RU  UA

Дізнатися

Що стало з фігуристкою Оксаною Баюл - першою олімпійською чемпіонкою незалежної України

Життєвий шлях та громадянська позиція української фігуристки

Оксана Баюл – українська фігуристка, яка стала першою в історії України переможницею Олімпійських ігор. Спортсменка виграла "золото" у 1994 році, після чого переїхала у США, де живе й досі. У 2021 році олімпійська чемпіонка отримала американське громадянство і відмовилася від українського паспорта. Чим зараз займається уродженка Дніпра і що говорить про війну – далі у нашому матеріалі.

Читайте також: Куди зникла Яна Клочкова – олімпійська чемпіонка з плавання, яка жила в окупованому Криму.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Баюл народилася 16 листопада 1977 року у місті Дніпро (на той час – Дніпропетровськ). Її батько пішов з сім'ї, коли майбутній спортсменці було три роки. Оксану виховували мама і бабуся.

Марина Баюл хотіла, щоб її дочка пішла до балетної школи, але її не взяли через комплекцію. Коли дівчинці було майже 4 роки, бабуся відвела онучку на ковзанку. З цього і почалася її любов до фігурного катання. У 1987 році дівчина почала брати участь у чемпіонатах СРСР, але призові місця не посідала.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

У 13-річному віці Оксана стала сиротою – від раку померла її мама, а за місяць не стало бабусі. Спочатку опіку над дівчинкою-підлітком взяв її тренер у Дніпрі Станіслав Корітек, але згодом чоловік переїхав до Канади, а свою підопічну відправив в Одесу до свого колеги Валентина Ніколаєва. Партнеркою Миколаєва була Галина Зміївська, яка пізніше стала тренеркою Оксани Баюл.

У січні 1993 року Баюл дебютує на чемпіонаті Європи, де посідає друге місце. Того ж року їде до Праги на чемпіонат світу, де з тріумфом перемагає.

У 1994 році Оксану відправляють на Олімпійські ігри, які проходили в Ліллегаммері (Норвегія). На той момент фігуристці було лише 16 років і вона зізнавалася, що планувала взяти участь у наступних іграх у 1998 році в Нагано. Але після розпаду СРСР Україні терміново знадобився кандидат для участі в Олімпіаді-1994, й відправили Баюл.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

У першій частині цих ігор українка виконала одну з найкращих коротких програм в історії фігурного катання, проте стала другою. На перше місце вийшла американка Керріган. Однак у заключній програмі Олімпіади Баюн несподівано здобула "золото". Справа в тому, що напередодні виступу Оксана сильно травмувалася на репетиції, зіткнувшись на льоду з німкенею Танею Шевченко. Німецькі медики зробили українці кілька ін'єкцій, наклали шви, і за два дні фігуристка, прийнявши знеболювальне, вийшла на лід.

Після заключної програми четверо з дев'яти суддів віддають перемогу американці Керріган, ще четверо – українці Баюл. Все вирішив німецький суддя, колишній чемпіон світу Ян Гоффманн, який поставив Оксані найкращі оцінки за артистизм і цим вивів на перше місце.

Читайте також: Куди зникла олімпійська чемпіонка з гімнастики Катерина Серебрянська, зірка українського ТБ.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Підняття українського прапора на церемонії нагородження довелося чекати 45 хвилин. Виявилося, що в організаторів не було гімну України, бо ніхто не очікував на перемогу української спортсменки. Організатори запропонували поставити замість нього гімн СРСР, або гімн Росії, або олімпійський гімн, але українська делегація відмовилася. У керівниці української делегації фігуристів Людмили Михайловської була в готелі касета з українським гімном, й поліцейські з мигалками терміново повезли її до олімпійського містечка.

Таким чином того дня вперше пролунав гімн України на Олімпійських іграх. Щоправда помилково український прапор було піднято неправильно – жовтим догори. Як згодом з'ясувалося, у підсумку стяг України перевернули.

Одразу після перемоги на Олімпіаді-1994 Баюл поїхала до Лас-Вегасу, де працювала за контрактом. Юна українка отримувала високі гонорари і мала шалену популярність у американської публіки. Проте 16-річна дівчина не витримала випробування славою. Українка опинялася в центрі різноманітних скандалів, була затримана за керування у нетверезому стані, лікувалася від алкоголізму.

