RU  UA

Дізнатися

Що стало з фігуристкою Тетяною Волосожар, яка народилася в Дніпрі, але обрала виступати за Росію

Спортсменка писала "ні війні", але все ж таки обрала співпрацю з режимом

Під час повномасштабної війни зірки українського спорту повелися по-різному. Одні представляють Україну на міжнародних змаганнях та розповідають про воєнні злочини РФ, а інші – мовчать про війну чи навіть виступають під російським прапором. Серед останніх – фігуристка Тетяна Волосожар родом із Дніпра, яка до 2010 року представляла Україну у парному катанні.

Читайте також: Що стало з фігуристкою Оксаною Баюл – першою олімпійською чемпіонкою незалежної України.

Фігуристка Тетяна Волосожар змінила українське громадянство на російське Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Тетяна Волосожар народилася у Дніпрі та почала займатися фігурним катанням з 4 років. У віці 7 років вона виграла перше змагання, а у 14 почала займатися парним катанням. Разом зі своїм першим партнером Петром Харченком Волосожар у 2004 році вперше стала чемпіонкою України.

У 2004 році Тетяна Волосожар стала в пару з українським фігуристом Станіславом Морозовим, з якими вони чотири рази ставали чемпіонами України, а також брали участь в Олімпійських іграх у Турині (2006) та Ванкувері (2010).

До 2010 року Волосожар та її партнер Станіслав Морозов представляли Україну Фото: Wikipedia

У 2010 році Волосожар та Морозов переїхали до Росії, і зв'язок спортсменів з українським спортом закінчився. Фігуристка стала в пару разом із Максимом Третьяковим і почала виступати під російським триколором. Усього за пару місяців вона отримала російське громадянство за програмою "добровільного переселення співвітчизників", оскільки її батько і мати, які жили у Дніпрі, були громадянами РФ.

"Українська федерація не хотіла мене відпускати і навіть намагалася вмовити Максима змінити громадянство. Хоча я з самого початку не думала, що вони мають потрібні аргументи", - розповідала Волосожар про своє рішення покинути Україну.

Пара Волосожар і Третьякова, який незабаром став її чоловіком, принесла РФ 4 золоті медалі на чемпіонатах Європи, золото чемпіонату світу у 2013 році, а також дві золоті медалі на Олімпійських іграх 2014 року в Сочі.

Читайте також: Як у безрукого просити води: колишня дружина Тимощука прокоментувала його мовчання про війну в Україні.

Тетяна Волосожар із партнером та чоловіком Максимом Третьяковим на Олімпійських іграх 2014 року Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Олімпійські ігри у Сочі проходили з 7 по 23 лютого 2014 року. У цей час Росія розпочала анексію Криму, але це не завадило колишній українці Тетяні Волосожар із посмішкою прийняти нагороду з рук Володимира Путіна.

Волосожар прийняла нагороду Путіна у 2014 році Фото: Wikipedia

Тетяна Волосожар завершила спортивну кар'єру у 2018 році, після чого брала участь у льодових шоу, займалася тренерством та вихованням дітей від Третьякова.

Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Тетяна Волосожар опублікувала в Instagram розпливчасту заяву "ні війні". Публікація й досі не видалена з її облікового запису, хоча колишня українська спортсменка так і не набралася хоробрості висловити свою громадянську позицію. Вона обрала мовчання і не засудила російську агресію. Нині Тетяна Волосожар продовжує жити і працювати в РФ, доки її рідні перебувають в Україні.

"Я не знаю, що писати. Це важко. Багато моїх рідних там. Тато, сестри з сім'ями, бабуся... Ми намагаємося бути на зв'язку, але не завжди виходить. І коли кілька годин немає звісток, а ти знаєш, що вони кудись їдуть, намагаючись сховатися в безпеці, - це страшно. Дуже, - писала фігуристка. - Ми всі, всією сім'єю намагаємося триматися і зберігати спокій. Як можемо. Всі люди навколо мене, незалежно від громадянства, нажахаті тим, що відбувається. Ми всі зараз - заручники обставин. І просто чекаємо і молимося, щоб усе якнайшвидше закінчилося. Будь ласка, бережіть одне одного, не сваріться, підтримуйте одне одного. Всім зараз не просто".

Читайте також: Куди зникла олімпійська чемпіонка з гімнастики Катерина Серебрянська, зірка українського ТБ.

Тетяна Волосожар із мамою та сестрою, які до 2022 року жили в Україні Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Пізніше у коментарі російським ЗМІ Волосожар говорила, що "стежить за подіями в Україні", адже там мешкають її батьки та сестра.

"Я їх намагаюся підтримувати. Переживаю за долю своїх рідних та всіх українців", - говорила вона.

З того часу Тетяна Волосожар не згадувала тему війни, навіть коли в її рідний Дніпро летіли російські ракети, а один удар 19 січня 2023 року забрав життя 46 людей, троє з яких - діти. Натомість вона бере участь у льодових шоу Тетяни Навки - дружини Дмитра Пєскова, яка підтримує режим Путіна і війну проти України, а також використовує у своїх постановках цинічно вкрадені пісні українських артистів.

Тетяна Волосожар у льодовому шоу Тетяни Навки "Руслан та Людмила" Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Чим запам'ятався другий півфінал "Євробачення 2024", який відбувся у Мальме: головні подробиці ефіру

Второй полуфинал Евровидения 2024 9 мая – смотреть онлайн трансляцию конкурса – кто выступал и какими были результаты голосования

Які країни потрапили у фінал "Євробачення-2024" після другого півфіналу: результати голосування

Стали известны имена новых финалистов после проведения второго полуфинала Евровидения 2024 – как выглядит таблица результатов, кто в финале

Що відомо про Таню Муіньо, яка поставила номер для України на "Євробаченні-2024"

Кто такая Таню Муиньо - постановщица сценического выступления alyona alyona и Jerry Heil на "Евровидении-2024"