Лайм

Як готувати кутю на Різдво: смачні рецепти з пшениці, перлової крупи, булгуру і рису

Візьміть на замітку одну або одразу кілька смачних інструкцій

Кутя - основна страва святкового меню на Різдво. Як приготувати її з різних круп та які компоненти можна додати для покращення смаку - розповідається нижче на сторінці.

Читайте на тему: Швидка закуска на святковий стіл: рецепт маринованих шампіньйонів до Різдва.

Фото: Getty Images

Кутя з пшениці

Інгредієнти: пшениця (ядра) - 2 ст, мак - 100 гр, волоські горіхи – 100 гр, родзинки - 80 гр, курага (за бажанням) - 80 гр, мед - 2 ст.л, сухофрукти (яблука та груші) - 200 гр, чорнослив - 100 гр, мед - 1 ст.л.

Приготування: пшеницю замочуємо у холодній воді на ніч. Якщо немає можливості, тоді мінімум на 2 години. Готуємо узвар: сушені яблука, груші та чорнослив заливаємо 1,5 л води, ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння. Потім варимо ще 20 хвилин на маленькому вогні. Коли вказаний час минув, залишаємо рідину на півгодини настоятися і додаємо 1 ст.л меду.

Мак заливаємо окропом і даємо настоятися 2 години, або його можна зварити (час приготування – 40 хв). Після цього відкидаємо мак на сито, щоб збігла зайва рідина, потім в ступці його необхідно перемолоти.

Далі заливаємо новою холодною водою пшеницю і варимо на невеликому вогні до готовності (щоб була м'яка). Приблизно 35-40 хвилин. Поки вариться крупа, заливаємо родзинки окропом хвилин на 20. Всі горіхи підсушуємо на гарячій сухій сковорідці. У великій мисці з'єднуємо зварену крупу, мак, родзинки, нарізану курагу, горіхи. Перемішуємо, додаємо 2 склянки узвару, 2 ст.л меду і знову перемішуємо. Кутя готова, смачного!

Фото: instagram.com/tastystories.feed

Кутя з булгуру

Інгредієнти: булгур - 200- 250 г, журавлина сушена – 50 г, сік 1 лайму, мак - 50 г, родзинки- 30 г, горіхи - 50 г, мед - 1 ст. л.

Приготування: відварюємо булгур до готовності (пропорції 1:2). Промиваємо холодною водою та даємо повністю стекти рідині. Заливаємо мак окропом і залишаємо на 30 хв, після чого його потрібно промити та перетерти. Змішуємо всі інгредієнти в мисці та даємо їм настоятись 30 хв. Перед подачею страву можна залити узваром чи міцним чаєм – так буде ще смачніше!

Фото: nstagram.com/zefirka_recipes

Читайте також: Дідух – український символ Різдва: яке його значення і де він має стояти на свято.

Кутя з рису

Інгредієнти: рис – 250 г, вершкове масло -20 г, журавлина - 100г, горіхи – 100 г, мак – 100 г, родзинки – 100 г, мед – 150-200 г, сіль – дрібка.

Приготування: рис добре промиваємо, заливаємо його водою у співвідношенні 1:2 (500 мл води). Додаємо сіль. Варимо до готовності. До меду додаємо 0,5 склянки теплої води та перемішуємо до повного розчинення меду. Мак, журавлину та родзинки заливаємо окропом на 10 хвилин. Потім зливаємо воду.

Зварений рис промиваємо холодною водою. Проціджуємо за допомогою сита і додаємо вершкове масло. До рису кидаємо вершкове масло, журавлину мак, родзинки, горіхи, мед. Все ретельно перемішуємо. Смачного!

Кутя з перлової крупи

Інгредієнти: пшенична (перлова) крупа - 1/2 склянки, мак - 150 г, мед - 1/2 склянки, різні горіхи (волоські, лісові, фундук, мигдаль тощо) - 1 склянка, родзинки - 1/2 склянки, цитрусові цукати - 100 г, мигдалевий ароматизатор - 5 крапель, вершкове масло/олія - 1 ложка, яблука/груші - 3 шт, цукрова пудра - 3 ложки.

Приготування: заливаємо крупу холодною водою і залишаємо її настоятися годину. Потім промиваємо, знову заливаємо водою і варимо на помірному вогні 40-50 хв. Мак заливаємо окропом. Через 10 хв проціджуємо, висипаємо на пергамент і міцно притискаємо, щоб позбутися зайвої вологи. Готовий мак додаємо до вже звареної каші. Далі закидаємо туди подрібнені горіхи, цукати, родзинки (попередньо теж пропаривши окропом), ароматизатор, масло (олію), мед. Все добре перемішуємо.

Читайте на нашому сайті: Ароматна випічка на Різдво: рецепт сінабонів з корицею та сметанковою заливкою.

Зрізаємо вершечок яблука, вичищаємо серединку, переконуємося, що воно може стояти. Груші розрізаємо навпіл, вичищаємо насіння. Наповнюємо підготовлені фрукти пшеничною масою і запікаємо 50 хв при температурі 180° Готову страву посипаємо цукровою пудрою.

Фото: instagram.com/befirst.official

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні