Лайм

Не підіймайте нічого з землі, щоб не накликати біду: яке свято 19 липня і що треба зробити в цей день

Святій Мокрині молилися про здоров'я і щастя в родині

У п’ятницю, 19 липня, віряни вшановують пам’ять святої Мокрини (за старим церковним календарем її день святкували 1 серпня), яка була сестрою Василя Великого та Григорія Ніського. У своїх молитвах люди просять святу дати їм здоров’я та принести у дім щастя, мир та добробут.

theLime розповідає історію свята, традиції і прикмети цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Свята преподобна Мокрина народилася близько 324 року в Каппадокії (сучасна Туреччина) в набожній християнській родині. Її батьками були Василій Старший та Емілія, а братами були шановані християнські святі Василій Великий, Григорій Ніський та Петро Севастійський.

Коли матір Мокрини була вагітна, їй наснився сон, де янгол попросив назвати доньку Феклою. Мати так і зробила, але всі називали дівчинку Мокриною, на честь бабусі Мокрини Старшої, яка також була відомою християнкою. Мати займалася освітою доньки, не дивлячись на те, що родина була великою. Для того, щоб виховати у доньці благочестя, мати шукала приклади зі Святого письма та псалмів. Вона водила доньку у храм на служби, щоб навчити її любити Всевишнього.

Свята не змогла вийти заміж, бо її наречений помер до весілля. Після цього вона вирішила присвятити своє життя Богові, вирішила не одружуватись і все життя провела у цноті. Жила Мокрина у домі своїх батьків та допомагала служницям. Після від’їзду всіх братів та сестер, Мокрина вмовила матір подарувати служницям свободу, а самі вони заснували монастир в родинному маєтку, де Мокрина стала черницею. Монастир став місцем духовного життя для багатьох жінок, які приєдналися до Мокрини у пошуку духовної досконалості.

Читайте також: Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список.

Після смерті матері Мокрини, вона все правління взяла у свої руки та очолила церкву сестер. Її дуже поважали, вона була стриманою та суворою. Володіла свята даром чудотворення, яким нагородив її Всевишній. Саме Мокрина врятувала людей від голоду, лікувала їх своїми дотиками. Коли свята померла, її поховали поряд з батьками.

Брат Мокрини Григорій Ніський написав "Життя Мокрини", де описав її святе життя, чудеса і духовні подвиги. Цей твір є важливим джерелом відомостей про її життя і служіння. Мокрина померла 19 липня 379 року. Вона була канонізована незабаром після своєї смерті.

Прикмети 19 липня

  • Дощ на Мокрину – в наступному році буде хороший урожай.
  • Пух з осики полетів – пора підосичники збирати.
  • На дубі багато жолудів – на щастя.
  • Якщо листя на деревах почали знизу жовтіти, то буде хорошим озимий сів.
  • Теплий, сонячний день – до довгого «бабиного літа».
  • Затяжні дощі – до бідності й неврожаю.
  • Якщо пройшов грибний дощ, то горіхи добре вродить.
  • Якщо сходу сонця з-за хмар не видно, то до обіду розпогодиться.
  • Місяць в тумані – до дощу.
  • Східний вітер дме – до грози.
  • Якщо павутини в лісі багато, осінь буде теплою.
  • Павуки ховаються по кутках – до похолодання.
  • Якщо з ранку мурахи поховалися, буде дощ.
  • Зорепад на Мокрину – до вітряної погоди.

Що не можна робити

Не можна ходити в брудному одязі, це притягує біди. Якщо ви побачили на дорозі річ, не підіймайте її в жодному разі, інакше всі неприємності колишнього власника прийдуть в ваше життя.

Що можна робити

Дуже часто в цей період починалися дощі. Для сіна вони особливо небезпечні, адже можуть його зіпсувати. Тому селяни проводили спеціальні обряди на захист скошеної трави.

Коли день видавався сухим, селяни проводили обряд викликання дощу. Дівчину-іменинницю називали Мокриною і наряджали у святкову сукню. Потім кожна господиня зі свого поля несла їй колос хліба. З зібраним колоссям Мокрина йшла до річки, там передавала хліб водній стихії і просила її пролити дощ. Для цього Мокрина заходила у воду, пірнала, випрямлялася і дивилася на відображення: чи "росте" у воді жито, чи "колоситься" пшениця? Якщо вода була як жар-птиця – це віщувало посуху і Мокрина проганяла її – била по ній руками. Якщо самій Мокрині не вдавалося впоратися, то всі жінки заходили в воду: били і ловили золоті обриси у воді.

В обряді брали участь тільки жінки, навіть присутність чоловіка, що піддивлявся, могла навести біду на село.

  • Цікаві новини для вас:

  1. Можна зібрати ще один урожай: посівний календар на серпень.
  2. Небезпечна повня 21 липня: чим особлива і на кого вплине найбільше.
  3. Синоптикиня дала українцям обнадійливий прогноз.

Новини партнерів

Читайте також