Лайм

Топ-5 способів очищення питної води в домашніх умовах, які варто знати

Візьміть собі на замітку і підберіть відповідний варіант

Через ракетні атаки росії по об'єктах критичної інфраструктури України жителі великих міст зіткнулися не лише з віяловими відключеннями електроенергії, а й з перебоями водопостачання. Тому багато хто змушений набирати воду, якість якої не завжди відповідає стандартам, з бюветів, колодязів або пунктів розливу. theLime вирішив поділитися простими способами очищення питної води в домашніх умовах, які повинен знати кожен.

Фото: pixabay.com

Які є способи очищення питної води?

1. Кип'ятіння

Найпростіший метод – кип'ятіння. Необхідно поставити каструлю з водою на плиту, довести до кипіння і потім почекати приблизно 10 хвилин. Під час кип'ятіння вода пом'якшується, знищуються бактерії, випаровуються легкі леткі органічні речовини та частина вільного хлору. Якщо є підозра, що вода заражена небезпечними бактеріями, кип'ятити її потрібно близько години.

2. Відстоювання

Відстоювання відносять до механічних способів очищення води. Суть процесу полягає в тому, що під впливом сил гравітації тверді частинки забруднень (металів та інших речовин) осідають на дні посуду з водою. Летючі речовини (наприклад, хлор) – випаровуються.

Недолік такого методу – не видаляються іони заліза, солі важких металів, радіонукліди. Однак вони осідають на дні у вигляді малопомітного осаду. Тож можна обережно, не збовтуючи, перелити майже всю воду в іншу ємність, а ту, що на дні, вилити.

Читайте також: У мережі поділилися простим лайфхаком, щоб чайник швидше кип'ятив воду.

3. Заморожування

Ставимо каструлю або миску з водою на картон в морозильну камеру. Коли вона наполовину замерзне, потрібно пробити в крижаній кірці отвір і злити воду, що залишилася. Справа в тому, що спочатку замерзає чиста прісна вода, а більшість шкідливих сполук залишаються в рідкій частині. Лід, що утворився, можна розтопити при кімнатній температурі та вживати для пиття і приготування їжі.

4. Очищення за допомогою активованого вугілля

Активоване вугілля – сильний абсорбент, який поглинає більшу частину шкідливих речовин, а також неприємних запахів. Необхідно взяти приблизно 10 таблеток активованого вугілля та загорнути у марлю. Наливаємо у велику ємність 8-10 л води та кладемо туди вугілля. Залишаємо воду в прохолодному приміщенні мінімум на 8 годин.

5. Насичення води кремнієм

Кремній дуже сильний активатор води і має бактерицидні властивості, його потрібно заздалегідь купити в аптеці. Шматочки кремнію ретельно промиваємо, поміщаємо у скляну ємність та заливаємо водою. Ставимо в приміщенні з кімнатною температурою та природним освітленням, але прямі сонячні промені не повинні потрапляти на посуд. Через 2-3 дні вода придатна до вживання.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil

alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що символізують їхні образи для "Євробачення-2024"

Представниці України на "Євробаченні-2024" alyona alyona і Jerry Heil розповіли, що означають їхні костюми для конкурсу