Лайм

Кутя на вікні і свічка на столі: народні українські традиції на Святвечір перед Різдвом

Багато хто з них дійшли до наших днів

Згідно з новим церковним календарем, 24 грудня в Україні відзначають Святвечір, а 25-го – Різдво Христове. Хоча дати свят змінилися, на традиції це не вплинуло. Розповідаємо, як святкували Святий вечір у давнину, що ставили на стіл, які звичаї дійшли до наших днів.

Читайте також: Чому Різдво святкують 25 грудня і навіщо Україна перейшла на новий календар.

Фото: Getty Images

Вечір напередодні Різдва завжди вважався важливою подією, коли за одним столом збиралися всі члени сім'ї - як живі, так і покійні. Оскільки трапезу готували для всього роду, з'явилася традиція ставити на вікно кутю та узвар як "частування" та пам'ять про померлих родичів. Перш ніж сісти за стіл, стілець чи лавку злегка обдували, щоб не "придавити" душу.

Перед Святою вечерею сім'я молилася. Першу молитву читали за упокій померлих – як рідних людей, так і незнайомців. Друга молитва була за себе, своє господарство, мирне та благополучне життя.

"Господи, захисти худібку мою від звіра, а мене грішного від віри поганої та від безвір'я — на росах, на водах та на тяжких переходах. Дякуємо Богові Святому, що поміг нам дочекатися у мирі і спокої цих Божих свят. Та поможи, Боже, їх у радості відправити і від цих за рік других дочекатись. Амінь", - говорилося в молитві на Святвечір.

Читайте також: Дідух – український символ Різдва: яке його значення і де він має стояти на свято.

На стіл господиня ставила миску з кутею і запаленою свічкою, після чого родина сідала вечеряти. Подавати слід було пісні страви, оскільки переддень Різдва вважається останнім днем Пилипівки – великого Різдвяного посту. 12 страв – рекомендована кількість на Святвечір, але її дотримувалися не всі. Головне, щоб на столі була кутя (з неї починалася трапеза), вареники, голубці, смажена риба, капуста. Запивали вечерю узваром - компотом із сухофруктів.

Фото: Getty Images

Окрім їжі, на стіл слід було обов'язково поставити запалену свічку - символ віри і Божественного світла. Також клали сіль, яка символізувала внутрішню гармонію та зв'язок із Богом. Зубці часнику клали під скатертину на всіх кутках столу. Наші пращури вірили, що так можна захистити сім'ю та будинок від злих сил, а також очиститися від гріха, залучити здоров'я та родючість.

Читайте також: Українські традиції на Різдво: які 12 страв мають бути на святковому столі.

Традиційно в Україні на Святвечір діти носили вечерю своїм хрещеним, бабусям та дідусям. Вважалося важливим, щоб якнайбільше членів родини зібралися для спільної трапези. Коли діти приходили до своїх рідних, вони стукали у двері і говорили: "Добрий вечір, з Святим Вечором будьте здорові! Просили тато й мама і ми вас просимо на вечерю — нате вам вечерю!" За це їх частували кутею, медовими пряниками, горіхами, давали дрібні гроші. Також було прийнято обмінюватися вечерею, загортаючи пиріжки, вареники, калачі з собою. Ця традиція збереглася і до наших днів.

Після вечері на Святвечір молодь та діти починали колядувати. І хоча колядки мають дохристиянське походження (Коляда - язичницьке свято на честь поворота Сонця до весни), їх приурочили до Різдва Христового.

Дізнайтеся також про новий календар церковних свят на 2024 рік.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею