Лайм

Сьогодні моляться за зцілення поранених військових: яке свято 27 липня і що категорично заборонено робити

В цей день не можна проходити повз чуже горе

У суботу, 27 липня, за новим православним календарем - день пам’яті святого великомученика Пантелеймона. Цілителя дуже шанують в народі, а з цим днем пов'язують багато традицій і вірувань.

theLime розповідає про традиції цього дня, а також про його прикмети і що не можна робити.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Ім’я Пантелеймона походить від грецького слова Παντελεήμων — "всеспівчутливий" або "всемилостивий", що якнайкраще характеризує святого, який прославився як великий лікар і цілитель – за життя і по смерті.

Святий Пантелеймон жив у III-IV століттях. Народився в Нікомедії (тепер м. Ізміт, Туреччина) у знатній сім’ї, при народженні отримав ім’я Пантолеон. Його батько був язичником, а мати, свята Еввула – християнкою. Вона заклала основи віри у вихованні сина. Після смерті матері батько віддав хлопця в язичницьку школу. Пантолеон навчався лікарському мистецтву у відомого лікаря Єфросина, а згодом римський імператор Максиміан запросив його служити при дворі.

Пантелеон пізнав християнство від нікомедійського священника Єрмолая - пресвітер багато розповідав накові про Христа, а остаточно той навернувся після випадку, описаного в його житії. Одного разу юнак побачив на вулиці мертву дитину, що померла від укусу змії. Він узяв її за руку і промовив: "Іменем Ісуса Христа, встань до життя!". Дитина тієї ж миті воскресла, а хлопець поспішив до Єрмолая і охрестився, прийнявши ім’я Пантелеймона.

Рішення сина викликало занепокоєння у батька, проте згодом, бачивши діяльність Пантелеймона, який безкоштовно лікував та Христовим іменем зціляв тяжко хворих, він також перейшов до християнства.

Слава про лікаря-безсрібника поширилася містом, а Пантелеймон почав відвідував ув’язнених християн і лікував їх. За це місцеві лікарі, що втратили заробіток, поскаржилися імператору Максиміану. Той викликав Пантелеймона і просив спростувати донос, однак Пантелеймон мужньо визнав свою віру.

Щоб перевірити чудотворні здібності Пантелеймона, йому і язичницьким жерцям влаштували випробування: хто з них вилікує хворого, віра того і є правдивою. Поганські жерці не змогли зцілити недужого, а Пантелеймон силою молитви оздоровив його. Після цього багато людей навернулося, а імператор віддав Пантелеймона на страшні муки.

Тіло святого шматували і випалювали вогнем, потім кинули у глибоку воду, та він залишився неушкодженим. Тоді мученика почали катувати ще тяжче, але муки не завдали йому шкоди – навіть дикі звірі, яким він був кинутий на розтерзання, лизали йому ноги. Після цього Пантелеймона засудили до відрубання голови, проте й тепер меч не завдав йому шкоди, а воїни відмовились від наказу. Лише коли голос із небес закликав Пантелеймона в Царство Небесне, він попросив воїнів виконати вирок.

Читайте також: Які прізвища в Україні мають "церковний слід": повний список.

По смерті тіло святого залишилося нетлінним, біля нього зцілилися сотні хворих. Згодом мощі Пантелеймона перенесли до Константинополя, його голова зберігається в Пантелеймонівському монастирі на Афоні, а частинки мощей перебувають у різних містах.

Пантелеймона вшановує католицька і православна церкви. Святого шанують як покровителя воїнів (його язичницьке ім’я Пантолеон перекладається як "лев у всьому"), а також – великого цілителя. Ім’я святого згадують при освяченні води, в молитвах над хворими і під час уділення таїнства єлеопомазання.

Прикмети 27 липня

  • Почути крик вивільги — до дощу.
  • Індики порпаються в сіні, шукають там щось — буде хороша погода.
  • Веселка має найбільше червоного кольору — чекайте на сильний вітер.
  • Коники стрибають - стоятиме ясна і суха погода.
  • Мурахи закривають входи в мурашнику - збереться дощ.
  • На дубі багато жолудів - буде багатий урожай.
  • Капуста рано почала зав'язуватися в качани - до холодної осені.

Що не можна робити

У це церковне свято існують суворі заборони: не можна лаятися, злитися, лихословити (як і в будь-який інший день). У жодному разі не можна відмовляти в допомозі нужденним - це великий гріх, адже святий Пантелеймон завжди допомагав людям.

В народі заборонялося робити будь-яку роботу, особливо працювати в полі або на городі - цей день слід присвятити молитві.

За народним повір'ям, якщо порушити цю заборону, то святий у вигляді кари може підпалити врожай хліба. Звідси пішла і друга назва свята - Палій.

Що можна робити

Святому Пантелеймону моляться про міцне здоров'я і зцілення від усіляких хвороб. Святий вважається покровителем лікарів, хворих і військових, тому в день Пантелеймона йдуть до храму і ставлять свічку за поранених військових - святий здатний зцілити навіть найважчих хворих.

Цього дня потрібно збирати лікувальні трави - вони мають цілющі властивості, а також готують пироги з капустою з нового врожаю. Вважається, що вони додають сил і здоров'я. Такими ж пиріжками слід пригостити хворих і нужденних.

Цікаві новини для вас:

  1. Можна зібрати ще один урожай: посівний календар на серпень.
  2. Беріть долю в свої руки: гороскоп на тиждень з 22 по 28 липня для всіх знаків Зодіаку.
  3. Спека спаде: синоптик дав обнадійливий прогноз на тиждень.

Новини партнерів

Читайте також