Обрядові зимові свята в Україні мають багато кулінарних традицій. Так, на Святвечір прийнято готувати 12 страв на честь дванадцяти апостолів (учнів Ісуса Христа). Святий вечір - заключний день сорокаденного суворого Різдвяного посту, тому ці страви мають бути пісними.
На Різдво, яке у 2023 році Україна вперше відзначає з усім західним світом 25 грудня, на святковий стіл разом з традиційною кутею, узваром, пампушками та калачами можна ставити м'ясні (скоромні) страви. Нижче розповімо, що можна приготувати на свято.
Читайте також: Ароматна випічка на Різдво: рецепт сінабонів з корицею та сметанковою заливкою.
Традиційно на Різдво українці запікали домашню ковбасу, кров'янку, варили холодець, солили сало. Також господині готували багато борошняних страв – пироги, вареники, млинці з м'ясною начинкою. На святковому столі обов'язково були і домашні соління – квашена капуста, огірки, гриби та інша консервація, заготовлена влітку.
Сьогодні крім традиційних страв на Різдво готують і сучасні закуски, і кожна сім'я має свої вподобання. У цій добірці ми зібрали топ-5 рецептів, які можна приготувати на святковий стіл.
Домашня ковбаса у духовці
Інгредієнти: 2 кг свинячої вирізки з салом, 500 г курячого фаршу, 25 г солі, 4 г перцю, 25 г гірчиці в зернах, 20 г часнику, 300 мл бульйону, очищена свиняча кишка для ковбаси, нитки.
Приготування:
- Свинину пропускаємо через м'ясорубку на великій сітці, додаємо спеції, часник та бульйон. Добре вимішуємо фарш і з'єднуємо з курячим.
- Кишку надягаємо на спеціальну насадку, кінець зав'язуємо ниткою і проколюємо зубочисткою через кожні 5-10 см, щоб вийшло зайве повітря.
- Начиняємо ковбасу, зв'язуємо кільцем і викладаємо на лист, застелений пергаментом.
- Домашню ковбасу випікаємо 40-50 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці, перевертаючи кожні 15-20 хвилин.
Читайте по темі: Як приготувати домашню рублену ковбасу без оболонки.
Вареники з картоплею та печінкою
Інгредієнти: для тіста – 2 склянки борошна, півсклянки води, 1 яйце, 1 ст. ложка олії, половина ч. ложки солі. Для начинки – 400 г картоплі, 500 г свинячої печінки, 50 мл молока, 30 г вершкового масла, 1 цибулина, 1 морква, 100 мл рослинної олії, сіль та перець за смаком. Для зажарки - 1 цибулина, 50 мл олії.
Приготування:
- Яйце збиваємо із сіллю, додаємо воду та олію, перемішуємо і просіюємо борошно. Тісто вимішуємо до однорідності протягом 7-10 хвилин. Загортаємо в плівку і залишаємо в холодильнику на годину.
- Печінку відварюємо та пропускаємо через м'ясорубку. Обсмажуємо цибулю та моркву. Картоплю чистимо, відварюємо і робимо пюре з додаванням молока та вершкового масла. Змішуємо картопляне пюре з печінкою та зажаркою, додаємо сіль та перець.
- Тісто тонко розкочуємо, вирізаємо кружечки склянкою, викладаємо начинку та формуємо вареники. Варимо їх у киплячій підсоленій воді, дістаємо шумівкою і викладаємо в миску з підсмаженою цибулею.
Читайте по темі: Як приготувати заварне тісто на вареники, щоб не розварювалися: простий рецепт.
Сало з часником
Інгредієнти: несолоне сало - 500 г, часник - 5 зубчиків, пучок зеленої цибулі та кропу, сіль, чорний мелений перець, коріандр.
Приготування:
- Очищене від шкіри сало нарізаємо невеликими шматочками та пропускаємо через м'ясорубку або подрібнюємо у блендері.
- Часник пропускаємо через прес, змішуємо з дрібно нарізаною зеленню, сіллю та перцем. Все ретельно перемішуємо і ставимо в холодильник на пару годин перед подачею на стіл.
М'ясний рулет із фаршем
Інгредієнти: 5 яєць, 200 г твердого сиру, 150 г сметани, 3 ст. ложки манки, 500 г фаршу, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, спеції (сіль, перець).
Приготування:
- 4 яйця збиваємо віночком або міксером, додаємо натертий твердий сир, сметану та манку. Перемішуємо та залишаємо на 15 хвилин.
- Деко застилаємо пергаментом, виливаємо тісто і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Через 15 хвилин дістаємо деко з м'яким коржиком.
- У фарш вбиваємо 1 яйце, натерту цибулину, часник, подрібнений кріп, спеції. Все перемішуємо і викладаємо на теплий коржик, згортаємо рулет, обертаємо його фольгою і ставимо в духовку ще на 40 хвилин.
М'ясні крученики з грибами
Інгредієнти: 300 г м'яса, 200 г печериць, 1 цибулина, бекон, сіль, перець та інші спеції за смаком, соняшникова олія.
Приготування:
- Дрібними кубиками нарізаємо цибулю та гриби. На розігрітій сковороді з олією обсмажуємо їх протягом 5 хвилин.
- М'ясо нарізаємо на шматочки завтовшки до 1 см, відбиваємо, солимо і перчимо. На биточок викладаємо по 1 ч. ложці грибної начинки, загортаємо. Зверху додатково загортаємо крученики у слайси бекону.
- М'ясні крученики обсмажуємо на сковороді до золотистого кольору, після чого ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
Читайте також: Як приготувати смачні м'ясні рулетики з чорносливом.
Також theLime підібрав простий рецепт найголовнішої страви - куті з пшениці.