Лайм

Цензура на мистецтво: диригентка Линів відповіла на критику свого рішення грати російську класику

Відома українка поділилася думками

Оксана Линів, яка потрапила в скандал через роботу над постановкою опери "Євгеній Онєгін" у Німеччині, зробила нову заяву про російську класику. Так, вона висловила думку стосовно європейської "цензури на мистецтво".

У інтерв'ю виданню "Українська правда" знаменита диригентка озвучила свої роздуми стосовно того, що українці "не готові сприймати" творчість російського композитора. За її словами, за кордоном Чайковський відомий стражданнями від тиску імперії та відсутністю можливості говорити про свою гомосексуальність. Линів додала, що композитор став своєрідним світовим трендом у питаннях гендерної свободи та легалізації одностатевих шлюбів.

Читайте також: Після сварки з Соловій Маша Єфросиніна визнала відповідальність за зросійщення українців.

Оксана ЛинівФото: facebook

Також українка зауважила, що якби вона публічно звинуватила російських митців у війні з Україною, то їй би довелося відмовитися від своєї посади головного диригента:

"Ми, українці, не можемо прийти і отак просто заявити: не грайте російську класику. Бо їм, насправді, буде простіше відмовитись від співпраці з українськими композиторами і артистами, яких вони все одно не знали. Але грати вже відомих їх слухачам Чайковського чи Рахманінова не перестануть. Тобто ведення культурної дипломатії в довгій перспективі є набагато складнішим, ніж політичні ультиматуми".

Крім того, Линів каже, що існує так звана "сіра зона культурної спадщини", яку суспільство сприймає як російську, однак насправді вона такою не є, і йдеться не лише про Чайковського.

"Зараз настає такий момент, коли в науковий, виважений спосіб ми повинні говорити про це. І мова не лише про Чайковського. Є імена, які не можна розрізати і сказати – це наше, це не наше, це викидаємо. Тому що цей перехід дуже розмитий. Російські диригенти, хай якими проукраїнськими будуть їх погляди, не будуть розповідати про ці світові імена в прив'язці до України", - пояснює вона.

Читайте на тему: "А у нас все пучком": Потап показав, як виступав з російськомовними піснями у клубі.

диригентка вже багато років живе за кордоном.Фото: facebook

Диригентка наголосила, що важливо створювати та популяризувати сучасну українську культурну спадщину і не боятися називати великі українські імена, які відомі всьому світові. Але при цьому підкреслила, що у періоди війн немає такої практики у світі, щоб вводити "цензуру на мистецтво":

"Це все треба робити зараз, поки ще є можливість, а не чекати, коли загояться наші рани чи закінчиться війна. І не робити радикальних заяв – вони, на жаль, ніяк не допомагають просуванню української музики. Скоріше навпаки, відлякують. І як би це не звучало страшно, це жахлива, але не перша війна в світі. І немає такої практики в світі через війну вводити цензуру на мистецтво".

Нагадаємо, гучний скандал з іменем Оксани Линів виник після того, як стало відомо, що вона працює над постановкою опери "Євгеній Онєгін" Чайковського, яка запланована на наступний рік у Дрездені. Коментуючи свою згоду, жінка заявила про те, що твори російських композиторів є "невід'ємною частиною та стандартним репертуаром симфонічних оркестрів та оперних театрів світу".

відома українка заявила про відсутність "цензури на мистецтво" у періоди війн.Фото: facebook

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня