Лайм

Що робити, щоб розсада капусти не витягувалася: головні правила

Потрібно дотримуватися певних умов

Чимало дачників вже в березні починають задумуватися над тим, що вони вирощуватимуть у себе на заміській ділянці влітку. Потрібно замочити та знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин, посіяти його, а потім вчасно вносити різні добрива, наприклад, попіл. theLime вирішив також розповісти головні правила, що робити, щоб розсада капусти не витягувалася.

Якщо ви вирішили виростити розсаду капусти в умовах міської квартири, зробити це буде непросто. Для цієї культури, як правило, не вистачає світла за високої температури (більше +20°С) і сухого кімнатного повітря. Тому рослини дуже швидко витягуються.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Переросла розсада помідорів: як її врятувати та зберегти до висадки у ґрунт.

Щоб цього не трапилося, слід дотримуватися простих правил:

    1. Відразу після появи сходів, у перші 5-6 днів, потрібно зменшити температуру до +7-15°С, а також забезпечити сіянцям гарне освітлення. В умовах квартири цього можна досягти, виставивши ємності з капустою на балкон або засклену лоджію, а в приватному секторі можна тримати розсаду в засклених або критих верандах, що не опалюються. Якщо температура вночі опускається нижче +2°C, можна до ранку прикрити ємності з розсадою поліетиленовою плівкою або нетканим матеріалом.

    2. Ще один спосіб знизити температуру – це сховати сіянці у звичайний холодильник: коли страшно залишати капусту на балконі вночі, ємності з розсадою можна розмістити на нижніх полицях холодильника.

    3. Поливати розсаду капусти потрібно помірно і часто, водночас не допускаючи пересушування ґрунту. Надлишок вологи призводить до загнивання коренів та загибелі рослин. У перезволоженому ґрунті капуста частіше уражається "чорною ніжкою".

    4. Хоча капуста відноситься до холодостійких культур, поливати її потрібно водою кімнатної температури. На грядці також не слід лити воду з колодязя чи колонки. Спершу необхідно нагріти її на сонці. Це сприятиме кращому засвоєнню поживних речовин із ґрунту.

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли, як загартувати розсаду перед висадкою на грядку.
  • Читайте також на theLime, як врятувати розсаду від хвороби "чорна ніжка" за допомогою соди, попелу та інших засобів.

Цікаві новини для вас:

  1. Як пофарбувати яйця на Великдень: топ-3 простих та оригінальних способи.
  2. Слідкуйте за нічною температурою: коли і як садити картоплю для гарного врожаю.
  3. Нігті як крашанки: 8 ідей світлого та яскравого манікюру на Великдень-2023.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита