Кожна господиня мріє зберегти вирощений та зібраний урожай якнайдовше. Особливо це актуально на тлі тривожних новин про складну зиму та чергове підвищення цін на базові продукти харчування. І якщо ви вже знаєте, як заготовити кріп або заморозити кабачки, візьміть собі на замітку, що як можна зберегти базилік. theLime ділиться простими способами.
Читайте також: Як заготовити петрушку на зиму, щоб була як свіжа: топ-5 способів.
Базилік можна сушити, заморожувати, консервувати разом з іншими пряними травами. Сушений базилік має не менш приємний аромат, ніж свіжий. Зробити таку заготовку простіше простого – його можна висушити на відкритому повітрі, в електросушарці, мікрохвильовій печі, духовці.
Як заморозити базилік?
Перший спосіб
Рослини промиваємо під проточною водою і на 3-5 секунд опускаємо в окріп, після чого відразу занурюємо в дуже холодну воду. Потім викладаємо на чистий рушник і трохи підсушуємо. Розкладаємо невеликі порції базиліка в пакетики та відправляємо у морозильну камеру.
Другий спосіб
Базилік промиваємо, висушуємо та подрібнюємо ножем. Викладаємо у форми для льоду і заливаємо водою, відправляємо в морозилку. Потім дістаємо та виймаємо кубики льоду із зеленню, складаємо в пакет і знову кладемо в холод.
Третій спосіб
Подрібнюємо базилік, змішуємо його з оливковою олією та виливаємо суміш у формочки для льоду, як було описано вище.
Читайте також: Як зробити чорнослив на зиму: прості способи в духовці, сушарці та мікрохвильовій печі.
Як приготувати базилік на зиму у вигляді приправи?
Перший спосіб – з петрушкою та селерою
Беремо по 200 г базиліка та петрушки, 50 г листя селери, 3 головки часнику, 2 шт. пекучого перцю, 3 ст. л. солі.
Зелень промиваємо, перець чистимо, просушуємо та пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо на блендері. Суміш викладаємо у попередньо простерилізовану банку та зберігаємо в холодильнику.
Така приправа відмінно поєднується з оливковою олією, майонезом, кетчупом та сметаною.
Другий спосіб – з горіхами
Потрібно взяти 150 г базиліка, 15 шт. волоських горіхів, 6 ст. л. оливкової олії, 10 зубків часнику, 1 ч. л. солі. Базилік миємо і даємо йому трохи обсохнути, часник очищаємо від лушпиння. Базилік, часник та ядра волоського горіха у блендері подрібнюємо у пасту. Додаємо сіль та оливкову олію. Готову приправу перекладаємо у попередньо простерилізовані банки, закриваємо кришками. Зберігаємо в холодильнику.
Якщо змішати цю приправу з тертим сиром, вийде неймовірно смачний соус песто.
- Раніше ми розповіли, як заготовити м'яту на зиму.
- Читайте також на theLime, як зберегти капусту броколі на зиму.
Цікаві новини для вас:
- Що робити з зеленими помідорами, які повільно червоніють: методи досвідчених городників.
- Не витрачайте гроші на підробку: як розпізнати якісний натуральний мед.
- Як відлякати ос на природі: натуральні засоби, які не подобаються комахам.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.