Лайм

На смак краще магазинного: як спекти вдома м'який батон з хрусткою скоринкою

Поекспериментуйте на дозвіллі

В умовах війни та дефіциту продуктів чимало господинь почали самостійно випікати різні солодкі десерти, а також хліб. І якщо ви вже робили солодкий гарбузовий хліб з медом або на кислому молоці, цього разу побалуйте близьких батоном з хрусткою скоринкою. theLime ділиться з вами простим рецептом.

Інгредієнти для опари: вода (500 мл), пресовані дріжджі (15 г) або сухі (5 г), цукор (1 ст. л.), борошно (8 ст. л.).

Інгредієнти для тіста: опара, сіль (1 ч. л.), борошно (850-900 г), рослинна олія (3 ст. л.).

Фото: pixabay.com

Приготування:

Щоб приготувати батон на дріжджовому тісті, спершу зробимо опару. У велику миску наливаємо злегка теплу воду чи молоко, додаємо пресовані дріжджі – їх попередньо необхідно розламати на маленькі шматочки руками, а також 1 ст. л. цукру. Перемішуємо вінчиком, щоб вийшла однорідна маса. Зазначимо, замість пресованих можна взяти сухі дріжджі.

Потім додаємо 8 ст. л. просіяного через сито борошна і замішуємо рідке тісто. Накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці без протягів приблизно на 30-40 хвилин. За цей час дріжджі повинні подіяти, а опара – значно збільшитись у розмірах.

Читайте також: Як зберігати дріжджове тісто в холодильнику до трьох місяців: поради та лайфхаки.

У опару, що підійшла, додаємо порціями борошно і починаємо замішувати тісто. За консистенцією воно має вийти легким, густим і трохи липнути до рук.

На робочу поверхню виливаємо трохи рослинної олії, викладаємо на неї тісто і трохи олії наливаємо зверху. Вимішуємо руками близько 10 хвилин – тісто має стати еластичнішим.

Знову викладаємо тісто в миску, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепло на 1,5 години, щоб тісто підійшло.

Через зазначений проміжок часу розділяємо тісто на 4 приблизно рівні частини та формуємо з них невеликі кулі. Кожен із них пальцями розминаємо в круглий пласт, а потім, повертаючи краї, робимо ковбаску. В самому кінці закріплюємо краї по шву.

Читайте також: Блогер показав, як спекти хліб на свічках, якщо немає газу та світла.

Деко вистилаємо пергаментним папером і викладаємо на нього батони, залишаючи трохи місця між ними. Гострим ножем робимо невеликі надрізи. Потім накриваємо рушником та залишаємо ще на 30 хвилин.

Перед тим, як відправляти їх у духовку, змащуємо за допомогою силіконового пензлика молоком, водою або жовтком.

Заздалегідь розігріваємо духовку до температури 160-170°С і випікаємо батони на дріжджах приблизно 30-40 хвилин, щоб добре зарум'янилися. Потім виймаємо і чекаємо, доки вони трохи охолонуть.

Розрізаємо на шматочки і подаємо до столу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Готуємо поживний салат з молодої капусти зі смачною заправкою: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати корисний салат із молодої капусти, огірки, зелені та авокадо, щоб урізноманітнити меню своєї родини  

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги

Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин

Як розводити фітоспорин для обробки помідорів та іншої розсади перед висадкою у відкритий ґрунт - приготування розчину фітоспорину