Лайм

Найдавніший тропічний ліс у світі повернули аборигенам Австралії

Дейнтрі є одним із найважливіших природних об'єктів спадщини ЮНЕСКО

Найстаріший у світі тропічний ліс Дейнтрі в Австралії є об'єктом спадщини ЮНЕСКО, а його вік сягає 180 мільйонів років. Тепер унікальну пам'ятку природи повернули аборигенам, які стануть його хранителями, пише BBC.

Фото: Robert Linsdell / Flickr

Народ Куку Яланжі буде керувати національним парком Дейнтри спільно з урядом Квінсленда. Передавши аборигенам формальну власність, влада штату визнала "одну з найдавніших живих культур у світі".

"Ця угода визнає їхнє право володіти своєю землею і керувати нею, захищати свою культуру і ділитися нею з відвідувачами в міру того, як вони стають лідерами в індустрії туризму", - йдеться в заяві міністра навколишнього середовища Міган Скенлон.

Ліс Дейнтрі межує з Великим Бар'єрним рифом і є однією з головних туристичних пам'яток Австралії. На його території площею 1200 квадратних кілометрів збереглася давня екосистема з лісами, дикими річками, водоспадами, ущелинами і білими піщаними пляжами.

Фото: pxfuel.com

Регіон Дейнтрі був внесений до списку всесвітньої спадщини в 1988 році після успішної кампанії з протидії лісозаготівлям і розчищенню сільськогосподарських земель. ЮНЕСКО вважає його "надзвичайно важливою" ділянкою з багатим і унікальним біорізноманіттям, де мешкає більше 3000 видів рослин, 107 видів ссавців, 368 видів птахів і 113 видів рептилій. Він містить залишки великих лісів Гондвани, які покривали Австралію і деякі частини Антарктиди до того, як суперконтинент розділився 50-100 млн років тому.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування