Мед – це перероблений бджолами квітковий нектар. Чимало господинь використовують цей інгредієнт для приготування випічки, наприклад, торта Медовик, додають у солодку консервацію, а також як доповнення до чаю, сирників, млинців та оладок. theLime вирішив докладніше розповісти, як розпізнати якісний натуральний мед, а не купити фальшивку.
Читайте також: Як оцінити якість борошна та зрозуміти, що воно зіпсувалося: 5 важливих ознак.
Ознаки якісного та фальшивого меду
1. При виборі меду спочатку варто звернути увагу на те, як він стікає з ложки. Якісний продукт буде рівно стелитися та утворювати невеликий горбок. Якщо він дуже швидко стікає, то він незрілий. Такий мед не зможе довго зберігатися і може скоро забродити.
2. Фальшивий мед подібний до клею: рясно стікає і капає з ложечки вниз, утворюючи бризки.
3. Щоб перевірити, чи додані в мед вода і цукор, капаємо його на аркуш паперу, що добре вбирає вологу. Якщо розтечеться, утворюючи вологі плями, чи навіть просочиться крізь папір – це підробка.
4. Недобросовісні виробники часто додають крохмаль у мед. Щоб зрозуміти це, кладемо в склянку трохи меду, заливаємо окропом, розмішуємо і чекаємо, поки він охолоне. Після цього капаємо кілька крапель йоду. Якщо рідина посиніє, то в мед доданий крохмаль.
Читайте також: Як вибрати солодкий та стиглий кавун: 6 ознак, на які варто звернути увагу.
Види меду
Акацієвий мед
Прозорий, світлий, рідкий, із слабким ароматом акації. Кристалізується повільно. Рекомендований при захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, жіночих запальних процесах тощо.
Липовий мед
Світло-жовтий, що легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюванні дихальних шляхів, а також благотворно позначається на шлунково-кишковому тракті та нирках.
Плодовий мед (з ягідних та плодових культур)
Світло-бурштиновий, з ніжним запахом та смаком. Він має виняткові дієтичні якості.
Гречаний мед
Яскравий, майже коричневого кольору, з властивим тільки йому ароматом та легкою гіркуватістю. Він підходить для лікування хвороб шлунка, крові та шкіри. Його використовують у кондитерських виробах.
Конюшинний мед
Безбарвний, майже прозорий, має слабкий аромат, що часто викликає у покупців сумніви щодо його натуральності.
Польовий та луговий мед
Світло-бурштинового або коричневого кольору, з приємним запахом та смаком. Має широкий спектр лікарських властивостей.
Кульбабовий мед
Густий, має характерний жовтий колір, винятковий запах, трохи гірчить. Загоює рани і чинить протизапальну дію.
Соняшниковий мед
Золотисто-жовтий, приємний до смаку, швидко кристалізується. За лікувальними властивостями поступається основним видам меду.
Буркуновий мед
Найрідкісніший вид бджолиного продукту. Він має білий, іноді молочний або бурштиновий колір та характерний ванільний запах. Рекомендується при серцевих захворюваннях.
- Читайте також на theLime, як відрізнити справжню червону ікру від підробки.
Цікаві новини для вас:
- Надійно захищає від бур'янів: як звільнити грядки від пирію та берізки польової.
- Ваніль, гвоздика та інші народні засоби від комарів, які моментально їх проженуть.
- Полив помідорів попелом: як і навіщо підживлювати томати під час дозрівання.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.