Лайм

Служить у НГУ і пише тексти про війну: як зараз живе зірка "Х-Фактору" Артем Лоік, який працював з Лепсом

Що відомо про життя і громадянську позицію репера

Артем Лоік - український репер і поет, який здобув популярність завдяки участі в шоу "Х-Фактор" та "Україна має талант". Свою кар'єру реп-виконавець будував у Москві, де співпрацював з путіністом Григорієм Лепсом, зокрема після 2014 року. На початку повномасштабної війни артист змінив свою громадянську позицію, перейшов на українську, а в його текстах тепер – реальні історії військових. Репер займається волонтерством, проводить благодійні концерти, а віднедавна став військовослужбовцем. Більше про життя Артема Лоіка – читайте у нашому матеріалі.

Читайте також: Де зараз співак-ветеран Михайло Панчишин, який виграв "Голос країни-2023".

Артем Лоік Фото: instagram.com/artemloik

Артем Лоік родом з Полтави, йому 35 років. Закінчив будівельний факультет Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка". У студентські роки грав у КВК, де майже всі його виступи складалися з читання реп-інтермедій у гумористичному стилі.

У 2010 році Лоік прийшов на "Х-Фактор", проте його стиль не підходив під формат шоу. Реперу запропонували взяти участь в "Україна має талант 3", де він дійшов до фіналу та посів друге місце.

На початку 2013 року Артем їде до Москви і укладає контракт з продюсерським центром Григорія Лепса, який нині відкрито підтримує Путіна і повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Разом з путіністом репер записує кілька треків і виступає на "Новій хвилі" в Юрмалі. Наприкінці року Лоік перестає співпрацювати з продюсером-рашистом, але продовжує з ним їздити в тури і випускати пісні.

Артем Лоік з путіністами Лепсом і Тіматі Фото: Скріншот

У 2017 році репер взяв участь у записі синглу Лепса, у 2018-му виступив разом з екснаставником і зрадником України Олександром Панайотовим на фестивалі у "Жара" у Баку, у 2019-му з цією ж компанією поїхав у тур.

Пояснюючи свої концерти з путіністом та співаком із Запоріжжя, який перебуває під санкціями РНБО за антиукраїнську діяльність, Лоік говорив, що в Україні для нього "були зачинені всі двері".

Читайте також: Колишній продюсер "Х-Фактора" під час війни працює у Білорусі з пропутинськими артистами.

Лоік на "Новій хвилі" у 2013 році Фото: instagram.com/artemloik

"Це не було так, що в мене тут все є, а я такий взяв і поїхав в тур. У мене не було можливості випустити навіть альбом, - заявляв репер в інтерв'ю Роману Скрипіну. - Я приїжджаю в Україну і стукаю у всі двері, але вони зачинені. Я не знаю, чому так було. Все, що я робив, тут не слухали. Можливо через те, що я читав російською мовою, але на той час уже випустив два україномовних альбоми - "Під покривалом" і "За моїм вікном". І випустив їх відверто, і чесно, і завжди все, що я казав, я казав чесно".

Лепс, Панайотов та Лоік Фото: Скріншот

Репер не шкодує про співпрацю з Лепсом, адже переконаний, що тоді з ним не сталася б ця трансформація.

"Це був мій шлях, який мені треба було пройти. Не з'явилися би ці пісні і цієї трансформації взагалі не було, якби я не пройшов цю дорогу. Мені потрібно було це пройти. Багато наших письменників і поетів проходили таку саму дорогу, - сказав Лоік. - За свої вчинки я буду відповідати, відповідаю кожен день".

Після початку повномасштабної війни Лоік різко розкритикував Росію і активно зайнявся волонтерством. Зміни відбулися і у творчості Артема. Репер виступає на фронті, дає благодійні концерти, гроші з яких перераховує на потреби війська, а також пише тексти про війну, де розповідає реальні історії захисників, які потім передає українцям в тилу.

Читайте також: Що зараз із Павлом Табаковим - переможцем шоу "Голос країни" та зіркою проекту "Шанс".

Фото: instagram.com/artemloik

"У мене всі пісні про війну. Я себе мобілізував на цьому тилу. Я мобілізував, тому що я отримав фідбек і я зрозумів, що це потрібно. Дуже багато військових мені пишуть, і виступаю я перед військовими, - розповідав він в інтерв'ю телеканалу "ДІМ" у січні 2024-го - Я б ніколи не писав ці пісні, якби не було війни, я був закінчений пацифіст. У мене є пісні різні, але здебільшого - це історії військових з передової і я їх передаю уже в тил, щоб люди розуміли".

Артем Лоік написав дві збірки "Моя війна", де представлені вірші, написані з початку повномасштабної війни.

Збірка поезій Артема Лоіка Фото: instagram.com/artemloik

"Заклик до спротиву, самоаналіз, пошук справжньої національної ідентичності та свідоме "повернення додому" – основні теми, які розкриває автор, - сказано в описі. - На жаль, більшість із нас "прокинулись" від снаряда, але "Ніколи не пізно почати спочатку, простити образу, залишити чарку, закреслити "пєсню" і написать пісню. Ніколи не пізно!". Та починати треба з себе".

Артем Лоік доєднався до лав Нацгвардії Фото: instagram.com/artemloik

У серпні 2024 року з'явилася інформація, що Артем Лоік вступив до лав Національної Гвардії України. Про це стало відомо з допису на facebook-сторінці 50 полку імені полковника Семена Височана НГУ. Україну боронить і батько репера, якого він називає "найкращим татом у світі".

Батько Артема Лоіка Фото: instagram.com/artemloik

Дізнайтеся також, де зараз співак Олександр Воєвуцький – переможець "Караоке" і брат екссоліста гурту "Авіатор".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також