Лайм

Організатори "Євробачення-2022" пояснили, чому змінили оцінки журі з шести країн

Під роздачу потрапила навіть Польща

Європейська мовна спілка (EBU) розкрила, чому голосування журі з шести країн, включаючи Румунію, Грузію та Азербайджан змінили у фіналі конкурсу пісні "Євробачення-2022".

В офіційній заяві EBU сказано, що професійне журі з Азербайджану, Грузії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Сан-Марино викрили у нечесному та взаємовигідному обміні голосами: вони нібито попередньо розподілили між собою найвищі оцінки.

Фото: Getty Images

"У другому півфіналі було помічено, що чотири з шести зазначених країн помістили п'ять інших у свою п'ятірку найкращих (зважаючи, що вони не могли голосувати за себе), - йдеться у повідомленні EBU. - Одне журі проголосувало за одні й ті самі п'ять країн у своєму топ-6; ще одне з шести журі помістило чотири інших країни у Топ-4, а п'яту - у Топ-7".

Схему помітили, оскільки п'ять із шести викритих країн не потрапили навіть у топ-8 на думку журі з решти 15 країн, які голосували у другому півфіналі. Більше того, чотири із шести країн потрапили до шістки найгірших.

Європейська мовна спілка заявила, що "неправомірність" голосування такого масштабу є "безпрецедентною".

Так, оригінальні результати голосування, опубліковані EBU, показують, що журі Чорногорії поставило Грузію на перше місце, тоді як решта 15 країн віддала їй останнє.

Остаточний підрахунок після всіх голосів показав, що Сем Райдер із Великобританії посів друге місце після України у гранд-фіналі з 466 очками — ледь відтіснивши іспанку Chanel на третє місце з 459 очками, а шведку Корнелію Джейкобс на четверте місце з 438 очками.

Відповідно до "сукупних" голосів, проставлених EBU, Райдер отримав максимальні 12 балів від Азербайджану та Грузії, по 8 балів від Сан-Марино, Румунії та Польщі та 5 балів від Чорногорії.

EBU замінив голоси журі з шести країн сукупним результатом як у другому півфіналі, так і у гранд-фіналі пісенного конкурсу.

"Журі з цих шести країн погодилося голосувати одна за одну. Після "неправомірних схем голосування" (давайте просто назвемо це "шахрайством"), виявлених у другому півфіналі, EBU ухвалило сміливе рішення: вони визнали голоси шести журі недійсними та замінили їх на "сукупний результат" "(за сукупністю підсумків голосування журі інших країн)", - пояснили організатори конкурсу.

"EBU, його члени та довідкова група продовжуватимуть тісно співпрацювати для захисту цілісності та успіху заходу, який був унікальною платформою для творчих талантів протягом 66 років, і сподівається, що продовжить розважати аудиторію по всьому світу", - йдеться у заяві.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування