Лайм

Коли і як варто пекти паски: 5 давніх традицій підготовки до свята

Готуємося до світлого дня Великодня

Вже цієї неділі православна церква зустріне свято Великодня, якому зазвичай передує кілька днів ретельної підготовки. Цього року воно пройде в умовах вимушеної ізоляції, проте традиції залишаються традиціями і навіть святкування без походу до церкви вимагає знання певних нюансів.

Якщо ви вже запаслися корисними рецептом паски, переходимо безпосередньо до того, коли і як пекти великодній хліб, і про які давні традиції варто пам'ятати в дні підготовки до свята.

Фото: facebook.com

Великдень, як правило, вимагає педантичності і великої відповідальності. Це стосується і процесу приготування пасок, адже він відрізняється від того, як зазвичай випікається звичайний домашній хліб чи десерти.

Спершу варто визначитися з днем випікання пасок. У православній вірі для цього зазвичай обирають Чистий четвер (останній четвер перед Великоднем) і Велику суботу (за день до свята). Цього року Чистий четвер припадає на 16 квітня, а Велика субота - на 18-е число.

Давні прикмети вимагають в цей день тиші. Саме тому господині зазвичай печуть паски, навіть не розмовляючи одна з одною. В крайньому випадку пошепки. Відповідно, не рекомендується в цей день слухати на кухні музику, телевізор, грати в галасливі ігри і так далі. Таким чином ви не порушите священних традицій випікання пасхального хліба. Незайвим буде читання тематичних молитов.

Фото: facebook.com

Те ж саме і з фарбуванням крашанок. Згідно з церковними традиціями, писанки розписують за день до свята - у Великодню суботу. До роботи варто підійти з натхненням і проявити креатив. Особливо чудово, коли в цьому бере участь вся родина.

У великодні свята не рекомендується працювати, в тому числі і прибирати по дому. Зазвичай активне прибирання господині затівають за кілька днів до Великодня - у Чистий четвер. У цей день звичний процес символізує очищення людських душі й тіла.

Затіявши прибирання або випічку пасок у Чистий четвер, розрахуйте час. Адже нічого з цього не можна відкладати на Страсну п'ятницю - день розп'яття Ісуса Христа. В цей же день рекомендується відкласти всі свої справи, приділити час молитвам, роздумами і скорботі. Активності і розваги вважаються гріхом.

Ну і не забувайте про найцікавішу традицію прийдешнього свята: у світлий день Великодня, в даному випадку 19 квітня, першим спробувати паску має наймолодший член родини, а далі варто передати великодній хліб за віком.

Приємних свят вам і вашим рідним! Не забувайте про рекомендації МОЗ і залишайтеся святкувати Великдень вдома в колі близьких. Як? Читайте тут про п'ятірку цікавих занять в дні свята для всієї родини.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Світлого Великодня: найщиріші привітання зі святом своїми словами

Як красиво привітати рідних та близьких з Великоднем 5 травня – привітання своїми словами, які можна надіслати в смс

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою