RU  UA

Дізнатися

Як пішла з життя королева Єлизавета ІІ: секретар розкрив подробиці її смерті

Її Величність померла у шотландському маєтку Балморал

8 вересня 2022 року пішла з життя королева Великої Британії Єлизавета II. Про останні хвилини життя покійної монархині розповів її особистий секретар Едвард Янг.

Відомо, що чоловік знаходився у Балморалі, коли Її Величність померла. "Дуже мирно пішла. Уві сні. Не прощаючись. Літній вік. Не усвідомила того, що відбувається. Ніякого болю", - зазначив Янг у записці, пише видання The Daily Mail.

Читайте також: Королівська родина вшанувала пам'ять Єлизавети ІІ у перші роковини її смерті: фото.

Одне з останніх фото Єлизавети IIФото: Getty Images

Наразі ця записка знаходиться у королівському архіві і стала частиною інсайдерського звіту про хоробрість, старанність та відданість своїй роботі Єлизавети II навіть в останні години життя. Запис також представлений і в новій біографії короля Чарльза під назвою "Charles III: New King, New Court. The Inside Story", яка була написана письменником Робертом Гардманом.

Що стосується короля Чарльза, то він дізнався про смерть матері дорогою з прогулянки, коли повертався в Балморал. У біографії також йдеться про те, що невдовзі після того, як Едвард написав цю вищезгадану записку, лакей приніс замкнену червону скриньку з документами, яка була знайдена біля ліжка монархині.

Коли її відкрили співробітники, то побачили там два запечатані листи: один був адресований Чарльзу, нині королю Британії, а інший - секретарю королеви серу Едварду.

У скриньці також лежали останні документи Її Величності. Зокрема, список кандидатів на отримання престижних орденів "За заслуги" та "За гідну службу Співдружності націй". "Навіть на смертному ложі в неї була робота. І вона її виконала", - згадує про це Гардман у своїй роботі.

Читайте на тему: Час трагічних конфліктів: король Чарльз згадав війну в Україні у різдвяній промові.

королева Великої Британії померла 8 вересня 2022 року у віці 96 роківФото: instagram.com/theroyalfamily

Смерть Єлизавети II була для всіх надто раптовою, і через це Чарльзу довелося прилетіти до Балморалу на гелікоптері, по дорозі читаючи записи стосовно операції "Лондонський міст" (це давно розроблений план дій після смерті Єлизавети II). Персонал в ту мить навіть не встиг підготувати машину.

Король і королева Камілла провели близько години наодинці з Її покійною Величністю. Принцеса Анна і старший костюмер і довірена особа королеви Анджела Келлі по черзі сиділи біля її ліжка разом із преподобним Кеннетом Маккензі, який читав їй Біблію. Пізніше Чарльз особисто зателефонував своїм синам і попросив їх в найкоротші терміни приїхати до Шотландії для прощання з королевою.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Не лише у Єфросиніної і Денисенко: у кого з відомих українок чоловіки служать у ЗСУ

Многие знаменитые женщины ждут своих мужчин с войны. Среди них – Маша Ефросинина, Наталка Денисенко, Маричка Падалко, Людмила Барбир

Павло Зібров показав мальовничі краєвиди з вершини "Батьківщини-Матері"

Павел Зибров побывал на вершине величественного монумента Родина-Мать. Он показал красивые виды Киева

Рано чи пізно ми всі воюватимемо: лідер гурту "Друга Ріка" розповів, чи варто мобілізувати артистів

Валерий Харчишин рассказал, что думает о мобилизации артистов. Музыкант активно помогает украинской армии