На тлі всіх проблем спортсменка залишила професійний спорт і зайнялася продажем спортивного одягу. Поборовши залежність у 2005 році Оксана повернулася до фігурного катання.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

У 2010 році Баюл повернулася в Україну та хотіла відкрити дитячу школу фігурного катання. Вступила до Київського інституту фізичного виховання та спорту Національного педінституту імені М. П. Драгоманова, проте через чотири місяці покинула університет і повернулася назад до Америки.

У серпні 2021 року фігуристка офіційно стала громадянкою США і відмовилася від українського громадянства. Однак це не завадило їй подовжувати любити Україну. З початку повномасштабного вторгнення Росії Оксана працює в США над недопуском фігуристів країни-терористки на міжнародні змагання та всіляко підтримує Україну.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

"Коли почалося повномасштабне вторгнення, я спустилася до чоловіка в офіс і запитала його, що відбувається. У нас у США на телебаченні навіть порядок денний на той момент не змінився. За кілька годин американці почали дізнаватися про вторгнення. Україну почали бомбити, у містах включили сирени – це дуже страшно. Я одразу зателефонувала всім своїм друзям в Україні, але, очевидно, ніхто не міг пояснити, що буде далі", - згадувала фігуристка в інтерв'ю "Укрінформу". – 24 лютого я повезла доньку до піцерії. Досі пам'ятаю, як у мене тремтіли руки. Потім я почала вмикатися в процес і дала кілька великих інтерв'ю про війну. На противагу я завжди розуміла, що не маю права говорити від імені людей з України. Хоч я завжди за неї, але в той момент була далеко від епіцентру подій. Внаслідок цього вирішила допомагати з контактами українців для місцевих журналістів".

Читайте також: Що стало з Анною Заячківською - "Міс Україна", яка втекла від чоловіка-мільйонера через побої.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Після заяви президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха про "нейтральних" росіян, Баюн почала працювати над тим, щоб громадян країни-агресора не допускали до участі у змаганнях.

"Коли Томас Бах почав проштовхувати ідею з поверненням росіян, я відразу зателефонувала до Української федерації фігурного катання. Я сказала про те, що нам потрібно зібратися разом і записати відео з вимогою не допускати російських фігуристів у змагання. Крім того, ми запланували листи до Міжнародної федерації Фігурного катання (ISU), Комісію атлетів... Ми записали хороше відео, в якому висловилися багато спортсменів. Наша команда дала зрозуміти, що росіян на змаганнях ми не хочемо бачити. У червні вже був з'їзд ISU, на якому вирішили, що росіянам краще посидіти вдома. Територіально Росія - це велика країна, тому нехай там між собою змагаються", - сказала Оксана.

Особисте життя Оксани Баюл

Оксана Баюл виходила заміж тричі. Першим чоловіком фігуристки був син українських емігрантів 1970-х років Євген Сунік, з яким вона познайомилася у 2000 році. Їхній шлюб тривав п'ять років.

Другим чоловіком недовго був американський будівельник доріг Джим Бреннон. З 2014 року перша олімпійська чемпіонка України заміжня зв американським бізнесменом Карлом Фаріно, від якого у 2015 році народила доньку Софію.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Дізнайтеся, де зараз Інна Цимбалюк: "Міс Україна Всесвіт" одружена з росіянином і мовчить про війну.

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Джамала у роковини депортації кримських татар розповіла щемливу історію своєї родини

В 80-ю годовщину депортации крымских татар Джамала вспомнила щемящую историю своей семьи. Женщина не могла сдержать слезы

Вєрку Сердючку захейтили через виконання російських пісень в Києві

Верка Сердючка выступила в Киеве. Звезду захейтили из-за исполнения российских хитов

Захоплююсь українками: новий "Холостяк" Терен розповів, яку дівчину шукатиме на проекті

Герой 13 сезона шоу "Холостяк" Александр "Терен" Будько прокомментировал свое участие в проекте и рассказал, какую девушку будет искать