Лайм

У Китаї чоловік втік після вбивства сусідів - чому йому співчувають мільйони людей

Бідний житель села скоїв злочин після багаторічного земельного спору з сусідом

55-річного Оу Цзіньчжуна з китайської провінції Фуцзянь вже тиждень розшукує поліція. Чоловіка звинувачують у вбивстві двох сусідів, за його затримання призначено грошову винагороду, а після суду на нього чекає страта. Проте мільйони китайців співчувають Оу і сподіваються, що його ніколи не спіймають, пише CNN.

Фото: CNN

Поліція не розголошує подробиць про жертв і використану зброю, але китайські ЗМІ провели розслідування і розповіли неофіційну версію подій. Вони стверджують, що Оу був звичайною людиною, якого довела до відчаю бюрократія і байдужість влади.

Все почалося у 2017 році, коли Оу вирішив перебудувати свій напівзруйнований будиночок, в якому жив з 89-річною матір'ю. Уряд схвалив заявку на реконструкцію, але будівельні роботи заблокував сусід. Через це Оу довелося спорудити крихітну жерстяну хатину, яку регулярно погрожували знести.

Про свої пригоди Оу розповідав у соцмережах і ЗМІ, неодноразово звертався до поліції та уряду, але проблема залишалася невирішеною. Конфлікт досяг піку, коли 10 жовтня тайфун відірвав дах хатини Оу і відніс його в город сусіда. Коли чоловік прийшов забрати кусок металу, сусіди посварилися. Китайські ЗМІ пишуть, що в результаті нападу загинули 70-річний чоловік і його невістка.

Згодом у мережі з'явилися фотографії бідної халупи Оу, яка стоїть серед куп щебеню в двох кроках від чотириповерхового маєтку його сусіда. При цьому родичі жертв заперечують, що не блокували будівництво і не намагалися вижити Оу з його землі.

Фото: CNN

У хатині Оу знайшли листок з десятками телефонних номерів організацій, урядових установ, державних ЗМІ та різних гарячих ліній, у яких він просив допомоги.

"Хіба уряд не повинен захищати простих людей? Чому багаті і впливові такі зарозумілі? - писав Оу в соцмережах у січні. - Завжди було так, що чесні люди грають за правилами, але закон ніколи не стає на їхній бік. Я сподіваюся, що хтось підкаже мені, де ще я можу подати апеляцію. Я відвідав як провінційні, так і муніципальні бюро, писав їм і дзвонив, але не отримав взагалі ніякої відповіді".

Відповіді та суспільної уваги не було до тих пір, поки 10 жовтня не з'явилися новини про вбивства. З тих пір справа Оу висвітлювалося в ЗМІ і обговорювалася в соціальних мережах.

"Нормальне суспільство не повинно доводити законослухняних громадян до відчаю або навіть підштовхувати їх до злочинів. Якщо вони вичерпали всі законні засоби і все ще не можуть захистити свої права, будь-які їхні дії неминуче викличуть широке співчуття", - пишуть на Weibo - китайському аналозі Twitter.

Уряд Фуцзяню пообіцяв знайти Оу і розслідувати бездіяльність місцевої влади, але суспільне невдоволення виросло, оскільки цензура видалила з Weibo аккаунт чоловіка, а також хештег, за яким користувачі мережі обговорювали інцидент. Люди не підтримують вбивства, але обурені, що уряд роками ігнорував проблему і знову намагається її приховати.

"Якби якийсь урядовий департамент втрутився, щоб допомогти Оу вирішити суперечку, він, можливо, не опинився б на шляху вбивства", - впевнені вони.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Євген Кошовий розповів про службу Пікалова та іншого учасника "Кварталу" в Нацгвардії

Олександр Пікалов і Володимир Мартинець служать - про обов'язки кварталівців розповів їхній колега Євген Кошовий

alyona alyona і Jerry Heil виступили на репетиції перед "Євробаченням-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели другу репетицію в рамках підготовки до Євробачення-2024 - відео виступу артисток

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil