Лайм

Які пісні страви приготувати на Святвечір: смачні рецепти з капустою, квасолею і грибами

Урізноманітніть своє меню

Оскільки 1 вересня ПЦУ перейшла на новоюліанський церковний календар, змістилася дата святкування Різдва – у 2023 році українці відзначатимуть його 25 грудня, а не 7 січня. В Україні це церковне свято вважається одним із найголовніших, під час якого прийнято ходити до церкви та збиратися всією сім'єю за святковим столом напередодні – тобто на Святвечір. theLime підібрав кілька пісних рецептів з капустою, квасолею та грибами.

Читайте також: Швидка закуска на святковий стіл: рецепт маринованих печериць на Різдво.

Паштет з квасолі

Інгредієнти: квасоля (200 г), часник (2 зубчики), цибуля (1 шт.), соєвий соус (2 ст. л.), сир тофу (100 г), перець, сіль.

Приготування:

Відварюємо у підсоленій воді 200 г квасолі. На сковороді робимо засмажку із цибулі та часнику.

Висипаємо готову квасолю, приправляємо 2 ст. л. соєвого соусу, сіллю та перцем. Додаємо сир тофу, збиваємо всі інгредієнти в пюре та розводимо до потрібної густоти квасолевим відваром.

Фото: instagram.com/fitgymua

Читайте також: Як і коли святкувати Різдво 2023 року: українські традиції не змінилися.

Зрази з грибами

Інгредієнти: борошно (3 ст. л.), печериці (200 г), цибуля (1 шт.), сіль і перець за смаком, олія для смаження.

Приготування:

Цибулю та гриби промиваємо, нарізаємо. Розігріваємо сковороду з рослинною олією. Підсмажуємо цибулю на невеликому вогні до легкого золотистого відтінку, додаємо гриби, смажимо все до готовності грибів, додаємо сіль і перець за смаком. Готові гриби знімаємо з плити, чекаємо, доки охолонуть.

Очищену картоплю відварюємо в підсоленій воді до готовності. Робимо пюре, даємо йому охолонути. Додаємо в пюре сіль та перець за смаком, перемішуємо. Насипаємо борошно, замішуємо руками тісто, воно має бути досить щільним, щоб добре тримало форму.

Присипаємо руки борошном, відщипуємо трохи тіста, робимо кульку з тіста, потім плоску "котлетку", кладемо в центр трохи більше чайної ложки начинки. З'єднуємо краї та формуємо овальну зразу.

Розігріваємо сковороду, наливаємо масло, смажимо зрази на невеликому вогні до рум'яної скоринки з обох боків.

Фото: instagram.com/olena_sagun

Читайте також: Одна з традиційних 12 страв на Святвечір: рецепт пісних пиріжків із капустою.

Пісний капустняк

Інгредієнти на каструлю 5 л: квашена капуста (500 г), свіжа капуста (500 г), томатний сік (200 мл), пшоно (100 г), картопля (5 шт.), морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), лавровий лист (1 шт.), олія для смаження, часник (2 зубчики), зелень, солодкий перець (1 шт.).

Приготування:

У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь та доводимо до кипіння.

Квашену капусту дрібно нарізаємо. Додаємо до киплячої води квашену капусту і цілу очищену картоплю. Доводимо до кипіння, варимо 30 хвилин. Потім картоплю виймаємо та робимо з неї пюре.

Додаємо натерту на грубій тертці свіжу капусту та промите пшоно, варимо 15 хвилин.

Готуємо засмажку: на сковороду наливаємо олію, нагріваємо. Викладаємо нарізану кубиком цибулю, помішуючи, смажимо до прозорості, потім додаємо натерту моркву та нарізаний соломкою солодкий перець. Смажимо до м'якості овочів. Доливаємо томатний сік, лавровий лист. Усе разом тушкуємо 10 хвилин.

Коли капуста з пшоном відварилася, до них додаємо картопляне пюре, засмажку, спеції до смаку. Перемішуємо, доводимо до кипіння, варимо на повільному вогні 10 хвилин.

Наприкінці додаємо видавлений часник і дрібно нарізану зелень. Вимикаємо капустняк, накриваємо і залишаємо настоюватися на 30 хвилин.

Фото: instagram.com/marina_khvil

Цікаві новини для вас:

  1. Ароматна випічка на Різдво: рецепт сінабонів з корицею та сметанною заливкою.
  2. Яку кутю готувати на щедрий вечір: традиційний український рецепт.
  3. Традиційна українська страва на Святвечір: як приготувати солодкі пісні пампушки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Святковий варіант улюбленої "Шуби" - цей торт-салат стане прикрасою столу

Фудекспертка Світлана Левицька показала, як зробити салат Шуба у формі тортика під буряковим мусом

Проколіть яйце перед варінням - цей геніальний трюк збереже вам час і нерви

Експерти розповіли про лайфхаки, які допоможуть швидше очистити яйця від шкаралупи - перед варінням їх треба проколоти голкою

Французька класика з давньою історією - готуємо ельзаський кіш із цибулею

Ельзаський кіш з цибулею - це французький відкритий пиріг, який дуже просто готувати