Лайм

"Євробачення-2023" завершилося перемогою Швеції: яким був виступ Loreen та інших учасників

Усі подробиці фіналу головного музичного конкурсу Європи

13 травня у Ліверпулі пройшов фінал "Євробачення-2023", у якому на сцену вийшли 26 учасників. Переможцем стала Loreen зі Швеції. Її пісня Tattoo отримала 243 бали від глядачів та 340 від національних журі. Це друга перемога шведської співачки на міжнародному конкурсі - вперше вона здобула її у 2012 році з піснею "Euphoria".

Україна у конкурсі посіла 6 місце: їй дісталося 189 балів від глядачів та 54 від журі. При цьому максимальні 12 балів гурту TVORCHI поставило лише професійне журі Чехії.

Турнірна таблиця "Євробачення-2023" після підрахунку результатів виглядає так:

Фото: instagram.com/eurovision/

У порядку виходу учасників на сцену розповідаємо, якими були їхні виступи, та чиї пісні виявилися найпопулярнішими.

1. Австрія: Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar?

Електронний дует з Австрії представив сатиричну пісню, в якій згадується американський письменник Едгар Аллан По. Дівчата зблизилися на австрійському шоу талантів Starmania 2 та об'єдналися спеціально для участі у "Євробаченні". Талановита парочка написала текст пісні, спираючись на свій досвід в індустрії, яка надто часто не віддає належне жінкам за їхню роботу та внесок. Дует посів 15 місце.

Читайте також: Зеленському не дозволили виголосити промову про війну перед аудиторією "Євробачення-2023".

2. Португалія: Mimicat – Ai Coraçao

Мімікет (також відома як Маріса Мена) влаштувала на сцені "Євробачення-2023" справжнє кабаре, а її образ описують як зухвалий та крутий. Співачка розпочала свій шлях у музиці з 8 років, а у 2014 році випустила дебютний альбом, який здобув визнання критиків. Представниця Португалії мала всі шанси отримати високі бали від глядачів і професійних журі, але знавці відзначали, що у фіналі вона поступиться стилістично схожій Франції. Так і вийшло: Португалія зайняла 23 місце.

3. Швейцарія: Remo Forrer - Watergun

21-річний юнак із маленького швейцарського села виступив із баладою, яка не сподобалася українцям. Ремо Форрер заспівав про те, що "не хоче бути солдатом", які перетворюються на "мішки для трупів". З огляду на нейтралітет Швейцарії у світових війнах та її відмову передати Україні списані ЗРК, такий посил від представника країни виглядає більш ніж дивно. Хоча багатьом західним глядачам, які втомилися від новин про війну в Україні, сподобався "антивоєнний" сенс пісні, Швейцарія посіла низьке 20 місце.

Польща: Blanka – Solo

Представниця Польщі пройшла у фінал із легковажною літньою піснею та запальними танцями на сцені. Бланка – наполовину полька, наполовину болгарка. У віці 14 років вона зрозуміла, що хоче стати поп-зіркою, і разом із матір'ю вирушила до США, де 4 роки відточувала вокальні навички на прослуховуваннях та відкритих майданчиках у Лос-Анджелесі та Нью-Йорку. Одним з таких місць був The Bitter End – клуб, де Леді Гага розпочала свою кар'єру. У фіналі "Євробачення" Польщі дісталося 19 місце.

Читайте також: Представницю Польщі на "Євробаченні-2023" здивувала підтримка України: відео реакції Blanka.

Сербія: Luke Black – Samo Mi Se Spava

Молодий виконавець із Сербії виступає в унікальному жанрі інді-техно-поп. Своїми натхненниками він називає Queen, Елтона Джона, Stromae, Леді Гагу, Марію Каллас та Ерту Кітт. Luke Black сподобався глядачам у першому півфіналі конкурсу, але букмекери прогнозували, що його пісня надто експериментальна для перемоги. Результат Сербії - 24 місце.

Франція: La Zarra - Évidemment

Традиційно Франція займає високі позиції у фіналі "Євробачення", і 2023 не став винятком. Співачка-самоучка La Zarra привнесла до конкурсу голлівудський гламур, наслідуючи стиль Одрі Хепберн, Мерилін Монро, Едіт Піаф та дещицю сучасної Леді Гаги. Писати конкурсну пісню їй допомагав Бенні Адам та легендарні продюсери Banx & Ranx, на рахунку яких хіти Девіда Гетта, Дуа Ліпи та Елль Голдінг. Це дозволило співачці посісти 16 сходинку.

Кіпр: Andrew Lambrou - Break A Broken Heart

24-річний Ендрю Ламброу у 2022 році брав участь у відбірному конкурсі на "Євробачення" від Австралії, де посів сьоме місце. Уродженець Кіпру вразив місцеву телекомпанію, і та запропонувала йому вирушити до Ліверпуля. Його пісня "Break A Broken Heart" - балада про "відродження з попелу" після розриву стосунків. Співак ризикував вилетіти у другому півфіналі, але пройшов кваліфікацію до гранд-фіналу і посів 12 місце.

