Лайм

6 страв на Китайський Новий рік, які вважаються щасливими

Якщо ви хочете відзначити це свято, слідуючи традиціям, потрібно звернути увагу на традиційні китайські страви

Цього року Китайський Новий рік припадає на 1 лютого. Як відомо, із цим святом пов'язано безліч традицій, а також заборон. Особливу увагу приділяють чистоті та порядку в будинку, а також стравам на святковому столі, кожна з яких має своє символічне значення. theLime вирішив докладніше розповісти про страви, які принесуть щастя та удачу.

Традиційна новорічна страва це китайські пельмені під назвою "цзяоцзи", які символізують перехід старого року в новий. За формою вони нагадують традиційні човноподібні злитки срібла, які раніше були грошовою одиницею у Китаї. Згідно з повір'ям, чим більше таких пельменів з'їсти на Новий рік, то багатшим будеш.

Традиційно їх роблять зі свининою або курятиною, дрібно нарізаними креветками, рибою, рубаною яловичиною або овочами. Способів приготування також багато – їх можна зварити, приготувати на пару, запекти або посмажити.

Цзяоцзи Фото: pinterest.com

Згідно з повір'ями, на столі в Китайський Новий рік обов'язково мають бути присутні страви з м'яса та риби. Особливо риби, адже в китайській мові слово "риба" співзвучне зі словом "надлишок" та її вживання має принести удачу та прибуток. Її можна приготувати на пару, посмажити чи стушкувати. Більше того, китайці не з'їдають на Новий рік всю рибу – половину, а краще третину страви слід залишити на наступний день. Традиційно подають до столу карася, сома чи коропа.

Короп по-азіатськи у кунжуті Фото: pinterest.com

Інша страва, яку традиційно готують в китайський Новий рік, це спрінг-роли (чуньцзюань). Це рулетики з начинкою з м'яса, морепродуктів, риби, круп, овочів та зелені, загорнуті в рисовий папір, рідше – в тонке тісто. Як правило, їх обсмажують у фритюрі, завдяки чому вони набувають золотистого відтінку і символізують золоті злитки – тобто багатство, процвітання, достаток та здоров'я.

Спрінг-роли Фото: pinterest.com

Також на стіл слід поставити китайську локшину, яка символізує довге та щасливе життя. Тому важливо вибрати саме довгий сорт локшини - її в жодному разі не можна розрізати. Її смажать і подають на тарілці, або відварюють і додають в миску з бульйоном. Начинка до локшини також має певне смислове навантаження: тофу – щастя, свинина – спокій, креветки – багатство, удача, яйця – велика та здорова сім'я, а риба – процвітання.

Китайська локшина з яловичиною Фото: pinterest.com

Щоб у новому році супроводжував успіх, необхідно приготувати багато страв з рису, який вважається символом багатства. Це може бути пиріг із клейкого рисового борошна (няньгао) або солодкі рисові кульки (тан юань).

За традицією, під час святкування Нового року щодня ходять у гості. Нерідко беруть із собою няньгао, який символізує удачу, і примовляють: "Nian Nian Gao Sun", що в перекладі означає: "Бажаємо вашій родині успіху та процвітання в кожному новому році".

Няньгао Фото: pinterest.com

А в останній день гулянь на честь Нового року, який також називають Святом ліхтарів, роблять солодкі рисові кульки тан юань. Їхня округла форма символізує згуртованість і возз'єднання. Оскільки Новий рік – це сімейне свято, їх подають і промовляють: "Щасливого возз'єднання сім'ї!".

Тан'юань Фото: pinterest.com

Також на столі у Новий рік мають бути фрукти – перевагу слід віддати цитрусовим: мандаринам, апельсинам та помело. Так як вони мають округлу форму і забарвлені у "золоті" кольори, вони символізують багатство. За китайськими народними повір'ями, вони приносять удачу та добробут в родину.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також