Лайм

Афганські жінки публікують фото в яскравому вбранні на знак протесту проти дрес-коду талібів

Традиційний жіночий одяг Афганістану не має нічого спільного з чорною паранджею

Афганські жінки запустили в соцмережах кампанію протесту проти суворого дрес-коду талібів, які наполягають на носінні паранджі та нікаба. Використовуючи хештеги #DoNotTouchMyClothes (Не чіпайте мій одяг) і #AfghanistanCulture (Культура Афганістану), активістки діляться фотографіями в яскравому традиційному вбранні.

Фото: https://twitter.com/spozhmey

Афганки розповідають, що чорна паранджа, нікаб або абаї, що приховують тіло й обличчя, ніколи не були традиційним жіночим одягом в їхній країні. Колишня професорка Американського університету в Афганістані Бахар Джалалі, яка запустила кампанію, опублікувала в Twiiter своє фото в зеленій сукні і закликала інших жінок ділитися знімками. Так активістка хоче показати світу "справжнє обличчя Афганістану".

Фото: https://twitter.com/RoxanaBahar1

"Чорний одяг, який ви бачили в засобах масової інформації на мітингах на підтримку талібів, не є нашою культурою, це не наша ідентичність, - сказала вона BBC. - У кожному регіоні Афганістану є свій традиційний одяг, але весь він має спільні елементи: багато кольорів, дзеркал і вишивки".

Фото: https://twitter.com/RoxanaBahar1

"Це наш автентичний афганський одяг. Афганські жінки носять барвисте і скромне вбрання. Чорна паранджа ніколи не була частиною афганської культури, - пише в Twitter Спожмай Мейсід, правозахисниця з США. - Протягом століть ми були ісламською країною, і наші бабусі скромно одягалися в свій традиційний одяг, а не в синю чадру або чорну арабську паранджу. Наш традиційний одяг уособлює нашу багату культуру і 5000-річну історію".

Фото: https://twitter.com/womensart1

"Наша культура не похмура, не чорно-біла - вона барвиста і в ній є краса, є мистецтво, є майстерність і є ідентичність, - заявила Ліма Халіма Ахмад, засновниця афганської асоціації Paywand, яка займається жіночими проблемами. - У жінок був вибір. Моя мати носила довгу накидку, а деякі жінки вважали за краще носити коротшу. Дрес-код не застосовувався до жінок. Афганські жінки не куталися в чорні покривала, коли навіть очей не видно".

Фото: https://twitter.com/lemaafzal

Фото: https://twitter.com/lemaafzal

Афганська журналістка Малалі Башир розповіла, що в її рідному селі паранджа ніколи не була нормою, і жінки носили яскраві традиційні сукні. "Літні жінки носили чорний головний убір, а молоді - барвисті шалі. Також жінки віталися з чоловіками, потискуючи руки", - пише вона.

Фото: https://twitter.com/Wida_Karim

Фото: https://twitter.com/Wida_Karim

Фото: https://twitter.com/BBCSanaSafi/

Фото: https://twitter.com/Peymasad/

Фото: https://twitter.com/bestdressedafg

Фото: https://twitter.com/DrFatimaKakkar

Фото: https://twitter.com/karimi_shafi/

Фото: https://twitter.com/BreshnaTahrik

Офіційні особи Талібану заявили, що жінки Афганістану зможуть вчитися і працювати відповідно до законів шаріату, але при цьому зобов'язані дотримуватися суворого дрес-коду. Після цього в Кабулі та інших містах все більше жінок стали виходити з дому в чадрі - чорному або синьому одязі, якийа повністю закриває їхнє тіло і обличчя.

Афганські жінки в Кабулі на мітингу на підтримку талібів Фото: EPA

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Еден Голан, участь якої у "Євробаченні-2024" була під загрозою, виступила у другому півфіналі: відео

Ізраїль виступив на Євробаченні-2024 у другому півфіналі 9 травня - Еден Голан спочатку освистали, а потім аплодували їй

Чим запам'ятався другий півфінал "Євробачення 2024", який відбувся у Мальме: головні подробиці ефіру

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступав і якими були результати голосування

Які країни потрапили у фінал "Євробачення-2024" після другого півфіналу: результати голосування

Стали відомі імена нових фіналістів після проведення другого півфіналу Євробачення 2024 - як виглядає таблиця результатів, хто у фіналі