Лайм

В цей день моляться за дітей і сімейне щастя: яке свято 25 липня і що треба обов'язково зробити

З цього дня вранці та вночі стає холодніше

За новим календарем 25 липня в Україні відзначатимуть велике церковне свято - Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці. В народі цей день отримав назву Анна Літня, тож з ним пов'язано багато прикмет, звичаїв та традицій.

theLime розповідає історію свята, традиції і прикмети цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Багато релігійних свят цього року почали святкувати на 13 днів раніше. Це пов’язано із переходом Церкви на новоюліанський календар. Змінилась і дата великого церковного свята, яке раніше щороку відзначали 7 серпня - Успіння праведної Анни.

Це велике свято присвячене праведній Анні — матері Діви Марії. Свята Анна є однією з найбільш шанованих святих у християнстві, хоча її ім’я не згадується в Біблії. Про її життя відомо з "Протоєвангелія Якова" - Анна була донькою священник Матана з покоління Юди і дружиною святого Йоакима. Вони довго не могли мати дітей, що вважалося великим нещастям у ті часи, але постійно молилися і благали Господа подарувати їм дитину. Бог почув їхні молитви і Анна народила Марію, які стала Пресвятою Дівою Марією і матір'ю Ісуса Христа.

Тому праведну Анну вважають покровителькою жінок, а особливо матерів. У це велике свято в храмах проводять святкові богослужіння. Цього дня моляться праведній Анні та просять у неї зцілення від безпліддя, заступництво, допомогу під час вагітності та пологів.

Читайте також: Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список.

Прикмети 25 липня

За погодою цього дня судять, якою буде зима:

  • зранку дуже холодно - такою ж і зима буде;
  • дощ із самого ранку - взимку буде багато снігу;
  • теплий і сухий день - до сонячної зими;
  • яка погода до обіду - такою зима буде до грудня, яка після обіду - така буде з січня;
  • на дубі багато жолудів — чекайте на теплу зиму.

У народному календарі це свято Анни Літньої або Анни Холодниці. З цього дня вранці та вночі стає холодніше - справа йде до зими.

Що не можна робити

25 липня, як і в будь-який інший день, церква забороняє лихословити, лаятися та сваритися. Народні прикмети дня забороняють зловживати алкоголем, лінуватися і дозвільно проводити час. Не варто базікати даремно - ці розмови до добра не приведуть, а також не можна сваритися зі старшими - інакше рік удачі не буде. Ремонт одягу або взуття також краще відкласти на інший день.

Що можна робити

Праведна Анна - покровителька шлюбу, породіль, бідних людей. У молитвах до святої просять, щоб Бог послав дітей, про їхнє здоров'я і сімейне щастя.

У народі вважають, що цього дня добре грати весілля і хрестити дітей. Також на Літню Анну в селах починають копати картоплю. З картоплі нового врожаю потрібно обов'язково щось приготувати в цей день - щоб рік прожити в достатку.

Цікаві новини для вас:

  1. Можна зібрати ще один урожай: посівний календар на серпень.
  2. Беріть долю в свої руки: гороскоп на тиждень з 22 по 28 липня для всіх знаків Зодіаку.
  3. Спека спаде: синоптик дав обнадійливий прогноз на тиждень.

Новини партнерів

Читайте також