Лайм

Де зараз і чим займається під час війни "Тамбовський вовк" з "Кварталу" Валерій Жидков

Що відомо про творче і особисте життя гумориста

Валерій Жидков – стендап-комік, сценарист, телеведучий, автор сценаріїв для шоу Студії "Квартал 95". Народився у російському місті Тамбов, проте багато років живе в Україні. Після початку повномасштабного вторгнення гуморист зник з телеекранів і майже не веде соціальні мережі. Розповідаємо, де зараз "Тамбовський вовк" і чим він займається під час великої війни.

Читайте також: Чим займалася Олена Зеленська до того, як стати першою леді: актор Шумко розповів про її роботу.

Валерій Жидков Фото: facebook.com/zhidkovvaleriy

Жидков народився 24 березня 1975 року, зараз йому 49 років. Закінчив технічний університет у рідному Тамбові, після навчання служив в армії, два роки працював у міліції. Згодом він змінив свою сферу діяльності і почав грати у КВК. Спочатку у команді "Тамбовский волк", пізніше - "Тапкины дети".

В Україну Жидков вперше приїхав у 1999 році, а у 2003-му перебрався остаточно, ставши частиною творчої групи "Кварталу". Був співавтором і сценаристом мюзиклу "Як козаки…", серіалів "Слуга народу" та "Київська Русь", вів програми "Вечірній Київ", "Вечірній квартал", а також "ЧистоNEWS" та "Пороблено в Україні" разом із Володимиром Зеленським до його президентства.

Валерій Жидков та Володимир Зеленський у "ЧистоNEWS" Фото: mediananny.com

За 20 років перебування в Україні Валерій Жидков залишався громадянином РФ з українською посвідкою на проживання. Паспорт України росіянин отримав після початку повномасштабної війни. Про це повідомив його колега з "Кварталу" Євген Кошовий під час благодійного концерту "Життя переможе/life will win" у Варшаві у червні 2022 року.

Оголошуючи вихід Жидкова на сцену, Кошовий сказав: "А зараз на цю сцену вийде людина - справжній приклад для всіх росіян. Поки одні росіяни отримали в руки автомати, він пішов і отримав паспорт України - Валерій Жидков".

Читайте також: Євген Кошовий розповів про службу Пікалова та іншого учасника "Кварталу" у Нацгвардії.

Фото: facebook.com/zhidkovvaleriy

Сам "Тамбовський вовк" пожартував, що після початку російського вторгнення колеги хотіли називати його "Тамбовський орк". "Коли почалася війна, хлопці запропонували - давай ми тебе називатимемо "Тамбовський орк", - сказав зі сцени Жидков.

Також під час виступу уродженець РФ похвалив українську армію, український народ, а також на підтвердження свого громадянства України без акценту промовив слово "паляниця".

Жидков на благодійному концерті у Польщі Фото: Скріншот

Повномасштабна війна застала Жидкова у Києві. У перші години гуморист разом із сім'єю вирішив поїхати у передмістя, оскільки тоді їм здавалося, що це місце буде безпечнішим.

"Ми вирішили виїхати з Києва в безпечніше місце, як нам здавалося - на дачу в Макарів (Бучанський район). Коли до нас зайшли, дружина сказала, що ми маємо якось виїхати: "Якщо уб'ють, хай уб'ють. Я не сидітиму тут і не чекатиму, коли до нас прийдуть з автоматами і розповідатимуть, як бути і що робити", - розповідав Валерій в інтерв'ю для каналу "Поговори зі мною".

Фото: instagram.com/valeryzhidkov_official

На дачі стендап-артист із дружиною і доньками (старшій на той момент було 17, а молодшій – 7) побули 3 три дні, потім їм вдалося вирватися звідти. Жидков відправив сім'ю за кордон, а сам залишився в Україні. Два тижні пробув на Закарпатті, де чекав на свої документи, а потім повернувся до Києва і став організовувати концерти разом із командою. Як розповідав стендапер, спочатку це був просто контакт із людьми, щоб їх підтримати та показати, що артисти не поїхали, а потім це переросло у традиційні розважальні виступи на підтримку ЗСУ.

Читайте також: Періодично їздила: Ірина Гатун з "Кварталу 95" пояснила свої фото з окупованого Криму.

Фото: facebook.com/alla.balaban

В Росії у Жидкова залишилося багато родичів і знайомих, просочених російською пропагандою.

"Їхнє телебачення вже настільки забрехало, що кожен день їм потрібно видавати ще більш безглузду інформацію. Найсмішніше, що мої знайомі з Росії казали мені: "У вас там небезпечно, приїжджай до нас". І це смішно не тільки тому, що у мене вже українське громадянство...", - розповідав гуморист.

Де зараз Валерій Жидков

У період повномасштабного вторгнення комік майже не веде соціальні мережі, але якщо і пише дописи, то російською. На третій день війни "кварталівець" написав, що йому соромно за свою першу батьківщину і друзів, які не хочуть чути правду.

Фото: instagram.com/valeryzhidkov_official

Також на сторінці сценариста "Кварталу" є фото з головою Миколаївської ОДА Віталієм Кімом і знаменитостями Колею Сєргою та Даніелем Салемом, які доєдналися до лав ЗСУ. Остання публікація була зроблена у травні 2024 року та стосувалася "Євробачення-2024".

Фото: instagram.com/valeryzhidkov_official

Нині місцем його облікового запису в Instagram є Австрія.

Фото: instagram.com/valeryzhidkov_official

Скандали з Валерієм Жидковим

У вересні 2023 року Валерій Жидков планував стендап у Кременчуці, проте його скасували організатори через "погані продажі квитків і безліч хейту на артиста з боку жителів міста".

Фото: telegraf.in.ua/kremenchug

Також минулого року голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін опублікував документ, згідно з яким колишній голова СБУ та керівник студії "Квартал 95" Іван Баканов у червні 2022 року нагородив Жидкова у статусі радника голови Служби безпеки України на громадських засадах, іменною зброєю Glock 17.

Фото: facebook.com/ Георгій Учайкін

У 2019 році Жидков оскандалився заявою про курс в ЄС і НАТО.

"Ось із останнього. Зміна до Конституції про закріплення курсу України в ЄС і НАТО. Класний курс. Але навіщо це одразу до Конституції? Це ж не секретний щоденник восьмикласниці. Не треба записувати туди всі свої бажання та фантазії. Знову ж таки, раптом завтра щось зміниться. Наприклад, НАТО розпадеться, а в Євросоюзі раптом дозволять їсти людей. Що ж тоді? Продовжувати курс, не керуючись своїми інтересами? Або знову переписувати Конституцію?" - заявив він у випуску "Чисто Ньюз".

Фото: facebook.com/zhidkovvaleriy

Особисте життя Валерія Жидкова

Валерій Жидков одружений з Марією Жидковою (до заміжжя - Васильєва), від якої має двох доньок: Лізу та Софію.

Сім'я Валерія Жидкова Фото: instagram.com/mariam68

Старшій Лізі 20 років і вона пробує себе в ролі акторки. На сторінці дівчини багато кадрів зі зйомок та подорожей. Останній допис зроблений 21 травня, і присвячений поїздці в Албанію.

Ліза Жидкова Фото: instagram.com/zhidkova_liza_

Дружина Валерія Жидкова не веде Instagram з грудня 2021 року, а місце розташування її облікового запису - Україна.

Дружина Валерія Жидкова Фото: instagram.com/mariam68

Дізнайтесь також, де зараз український комік Антон Лірник, який до повномасштабного вторгнення жив у Росії.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також