RU  UA

Дізнатися

Як виростити здорову і міцну розсаду без "чорної ніжки": 9 важливих правил

Що робити, щоб зібрати добрий урожай у майбутньому

Досвідчені городники вже у березні починають замислюватися над тим, що вони вирощуватимуть у себе на заміській ділянці влітку. Як правило, спочатку потрібно знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин і підготувати ґрунт, потім сіяти його на розсаду. theLime вирішив поділитися лайфхаками, які допоможуть виростити здорову і міцну розсаду.

Фото: pixabay.com

Яких правил слід дотримуватись, щоб виростити розсаду без "чорної ніжки"?

1. Ґрунтову суміш у ящиках потрібно полити перед тим, як сіяти насіння. В іншому випадку (якщо ви спочатку посієте насіння і потім поливатимете) насіння з водою буде затягнуте в глиб ґрунту, і період появи сходів затягнеться.

2. Кращий склад грунтової суміші для посіву та пікірування більшості овочевих культур – компост, тирса, пісок у пропорції 2:1:1. Свіжу тирсу слід зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.

3. Посіви не потрібно робити занадто густими. Через це рослини будуть довгими, слабкими і можуть уражатися "чорною ніжкою".

Читайте також: Як розпізнати найнебезпечніші хвороби розсади – кореневу гниль і чорну ніжку.

4. Важливо також підтримувати правильну температуру в приміщенні. Щоб розсада правильно розвивалася, вона має бути приблизно +20°С вдень, вночі +13°С. Загальне правило таке: до появи сходів температура вища, після їх появи нижче на 5-7°С вдень і на 10°С вночі.

5. Також слід подбати про хороший дренаж. Застій води в ємності із поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також сходів на початковій стадії.

6. Світло та тепло – важливі складові успішного вирощування розсади. Світловий день має бути 12-14 годин. Бажано висвічувати рослини за допомогою додаткового освітлення рано-вранці або ввечері.

Читайте також: Коли та як пікірувати розсаду помідорів: два простих способи.

7. Після появи 2-3 справжніх листків розсаду потрібно пікірувати. Після пікірування рослини поливаємо і притіняємо на 1-2 дні.

8. Перше підживлення розчинами мінеральних та органічних речовин необхідно зробити через 4-5 днів після пікірування. Підгодовуємо рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні та органічні добрива.

9. Перед тим, як висадити розсаду в ґрунт, її необхідно загартувати. За 10 днів до переселення рослин на грядку виносимо ємності на 2-3 години на засклені лоджії, веранди або відчиняємо вікна в кімнаті. Час перебування розсади на свіжому повітрі поступово збільшуємо.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Швидкий і смачний рецепт: як приготувати ніжні рибні котлети в паніровці з кунжуту.
  2. 7 речей, які роблять образ дорожчим: їх варто мати у гардеробі.
  3. Що таке європейський манікюр і чим він відрізняється від звичайного: фото.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Джамала у роковини депортації кримських татар розповіла щемливу історію своєї родини

В 80-ю годовщину депортации крымских татар Джамала вспомнила щемящую историю своей семьи. Женщина не могла сдержать слезы

Вєрку Сердючку захейтили через виконання російських пісень в Києві

Верка Сердючка выступила в Киеве. Звезду захейтили из-за исполнения российских хитов

Захоплююсь українками: новий "Холостяк" Терен розповів, яку дівчину шукатиме на проекті

Герой 13 сезона шоу "Холостяк" Александр "Терен" Будько прокомментировал свое участие в проекте и рассказал, какую девушку будет искать