Лайм

М'які лямки та ортопедична спинка: яким має бути якісний шкільний рюкзак

Мамам на замітку

Спекотне літо добігає кінця, а це означає, що зовсім скоро діти знову підуть до школи. Перед початком нового навчального року батьки намагаються підготувати дитину до цього не лише психологічно, а й купивши все необхідне приладдя. А якщо дитина йде до першого класу, особливу увагу потрібно приділити вибору якісного шкільного рюкзака. Про те, яким він має бути, докладніше розповіли на сторінці Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.

Читайте також: Як допомогти дитині пристосуватися до садочка чи школи: поради для батьків.

Фото: pixabay.com

Які види шкільних рюкзаків бувають?

Розрізняють три основні види рюкзаків для школяра: ранець, рюкзак та портфель.

Портфель – це вузька сумка прямокутної форми, іноді із заокругленими кутами або бічними поверхнями у вигляді трапеції, для перенесення паперів, зошитів, книг, підручників та інших предметів, пов'язаних із паперовою роботою. Років 40-50 тому школярі – бабусі та дідусі нинішніх першокласників – ходили саме з портфелями і, як правило, носили їх у руках, проте на сьогоднішній день такий вид шкільного рюкзака не має особливої популярності.

Фото: wikipedia.org

Різниця між ранцем і рюкзаком майже непомітна: ранець від рюкзака відрізняється лише формою та міцністю спинки. Ранець має жорсткий корпус та жорстку спинку, а у рюкзака спинка м'яка.

Лікарі-ортопеди радять придбати саме ранці для дітей молодших класів, адже він позитивно впливає на поставу дитини. Жорсткий корпус допомагає рівномірно розподілити вагу шкільних підручників по хребту.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Як зібрати дитину до школи в умовах війни: інструкція для батьків.

На що звернути увагу під час вибору шкільного рюкзака для першокласника?

1. Вага

Згідно з нормативами, вага ранця разом із вмістом повинна становити не більше 10%-12% від ваги дитини, тобто для учнів початкових класів не повинна перевищувати 2-3 кг. Таким чином, порожній рюкзак повинен важити приблизно 1 кг.

2. Розмір

Не варто купувати рюкзак "на виріст" у такому разі його незручно буде носити і вага здаватиметься більшою. Верхній край ранця не повинен упиратися в потилицю дитині, а нижній тиснути в спину. Тому перед покупкою краще поміряти його на дитині. Переконайтеся, що нічого не давить, і сам рюкзак сидить комфортно та правильно, прилягаючи до спини.

3. Форма

Для першокласників і учнів молодших класів в жодному разі не можна купувати рюкзаки мішкуватої форми. Вони більше підходять учням старших класів та підліткам, у яких спина вже сформувалася.

Перевагу слід віддати ранцю з алюмінієвим каркасом та жорсткою спинкою.

4. Ортопедична спинка

На такій спинці рюкзака повинні бути розміщені кілька м'яких подушечок, що повторюють природні вигини хребта, що рівномірно розподіляють навантаження на спину і підтримують правильну поставу. Крім цього, спинка рюкзака має забезпечувати так звану вентиляцію. Тобто м'яку прокладку із спеціальної сітчастої тканини, за допомогою якої спина дитини не потітиме при тривалому контакті з ранцем. Перевірте, щоб унизу рюкзака був поперековий упор у вигляді невеликого валика, на який припадає основне навантаження при правильному носінні ранця.

5. Лямки

Лямки ранця обов'язково повинні регулюватися по довжині, при цьому не розтягуючись, тому що від цього залежить, наскільки правильно буде розташований ранець на спині. Ще краще буде, якщо регулюючі пряжки будуть не лише в нижній, а й верхній частині лямок. Рекомендується підбирати рюкзак із шириною лямок в 4-5 см. Якщо буде трохи ширше – теж добре.

Ознакою якісного ранця є S-подібні плечові лямки з м'яким наповненням, які зберігають форму. Гарний варіант, коли у ранця між лямками є фіксуючий ремінь, щоб вони не сповзали з плечей. У такому разі ремінь забезпечуватиме додаткову підтримку хребта.

6. Міцність матеріалу

Якісні рюкзаки шиють із спеціальної міцної тканини з водонепроникним ефектом.

Також потрібно приділити особливу увагу швам рюкзака – перевірте, наскільки вони міцні і чи не розпустяться в перший тиждень навчання.

Гарний варіант це рюкзак з прогумованим або пластиковим дном. Такий ранець не страшно поставити на підлогу – вигляд та стан підручників, зошитів буде збережено.

7. Світловідбивачі

Світловідбивачі або яскраве забарвлення рюкзаків робить дітей помітнішими на дорозі у темний час доби.

8. Зовнішній вигляд рюкзака

Ідеальний рюкзак – це коли рюкзак, який подобається дитині (з улюбленими героями чи персонажами), цілком влаштовує вас, відповідаючи всім вимогам щодо комфортності, надійності та зручності виробу. Важливо обговорити з дитиною, як має виглядати рюкзак, ще перед походом до магазину.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Можна заморозити або перебити з олією: найкращі способи зберігання базиліку на зиму.
  2. Натуральний засіб, який вижене мурах із будинку: вони ненавидять цей запах.
  3. Що робити з зеленими помідорами, які повільно червоніють: методи досвідчених городників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У віці 79 років помер знаменитий британський актор, відомий за фільмами "Титанік" і "Володар перснів"

Британський актор Бернард Гілл помер у 79 років у колі родини - він зіграв у фільмах Титанік та Володар перснів - фільмографія знаменитості

Поділилися зворушливими привітаннями та показали родинні фото: як зірки відсвяткували Великдень-2024

Як українські знаменитості відсвяткували Великдень-2024 - Лілія Ребрик, Ольга Сумська, Злата Огнєвіч та інші показали фото

Відкриття "Євробачення-2024": представниці України з'явилися у символічних образах та нагадали про війну

Якою була поява alyona alyona і Jerry Heil на відкритті Євробачення-2024 - артистки показали образи з символізмом та принесли паску