Лайм

Як заготовити кріп на зиму: 7 найкращих способів зберегти зелень

Поекспериментуйте на дозвіллі

Багато господинь намагаються максимально використовувати літо, щоб зробити консервацію і різні заготовки на зиму. Наприклад, можна закрити мариновану спаржеву квасолю і заморозити м'яту чи іншу зелень. theLimе ділиться з вами простими способами, як засушити, заморозити або заготовити кріп із сіллю.

Як сушити кріп у духовці

Інгредієнт: кріп (500 г).

Приготування:

Відрізаємо всі тверді частини зі свіжого кропу, залишаючи лише м'які гілочки. Перебираємо, щоби не було підгнилих.

Беремо миску або таз, наливаємо в неї холодну воду та опускаємо туди кріп. За бажанням воду можна кілька разів поміняти. Потім відкидаємо його на друшляк або сито, притискаємо, щоб витікла вода. Викладаємо на рушник і чекаємо, поки кріп трохи висохне.

Потім нарізаємо кріп ножем. Деко для випічки вистилаємо пергаментним папером і викладаємо на нього кріп. Ставимо в духовку і сушимо за температури 40°С приблизно 2 години. Якщо за цей час він не підсушиться, збільшуємо температуру до 70°С, при цьому дверцята духовки слід тримати відкритими. Періодично перевіряємо готовність. Потім прибираємо сушений кріп у чисті банки або контейнери та герметично закриваємо.

Як сушити кріп в електросушарці (дегідрататорі)

Інгредієнт: кріп (500 г).

Приготування:

Перед тим, як відправити зелень в електросушарку, промиваємо в проточній воді, висушуємо на паперових рушниках. Потім відрізаємо тверді частини кропу, залишаючи тонкі гілочки.

Кріп рівномірно розподіляємо в дегідрататорі на піддонах або сітках з невеликим відступом від центру лотка. Включаємо температуру 35-40°С.

Приблизно через 3 години переставляємо місцями нижні та верхні лотки. Зелень можна періодично перемішувати під час сушіння. Кріп повинен бути готовий приблизно через 6-8 годин.

Як сушити кріп у мікрохвильовій печі

Інгредієнт: кріп (500 г).

Приготування:

Як зазвичай відрізаємо тверді частини кропу, промиваємо його у воді, відкидаємо на друшляк. Викладаємо кріп на паперовий рушник поверх тарілки, закриваємо другим рушником і ставимо в мікрохвильову піч на 2 хвилини. У результаті вийде зелений "коржик", який буде сухий і легко ламатиметься в руках. Його можна розламаати та пересипати у сухі банки для зберігання. Ставимо в кухонну шафу.

Фото: pinterest.com

Як заморозити цілий кріп

Інгредієнт: кріп (150-200 г).

Приготування:

Кріп промиваємо у проточній воді, видаляємо підгнилі або сухі гілочки, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Формуємо з усієї кількості невеликі пучки (по 150-200 г), складаємо їх у пакети та випускаємо з них повітря або обгортаємо харчовою плівкою. Прибираємо в морозилку.

Як заморозити нарізаний кріп

Інгредієнт: кріп (400-500 г).

Приготування:

Зелень кропу промиваємо у мисці з холодною водою. Відкидаємо на друшляк чи сито, щоб стекла вся вода. Потім викладаємо на паперові або вафельні рушники.

Дрібно нарізаємо кріп ножем і розподіляємо в поліетиленові пакети або пакети-слайдери. Випускаємо повітря та зав'язуємо або закриваємо на застібку пакет.

Як заморозити кріп у формах для льоду

Інгредієнт: кріп (200-300 г), вода.

Приготування:

Добре промитий і дрібно нарізаний кріп розкладаємо у спеціальні формочки для льоду та заливаємо відфільтрованою водою. Прибираємо в морозильну камеру. За кілька годин дістаємо кубики і пересипаємо в пакет, щоб їх було зручніше зберігати. Знову відправляємо у морозилку.

Фото: pinterest.com

Як заготовити кріп із сіллю в банках на зиму

Інгредієнти: свіжий кріп (400-500 г), сіль (100 г).

Приготування:

Зелень кропу перебираємо, прибираємо підгнилі або сухі гілочки. Ножицями зрізаємо м'яку зелень з твердих стеблинок.

Потім промиваємо кріп у мисці, змінюючи воду кілька разів. Відкидаємо кріп на друшляк, чекаємо, доки витіче вода. Слідом розкладаємо кріп на паперові або вафельні рушники. Його можна залишити в такому вигляді на всю ніч, щоб він повністю просох. Або ж перевертати кілька разів, щоб серветки ввібрали всю вологу.

Поки кріп сушиться, підготуємо скляні банки. Для такої заготовки їх потрібно спочатку промити під проточною водою із содою або рідким миючим засобом, а потім простерилізувати будь-яким зручним способом. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), зробити це можна в мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність. Другий варіант - в промиту під проточною водою банку ставимо ложку і наливаємо окріп, чекаємо 5 хвилин, потім виливаємо воду. Кришки для цієї заготовки можна використовувати різні, найзручніше - ті, що загвинчуються, і капронові.

Потім кріп дрібно нарізаємо ножем, додаємо сіль і ретельно перемішуємо руками, щоб сіль рівномірно розподілилася. Робити це потрібно в мисці, одночасно перетираючи кріп так, щоб він пустив сік. По можливості залишаємо його на 30 хвилин.

Викладаємо кріп із сіллю в стерильні банки, щільно утрамбовуючи ложкою, щоб не було порожнеч. Зверху можна додатково посолити. Закриваємо кришками і прибираємо у льох чи холодильник.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У Мальме проходить "Євробачення-2024" - онлайн-трансляція першого півфіналу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

alyona alyona впала на репетиції перед "Євробаченням-2024": в якому стані реперка

alyona alyona впала під час генеральної репетиції на Євробаченні-2024 - реперка запевнила, що почувається добре - відео

Де дивитися перший півфінал "Євробачення-2024", в якому виступатиме Україна

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита