RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Українці зустрічають Святвечір і Різдво із західним світом. Христос рождається!

Цього року українці вперше з 1917 року святкуватимуть Різдво Христове не за радянськими традиціями - 7 січня, а за сучасним новоюліанським календарем - 25 грудня. Це ще більше віддаляє українське суспільство від російського впливу.

"Апостроф" вітає всіх громадян України зі Святвечором і наступаючим Різдвом та бажає всім українцям миру, перемоги, звільнення від окупації українських територій і повернення додому всіх захисників нашої країни, політв'язнів, полонених та українських дітей. Добро завжди перемагає зло!

Читайте також: За воїнів, дітей, здоров'я та добробут: п'ять потужних молитов, які читають на Різдво

Як в українців вкрали Різдво

У 1917 році українці востаннє святкували православне Різдво 25 грудня, адже наступного року ввели григоріанський календар, за яким свято почали відзначати 7 січня. Стародавні різдвяні українські традиції тодішня влада намагалася знищити. 25 грудня стало частиною антирелігійної пропаганди, "комсомольським Різдвом": проводили демонстрації з червоними прапорами та антирелігійними гаслами, що завершувалося спаленням опудалів богів усіх релігій.

Українські колядки та щедрівки радянська влада теж переробила під себе:

"Нова радість стала, яка не бувала:

Довгождана зірка волі в Жовтні засіяла.

Де цар був зажився, з панством вкорінився,

Там з голотою простою Ленін появився!".

Святкування Різдва у селі Сокілка, Харківська губернія, 1890 рікФото: facebook.com/olgabereza.ua

Також формально не забороняли прикрашати ялинки, але за встановлення цього дерева радянського службовця могли позбавити партійного квитка, а за повторне "порушення" могли заслати у табори. Так продовжувалося до 1935 року, коли на першій шпальті газети "Правда" надрукували заклик одного з організаторів Голодомору та причетного до згортання "українізації" Павла Постишева, аби організували для дітей новорічну ялинку.

Наступного дня вже відкрилися у всіх великих містах СРСР базари з ялинками та прикрасами до неї. Але замість Вифлеємської зірки на верхівку можна було ставити лише радянську зірку, а також продавали кульки з портретами Леніна і Сталіна та фігурки робітників.

Водночас Дід Мороз, яким намагалися витіснити Святого Миколая, до XVIII століття був символом темряви та холоду, але радянська влада у 1937 році зробила його "ребрендинг" та він став героєм, який боровся з "ворогами народу" та навіть літав у космос.

З розвалом СРСР та приходом незалежності України почали повертатися старі українські традиційні святкування Різдва. Але лише у 2023 році українці відзначатимуть це свято як понад 100 років тому - 25 грудня.

Різдвяна ялинка у Києві, 2023 рікФото: Reuters

Різдвяна ялинка у Києві, 2023 рікФото: Reuters

Різдвяна ялинка у Києві, 2023 рікФото: Reuters

Свято завдяки українським воїнам

Українці святкуватимуть Різдво завдяки військовим, що боронять нашу країну.

"Цього року воно знову для всіх різне. На жаль, наші воїни не можуть зустріти його з сім'ями, жінками та діточками, але ми знаємо - завдяки їх стійкості та наполегливості ворог буде знищений, і всі повернуться до рідних домівок. Пам'ятайте про тих, хто зараз у полях та окопах, поважайте їхню мужність і відвагу, та допомагайте наближати нашу перемогу! Щасливого Різдва усім!", - наголосили бійці 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" в Instagram.

Рада національної безпеки і оборони України побажала всім українцям тихого й мирного Різдва Христового та подякували кожному, хто наближає перемогу.

"Сьогодні наша велика українська родина зустрічає Різдво Христове! У цей чудовий Святий вечір, коли наші серця сповнені теплом і милосердям, у молитві та у думках згадаємо наших захисників! Дякуємо всім, хто сьогодні на передовій, в окопах, у небі захищає Україну від московської навали. Особливо згадаємо тих, хто не повернувся - вічна вам Слава! Дякуємо кожному, хто наближає нашу Перемогу, за можливість відзначати це особливе родинне свято у найтемніші часи. Нехай Господь благословить Україну! Най переможе світло і добро!", - наголосила РНБО у Facebook.

Фото: facebook.com/rnbou

Начальник пресслужби 10-ї гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Микита ШандибаФото: instagram.com/mykyta_shandyba

Начальник пресслужби 10-ї гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Микита ШандибаФото: instagram.com/mykyta_shandyba

Начальник пресслужби 10-ї гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Микита ШандибаФото: instagram.com/mykyta_shandyba

Начальник пресслужби 10-ї гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" Микита ШандибаФото: instagram.com/mykyta_shandyba

Раніше ми публікували новий календар ПЦУ, де є усі дати православних свят на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Різдвяні ворожіння: які існують правила і найпопулярніші способи дізнатись майбутнє

Коляда йде! Короткі та прості тексти колядок для дітей

Меню на Різдво: швидкі закуски, які можна приготувати на святковий стіл за лічені хвилини