RU  UA

Дізнатися

Журналістка з Херсона подала скаргу на "1+1" через номер "Кварталу 95" про переселенку зі Скадовська

Скандал набирає обертів

Головна редакторка херсонського видання "Арбуз.City" та координаторка херсонської мережі "Район.in.ua" Євгенія Вірлич подала скаргу на канал "1+1" до Комісії з журналістської етики. Скарга стосується новорічного номера "Кварталу 95" про переселенку зі Скадовська – тимчасово окупованого міста Херсонської області.

У своїй претензії журналістка зазначила, що у пародійному номері "містилась пряма і відверта дискримінація мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінація жінок". Вона просить осудити працівників телеканалу, які дозволили вихід цього номера в ефір. А також "Студію "Квартал 95", яка створила ці жарти та ввела їх у новорічний концерт.

Читайте також: Юрій Великий із "Кварталу 95" виправдався за скандальний номер про переселенку зі Скадовська.

Євгенія Вірлич Фото: facebook.com/eugenia.virlich

Вірлич вказала на те, що у номері Скадовськ назвали містом у східній Україні, хоча воно знаходиться на півдні країни. А також на те, що "жартівливі" фрази героїні ламаною українською мовою виглядають образливими.

Журналістка зазначає, що Скадовськ, як і частина східної та південної України, окупований росіянами. На цих територіях окупанти вчиняють страшні злочини за прояви проукраїнської позиції. Як приклад, Євгенія навела вбивство диригента Юрія Карпенка, коли Херсон був в окупації, а також медсестри Тетяни Мудренко зі Скадовська, яка вигукнула загарбникам: "Скадовськ - це Україна".

"Таких історій незламної боротьби українців на окупованих територіях дуже багато, їх поширюють медіа, якщо це припустимо, і це неможливо не знати працівникам телеканалу, які дозволили вихід даного номеру публічно, а також "Студії "Квартал 95", яка створила цей номер, провела репетиції і зрештою внесла у новорічний концерт", - написала Вірлич.

Читайте також: Не тема для сміху: "Дизель шоу" розкритикували за жарти про українців, які мешкають в окупації.

Журналістка також зазначила, що у номері "кварталівців", чоловік представлений більш привабливо, аніж жінка: він стриманий, патріотичний, спілкується українською; вона - російськомовна, з неї сміються через незграбність мови.

"Подібне позиціонування в публічному полі (канал "1+1" має велике охоплення) принижує жінку, зокрема жінку, яка виїхала з окупованої території", - вважає головна редакторка "Арбуз.City".

Фото: youtube.com

Євгенія Вірлич просить Комісію з журналістської етики розглянути її заяву у формі "публічного осуду дій каналу "1+1" та "Студії "Квартал 95" через публічну трансляцію зазначеного номера, який дискримінує мешканців окупованих територій України, зокрема жінок".

Наприкінці звернення журналістка наголосила, що вона має досвід життя в окупації в Херсоні понад 4 місяці, за які зазнала як переслідувань росіян (зокрема ФСБ), так і булінгу з боку росіян та їхніх прибічників в публічному полі.

Аналогічну скаргу Вірлич подала і до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Тим часом телеканал "1+1" у відповіді на запит видання "Детектор медіа" вибачився та пообіцяв видалити образливий номер з випуску. Євгенія вважає, що незалежно від цього має бути реакція й Комісії з журналістської етики, й Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

"Мають бути чіткі меседжі щодо того, що подібні номери, як "сіськадовська", неприпустимі і чому. Бо одна справа – обурення журналістів та інших мешканців України, інша – реакція офіційних структур, покликаних контролювати ринок медіа. Якщо такої реакції не буде, ніщо не завадить таким номерам з'являтись далі: подумаєш - раптом що, вибачимося. Але ні, так не має бути", - написала журналістка у Facebook.

Раніше керівник "Дизель шоу" гнівно відповів на критику після скандальних жартів про українців в окупації.

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Многие знаменитые женщины ждут своих мужчин с войны. Среди них – Маша Ефросинина, Наталка Денисенко, Маричка Падалко, Людмила Барбир

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павел Зибров побывал на вершине величественного монумента Родина-Мать. Он показал красивые виды Киева

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерий Харчишин рассказал, что думает о мобилизации артистов. Музыкант активно помогает украинской армии