Лайм

З гумористів у депутати: що стало з зіркою "Джентльмен-шоу" Олегом Філімоновим

Олег Філімонов - найвідоміше "обличчя" "Джентльмен-шоу", популярної гумористичної програми, яку на початку 1990-х років створили учасники команди КВК "Клуб одеських джентльменів". На піку своєї популярності, з 1991 по 2002 рік, шоу виходило на російських телеканалах, які нині є рупорами пропаганди Кремля - "РТР" ("Росія-1") та "ОРТ" ("Перший канал"), а також "СТС" і "ТНТ".

Читайте також: Серце зупинилося: в Одесі помер актор та сценарист "Джентльмен-шоу" Євген Хаїт.

В Україні "Джентльмен-шоу" показували на "Інтері", а в 2005 році його трансляція припинилася. Розповідаємо, що сталося з Олегом Філімоновим і чим він займається під час війни в Україні.

Олег Філімонов Фото: Facebook

Олег Філімонов народився у Миколаєві, а у віці 16 років переїхав до Одеси та вступив до Одеського державного університету, де навчався на факультеті романо-німецької філології. У 1985 році він захистив дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата філологічних наук. Філімонов 20 років викладав у ОНУ ім. І.І. Мечникова, паралельно розвиваючи телевізійну кар'єру. Серед найпопулярніших шоу за його участі - "Джентльмен-шоу", "Маски-шоу", "Камера сміху", "Голі та смішні", "Приколісти" .

Також артист займався бізнесом, завдяки якому купив в Одесі будинок на березі моря. Філімонов займався прокатом металу, потім - продажем музичних платівок за прямими контрактами зі студіями-гігантами PolyGram та Warner. Через "піратів" бізнес довелося закрити, тому артист відкрив мережу кінотеатрів.

Фото: Facebook

У 2020 році кар'єра Філімонова зробила несподіваний поворот. У віці 68 років він, на особисте прохання президента Володимира Зеленського, вирішив балотуватися на посаду одеського міського голови. На виборах Філімонів посів четверте місце, програвши Геннадію Труханову, Миколі Скорику та Петру Обухову. Після поразки він не залишив політику, а пройшов до міськради Одеси від партії "Слуга народу".

"Мене Одеса виростила, виховала і оженила. Все життя пов'язане з цим містом. Я - продукт Одеси. Нарешті з'явився шанс зробити щось хороше для неї", - говорив він в інтерв'ю Соні Кошкіній у 2020 році.

Читайте також: Помер український актор Сергій Гладков – зірка гумористичної передачі "Каламбур".

2020 року Олег Філімоном став депутатом Одеської міської ради від партії "Слуга народу" Фото: https://www.facebook.com/deputatOlegFilimonovOMR

Олег Філімонов ніколи не відмовлявся висловлювати свою громадянську позицію. У 2013 році він підтримав Революцію Гідності, і відтоді завжди називав себе патріотом України.

"Я захоплено сприйняв Революцію Гідності, всіма силами намагався сприяти їй. І хоча не люблю слова "патріот", але я стовідсотковий патріот української землі. Я нікуди не поїхав, хоча мав багато пропозицій, бо не уявляю себе за межами моєї Батьківщини", - говорив Філімонов у 2018 році в інтерв'ю газеті "Високий замок".

Після 2014 року, коли Росія анексувала Крим та вторглася на Донбас, Філімонов припинив виступи в РФ. Також він говорив про те, що у разі повномасштабної війни "готовий взяти до рук зброю".

"Це моя принципова позиція. Якби поїхав туди виступати тепер, коли в нас іде війна, це було б непорядно. Не маю права туди їхати і там виступати. Ні за які гроші! Ті люди топчуть нашу країну — у Криму і на Донбасі, а я поїду і виступатиму там, ніби нічого такого не відбувається?! - обурювався гуморист. - Часто буваю в шпиталях, виступаю перед пораненими бійцями, бачу те, що відбувається. Бачу, які хлопці захищають нашу землю. Ми повинні їм низько кланятися і дякувати Всевишньому, що такі люди є в Україні. Тому що вони не дали можливості прийти до Одеси так званому "російському світу" і топтати нашу землю далі на Київ. Якби, не дай Боже, щось трапилося гірше, я вмію стріляти і піду захищати Україну".

Фото: https://www.facebook.com/deputatOlegFilimonovOMR

Проте, коли 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Філімонов виїхав із сім'єю до Чехії. Таке рішення багато в чому зумовила трагедія, яка сталася у родині Філімонова роком раніше. У березні 2021 року на спортивному майданчику помер онук Олега Філімонова, 15-річний Еван. Щоб захистити вбиту горем матір Евана (свою молодшу дочку Каріну), 70-річний Філімонов вивіз її разом із 4-річною онукою Мією з країни.