Іспанія: Blanca Paloma – Eaea

Представниці Іспанії на "Євробаченні-2023" передбачали потрапляння у топ-3 конкурсу, адже її сильний вокал та еклектична музика з елементами фламенко та арабських мотивів хвилює і бентежить слухачів. 33-річна співачка в конкурсній пісні вшановує своє коріння: вона присвячена покійній бабусі Кармен, яка познайомила її з фламенком. За оцінками журі і глядачів Іспанія посіла 17 місце.

Швеція: Loreen - Tattoo

Абсолютний фаворит букмекерів у 2023, Loreen вже вигравала "Євробачення" у 2012-му. Повернення на конкурс було ризикованою ідеєю, але конкурсна пісня "Tattoo", а також постановка номера дуже сподобалися єврофанам. Цікавий факт: українські слухачі запідозрили шведку у плагіаті, оскільки мотив пісні здався їм схожим на старий хіт Міки Ньютон "У полоні".

Албанія: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Представники Албанії виконують на "Євробаченні-2023" драматичну баладу про те, якою важливо за часів розбрату є родина. Пісня була натхненна цитатою, яку часто приписують Матері Терезі: "Що ти можеш зробити для зміцнення миру в усьому світі? Йди додому та люби свою родину". Бек-вокалістами Альбіни стали її рідні, тому постановка зворушила багатьох глядачів. Їхній результат у фіналі - 22 місце.

Італія: Marco Mengoni - Due vite

Марко Менгоні – справжня зірка в Італії. Він переміг у місцевому "Х-факторі" у 2009 році, після чого 7 разів очолював чарти зі своїми синглами та альбомами. Вдумливий музикант відкрито говорить про свою боротьбу з психічним розладом та тілесною дисморфією. Його конкурсна пісня "Due Vite" ("Два життя") присвячена снам, які впливають на наше повсякденне життя. Серед балад на "Євробаченні-2023" його виступ вважають одним із найсильніших, тому він зайняв 4 місце.

Читайте також: Ріта Ора на "Євробаченні-2023" виступила з біженкою з України: зворушливий номер про втрачене дитинство.

Естонія: Alika - Bridges

Естонська співачка Аліка Мілова чудово впоралася зі складним вокальним завданням своєї пісні, але ліричні балади рідко перемагають на "Євробаченні-2023". Її пісня, якій прогнозували потрапляння в середину підсумкової таблиці, присвячена "наведенню мостів" та "становленні сили", щоб боротися з внутрішніми демонами. В результаті Естонія опинилася на високому 8 місці.

Фінляндія: Käärijä - Cha Cha Cha

Ще один фаворит 2023 року, який мав усі шанси на перемогу. 29-річний Джері Пейхонен розвеселив аудиторію простою піснею про жагу нічних розваг. Аудиторія "Євробачення" любить такі провокаційні та запальні виступи, тому сумніватися в успіху Фінляндії не доводилося: її місце - 2.

Чехія: Vesna - My Sister's Crown

У складі гурту Vesna є співачки з Чехії, Болгарії, Словенії та Росії. Участь останньої розчарувала багатьох українських єврофанів, а включення до пісні рядків українською мовою зробило її ще більш суперечливою. За словами самих дівчат, My Sister's Crown присвячена солідарності жінок, тому, можливо, не варто шукати в ній прихованих політичних сенсів. Чехія зайняла 10 місце на "Євробаченні-2023".

Австралія: Voyager - Promise

Термін дії угоди про участь Австралії у "Євробаченні" спливає у травні, тому країна-континент надіслала на конкурс по-справжньому видатний колектив. Поп-метал квінтет Voyager запам'ятався мелодійними синтезаторами та гітарними соло у стилі 1980-х років. Глядачі дуже добре зустріли досвідчену групу, тому їй вдалося потрапити на 9 місце.

Бельгія: Gustaph – Because Of You

42-річний Густаф присвятив свою пісню друзям та союзникам, які стали його справжньою родиною у квір-світі. І хоча на "Євробаченні" повно пісень про подолання суспільного тиску та пошук себе, артист представив свій номер по-справжньому святково, яскраво та оптимістично. Глядачам це сподобалося, і він посів 7 сходинку.

Вірменія: Brunette - Future Lover

Брюнетка — так перекладається сценічний псевдонім 21-річної Елен Єрьом'ян, яка має у Вірменії величезну кількість шанувальників. Спеціально для "Євробачення" вона написала баладу про коханого, з яким їй ще доведеться зустрітися. Поєднання гарного ритмічного приспіву з тривожним куплетом у стилі реп сподобалося глядачам і отримало 14 місце.

