад 100 млн осіб

Макі Кадзі, який зробив судоку однією з найпопулярніших головоломок у світі, помер у Японії у віці 69 років. NY Post пише, що чоловік боровся з раком жовчних протоків.

Фото: Getty Images

У 1980 році Кадзі заснував у Токіо журнал головоломок Nikoli, а в 1983 році на його сторінках вперше почали друкувати судоку. І хоча прообраз цих числових головоломок знали ще в стародавньому Китаї, справжньою сенсацією вони стали завдяки виданню Кадзі.

Макі Кадзі побував більш ніж у 30 країнах світу, популяризуючи головоломки, і його праця мала плоди: сьогодні близько 100 млн осіб в усьому світі регулярно вирішують судоку, в тому числі комп'ютерні та мобільні варіанти гри.

В судоку квадрат розміром 9×9 розділений на менші квадрати зі стороною в 3 клітини. Все ігрове поле складається з 81 клітини. У деяких із них розставлені цифри від 1 до 9. Орієнтуючись на ці підказки, гравець має заповнити вільні клітини цифрами від 1 до 9 так, щоб у кожному стовпці і кожному малому квадраті вони не повторювалися.

Судоку позитивно впливає на людський мозок: дослідження 2019 року за участі 19 тисяч осіб старше 50 років показало, що люди похилого віку, які щодня вирішують числові і словесні головоломки, довше зберігають ясний розум.

  • Любите загадки на уважність? Спробуйте знайти барса на скелях. Уважний фотограф помітив хижака, але далеко не всі користувачі мережі можуть із цим впоратися.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також