Читайте також: Виїхав з України і зник із ефірів: що стало з журналістом Савіком Шустером.

Олег Філімонов із онуком Еваном, який помер у 2021 році у віці 15 років Фото: Facebook

Олег Філімонов повернувся із Чехії до Одеси лише через 1,5 роки.

"Довелося дочку забирати туди з моєю маленькою онукою. Так воно все затяглося на 1,5 роки. Я втратив старшого онука, боявся за її життя та психічний стан. Я все зробив, щоб їх там якось влаштувати, - сказав артист. - Я дуже хотів повертатися. У мене накопичилася ціла гора проблем, пов'язаних з депутатством. Не кажу вже про театр, виступи та бізнеси".

Під час перебування у Чехії Олег Філімонов давав концерти, на тлі яких у мережі виник скандал. Люди писали, що одесит зі своїм російськомовним спектаклем розважає за кордоном росіян, але він спростував звинувачення та заявив, що збирав кошти на ЗСУ.

"Я не знаю, чи були в залі росіяни. Були люди, які хотіли мене побачити, послухати одеський гумор, - сказав він. - До мене там виступали "Олекан Ельзи", Дзідзьо, Тіна Кароль, і до них питань не було".

З ім'ям Олега Філімонова пов'язана низка скандалів, які змушують декого критикувати його громадянську позицію. Наприклад, у 2021 році артист знявся у кліпі "У Чорного моря" з Нонною Гришаєвою та Юрієм Стояновим - російськими артистами родом з Одеси, які підтримали військову агресію РФ проти України. Більше того, Стоянов у 2018 році знявся в пропагандистському фільмі Маргарити Симоньян та її чоловіка Тиграна Кеосаяна "Кримський міст" про "возз'єднання" Криму з Росією.

У 2021 році Олег Філімонов знявся в одному кліпі з прокремлівськими артистами Юрієм Стояновим та Нонною Гришаєвою Фото: YouTube

В інтерв'ю YouTube-каналу SALTAN Філімонов сказав, що "це була пісня, присвячена Одесі", тому позиція Стоянова не була такою важливою.

"Це був 2021 рік, ще не було війни. Стоянов підтримав анексію Криму, але там все крутилося навколо цієї пісні про Одесу. Це наш гімн. Зараз я з ними в одному кліпі не співав би", - запевнив він.

Читайте також: Російські зірки родом з України, які зрадили своє коріння і не засуджують військову агресію РФ.

Також Філімонов має неоднозначну позицію щодо російської мови в Україні.

"Мова - це те, що дано тобі при народженні твоїми батьками, оточенням. Це як релігія. Існує віросповідання, і ти до нього належиш. Ламати через коліно ці дві речі, релігійну приналежність та мову, - абсолютно неправильно. Тому що існує свобода. Мова - це поняття свободи. Я, як чиновник, зобов'язаний знати державну мову, я зобов'язаний нею спілкуватися. Але якщо людина не чиновник, вона має право говорити тією мовою, якою розмовляє з дитинства, - заявив він. - Пройде два покоління, і у так-званому "російському місті Одесі" все рідше і рідше звучатиме російська мова. Нікого не треба ламати, не треба змушувати. Потрібно давати більше цікавих фільмів, книг, кліпів, вистав українською мовою".

Фото: https://www.facebook.com/deputatOlegFilimonovOMR

Висловлювався Олег Філімонов та проти демонтажу пам'ятника Катерині ІІ в Одесі.

"Існує історія, яку не можна переписувати, - прокоментував він. - Так, існував тоталітарний режим. Я згоден, що пам'ятники тоталітаризму, пригноблення людей, треба прибирати. Але Катерина видала рестрикт про заснування цього міста, торгового та військового порту. Так, вона гадюка, знищила Запорізьку Січ і козацтво. Але все це було потім… Вона видала рестрикт, і місто було побудоване українцями, греками, євреями, італійцями. Я був одним із тих, хто казав, що пам'ятник треба перенести до музею. Не руйнувати і не переносити до парку. У музеї потрібно дістати, поставити та показувати людям, які хочуть на нього подивитися".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Український актор Віталій Салій повідомив про розлучення з дружиною-росіянкою

Український актор Віталій Салій і російська акторка Ганна Ареф'єва розлучилися після 10 років подружнього життя

Вже другий місяць в ЗСУ: учасник гурту KAZKA повідомив, що доєднався до війська

Сопілкар гурту KAZKA Дмитро Мазуряк поповнив ряди ЗСУ і показав фото у військовій формі

Прикро, що татко на війні: дружина Віталія Козловського поділилася успіхами маленького сина

Дружина співака Віталія Козловського Юлія Бакуменко поділилася в мережі першими успіхами їхнього 4-місячного сина Оскара, доки співак служить