Молдова: Паша Парфені - Soarele si Luna

Паша Парфені має українське коріння: його бабуся родом із Вінниці, де сьогодні живуть його родичі та друзі. Співак підтримав Україну під час повномасштабної війни, але навіть без цього його пісня на "Євробаченні-2023" заслуговує на позитивну оцінку. Виконавець представив композицію про космічний вплив сонця та місяця на гармонію подружжя. Текст для "Soarele si Luna" написала його дружина та муза Юліана, чим допомогла йому зайняти 18 місце на конкурсі.

Україна: TVORCHI – Heart Of Steel

Електронний дует TVORCHI з Тернополя переміг в українському Нацвідборі та потрапив на "Євробачення" з піснею "Heart Of Steel". Безпосередньо у тексті немає жодних слів про війну в Україні, але музиканти стверджували, що надихалися залізними серцями співвітчизників, які йдуть вперед усупереч важким обставинам. Букмекери поставили Україну на 3 місце у рейтингу фаворитів, але TVORCHI посіли 6 місце із 26.

Норвегія: Alessandra – Queen of Kings

Енергійний євро-поп із химерним приспівом про прийняття себе сподобався глядачам "Євробачення". Також Алессандрі вдалося взяти високу ноту мі, що стало найгучнішим вокальним моментом вечора. Така вистава принесла дівчині родом з Італії високе 5 місце.

Німеччина: Lord Of The Lost – Blood & Glitter

Німці у 2023 році – одні з найбільш ексцентричних учасників "Євробачення". Критики зазначали, що Lord Of The Lost намагалися повторити успіх гурту Lordi у 2006 році, і не внесли до конкурсу нічого нового. Тим не менш, рокери мають великий сценічний досвід і навіть гастролювали з Iron Maiden. Німеччині вдалося виділитися на тлі балад та поп-пісень, але вона посіла 26 місце.

Литва: Monika Linkyte - Stay

Моніка, яка раніше брала участь у "Євробаченні" у 2015 році, говорить, що пісня "Stay" заснована на переживаннях тих часів, коли вона не почувалася комфортно у своєму тілі. Дівчина проникливо заспівала про особистий досвід, зворушивши багатьох глядачів оптимістичним приспівом. Представниці Литви дісталося 11 місце.

Читайте також: "Батьківщина", "Щедрик", вірш Шевченка: на "Євробаченні-2023" пролунали відомі українські пісні.

Ізраїль: Noa Kirel – Unicorn

Після запального виступу у першому півфіналі Ноа Кірел була однією з фавориток букмекерів. Ще б пак, адже в рідному Ізраїлі вона - одна з найбільших молодих поп-зірок. Артистка виграла п'ять нагород MTV і була суддею на конкурсі Israel's Got Talent, відбуваючи при цьому обов'язковий дворічний термін в армії. Пісня "Unicorn" стала одним з найбільш популярних виступів на "Євробаченні-2023" і посіла 3 місце.

Словенія: Joker Out – Carpe Diem

Словенська рок-група у вбраннях в стилі 1970-х зачарувала глядачів своєю простотою та позитивним вайбом. Усміхнені хлопці - один із найуспішніших колективів у рідній країні, і Європа оцінила їхній внесок у конкурс 2023 року. Пісня "Carpe Diem" посіла 21 місце в турнірній таблиці.

Хорватія: Let 3 – Mama ŠČ!

Найбільш скандальний і незабутній гурт на "Євробаченні-2023" виявився найбільш політично забарвленим. Їхня пісня Mama ŠČ завуальовано висміює Путіна, який втягнув Білорусь у війну з Україною. Більше того, хорвати підтримали нашу країну на своїх сторінках у соцмережах, наклавши свої "поїздки на тракторі" на кадри зруйнованих українських міст. Так їхня гостра сатира набула серйозного підґрунтя, ігнорувати яке неможливо. Хорватія на "Євробаченні-2023" зайняла почесне 13 місце.

Великобританія: Mae Muller - I Wrote A Song

Конкурсна частина фіналу "Євробачення-2023" завершилася виступом британської співачки Мей Мюллер. "I Wrote A Song" - відвертий і веселий трек з нальотом фламенко та безсловесним пост-приспівом, який вона запозичила у Леді Гаги. Пісня виявилася простакуватою для влучення в топ і зайняла 25 сходинку.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Еден Голан, участь якої у "Євробаченні-2024" була під загрозою, виступила у другому півфіналі: відео

Ізраїль виступив на Євробаченні-2024 у другому півфіналі 9 травня - Еден Голан спочатку освистали, а потім аплодували їй

Чим запам'ятався другий півфінал "Євробачення 2024", який відбувся у Мальме: головні подробиці ефіру

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступав і якими були результати голосування

Які країни потрапили у фінал "Євробачення-2024" після другого півфіналу: результати голосування

Стали відомі імена нових фіналістів після проведення другого півфіналу Євробачення 2024 - як виглядає таблиця результатів, хто у фіналі