Лайм

Що стало з Кончітою Вурст: переможець "Євробачення" в образі бородатої жінки лікувався від ВІЛ

Томас Нойвірт у своєму альтер его виграв конкурс у 2014 році

До "Євробачення-2024" у шведському місті Мальме залишилося менше трьох місяців, і поки учасники готуються підкорювати Європу своїми піснями, саме час згадати найбільш яскравих переможців конкурсу. Раніше ми розповідали про долю Сальвадора Собрала, якому пересадили донорське серце, а тепер мова піде про Кончіту Вурст, чия перемога на "Євробаченні-2014" стала по-справжньому резонансною.

Читайте також: Що зараз із Олександром Рибаком - переможцем "Євробачення", який зізнався у багаторічній залежності.

Кончіта Вурст перемогла на "Євробаченні-2014" з піснею "Rise Like a Phoenix" Фото: Getty Images

Кончіта Вурст - сценічний псевдонім 35-річного австрійського співака Томаса Нойвірта. Важливо, що він ніколи не називав себе транссексуалом чи трансгендером, як, наприклад, Борис Апрель, нині відомий як Зі Фаамелу. Нойвірт – відкритий гей, який виступає як дрег-квін (з англ. "drag queen", королева перевдягань). Для цього жанру характерне перевдягання артистів у жіночі образи, театральна імітація та навмисне, часто комічне перебільшення ознак жіночої статі.

Таким чином, Кончіту Вурст як сценічного персонажа слід називати "вона", а Томаса Нойвірта як співака та особистість - "він". Аналогічно говорять про Вєрку Сердючку, яка є сценічним персонажем Андрія Данилка.

На "Євробаченні-2014" Кончіта Вурст виступила з потужною піснею "Rise Like a Phoenix" ("Повстань як Фенікс"), яка стала абсолютним хітом у світі.

Навіть сьогодні її часто виконують на вокальних шоу, щоби продемонструвати силу голосу. На одних лише українських проектах "Х-Фактор" та "Голос країни" "Rise Like a Phoenix" звучала десятки разів.

Читайте також: Гібридизм і ганьбисько: Ірина Фаріон рознесла представниць України на "Євробаченні-2024".

Перемога Кончіти Вурст на "Євробаченні" стала резонансною подією. На Томаса Нойвірта навалилася критика консервативної публіки. Особливо бурхливою та гомофобною була реакція Росії, якій на той час ще дозволяли брати участь у конкурсі незважаючи на анексію Криму та вторгнення в Україну.

"Нашому обуренню немає межі. Це кінець Європи. Вона стала дикою, - кричав на пропагандистських каналах Володимир Жириновський. - П'ятдесят років тому Радянська армія захопила Австрію. Ми припустилися помилки, звільняючи Австрію. Нам слід було залишитися".

Не залишився байдужим до перемоги Кончіти Вурст і кремлівський диктатор Володимир Путін. "Люди мають право жити так, як хочуть. Але їм не слід агресивно відстоювати свої погляди або випендрюватися", - заявив він у своїй критиці австрійців за "просування ідей гомосексуального руху".

Кончіта Вурст - альтер его австрійського співака Томаса Нойвірта Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Томас Нойвірт спокійно і з гумором поставився до хейту в свій бік. Він заявив, що проект Кончіта Вурст заснований на основі толерантності, прийняття та любові, а також пожартував про зовнішність Путіна. "Путін красивий, але особисто я вважаю за краще, аби чоловіки робили менше пластичних операцій", - заявляла Кончіта в інтерв'ю.

Цілком серйозно Нойвірт коментував переслідування геїв у Росії, де нині існує закон про заборону "пропаганди ЛГБТ-цінностей". "Там відбуваються такі жахливі речі, що просто хочеться взяти всіх геїв і вивезти їх з Росії. Але це теж неправильно, тому що вони заслуговують на право жити у своїй країні у мирі та злагоді", - говорив співак в інтерв'ю The Guardian у 2015 році.

Читайте також: "Антитіла" пояснили, чому вони проти участі України у "Євробаченні" під час війни.

Так Кончіта Вурст виглядає у звичайному житті Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Про перемогу свого альтер-его на "Євробаченні" Томас Нойвірт говорив наступне: "Це була перемога не тільки для мене, а й для тих людей, які вірять у майбутнє, що функціонує без дискримінації та засноване на толерантності та повазі. Вона була міжнародною та не мала нічого спільного з [протистоянням] Сходу та Заходу".

Томас Нойвірт виступає у ролі Кончіти з 2011 року після того, як посів 6 місце на австрійському шоу талантів "Велика можливість". Він розповідав, що створив "бородату пані Кончіту" як заяву про терпимість та прийняття всупереч зовнішності.

До участі в "Євробаченні" Нойвірт зіграв цього персонажа у кількох реаліті-шоу, у тому числі "Найважча робота в Австрії", де Кончіта Вурст працювала на рибній фабриці. Також він знімався у шоу "Танці з зірками" та "Дикі дівчата", в якому учасницям доводилося жити з племенами в намібійській пустелі.

У 2018 році через погрози колишнього хлопця Томасу Нойвірту довелося зізнатися, що у нього ВІЛ Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Кончіта ледь не представила Австрію на конкурсі пісні "Євробачення 2012", але програла у публічному голосуванні хіп-хоп дуету Trackshittaz. Участь у "Євробаченні-2014" стала для артиста проривом, після якого він прокинувся світовою знаменитістю. Проте слава мала також і негативні наслідки. У 2018 році Томас Нойвірт оголосив, що у нього ВІЛ і він уже багато років проходить лікування.

Читайте також: Пісню учасниці "Євробачення" з Ізраїлю перевіряють на політичний посил після вимог дискваліфікації.

Співак сказав, що йому довелося оприлюднити цю заяву, бо його колишній хлопець погрожував розповісти ЗМІ про зараження вірусом ВІЛ. "Також і в майбутньому я нікому не дам права лякати мене і впливати на моє життя через це, - заявив Нойвірт. - Краще відкритися самому, ніж бути розкритим третіми особами. Я сподіваюся надати іншим сміливості і зробити ще один крок проти стигматизації людей, які через свою поведінку чи поведінку інших заразилися ВІЛ".

Кончіта Вурст (Томас Нойвірт) підтримував Україну після початку повномасштабної війни Фото: https://www.instagram.com/conchitawurst/

Оскільки сучасна антиретровірусна терапія ВІЛ-інфекції показує високу ефективність, нині Кончіта Вурст продовжує активну діяльність. В Instagram на дрег-квін підписано понад 400 тисяч людей, виходять її нові пісні та кліпи. Томас Нойвірт показує себе як у сценічному образі, так і в повсякденному житті.

Після початку повномасштабної війни в Україні Нойвірт зайняв проукраїнську позицію. У 2022 році Кончіта Вурст виступила в Амстердамі на концерті на підтримку України.

"Якщо ви вірите у цінності Європейського союзу, то ви, безумовно, маєте бути частиною цього союзу. Тому дуже сподіваюся, що Україна дуже скоро до нас приєднається. Давайте разом обіймемо Україну, адже вона повстане з попелу, як Фенікс", - заявив артист зі сцени.

Читайте також: Співачка з України пройшла у фінал Нацвідбору на "Євробачення-2024" у Швеції: що про неї відомо.

Також у Кончіти Вурст теплі стосунки з українськими зірками, і вона виступала на "Євробаченні-2023" у Ліверпулі - британському місті, яке приймало конкурс після перемоги України у 2022 році.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків