Лайм

День Іоана Золотоустого відзначають 9 лютого: які заборони і традиції має це свято

Святитель здобув велику пошану як проповідник та церковний оратор

Щороку 9 лютого християни відзначають День Іоана Золотоустого – видатного мислителя, проповідника та борця за істинну віру в Христа. Він відомий своїми творіннями, а за ревне і жертовне служіння Свята Церква іменує його "Вселенським учителем". Детальніше про історію цього церковного свята, його заборони та традиції – читайте далі у нашому матеріалі.

Пам'ять одного з найважливіших в православ'ї святих відзначається не лише 9 лютого, а також у інші дні - 26 листопада та 27 вересня. В ці дати християни звертаються в молитві до Іоана Золотоустого та просять його про допомогу.

Фото: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine

Читайте також: Церковний календар на лютий 2023: найважливіші свята та дата початку Великоднього посту.

Іоан Златоустий – що про нього відомо?

Святитель народився у 347 році в Антіохії (тодішній столиці Сирії) у християнській сім’ї: батько помер невдовзі після народження сина, а мати доклала чималих зусиль, аби виховати його освіченим та в дусі християнського благочестя. Іоан навчався красномовству, а згодом займався адвокатською практикою, проте усвідомив, що бажає присвятити своє життя служінню Богу.

Щоб досягнути бажаної мети, Іоан більшість часу присвячував молитві, а також упокорював своє тіло. Спочатку він шість років провів у пустелі, а згодом жив у печері. Коли святий Іоан Золотоустий повернувся до рідної Антіохії, його рукоположили (християнський обряд, під час якого відбувається таїнство поставлення в священнослужителі) у диякони, а пізніше – у пресвітери.

Серед людей святий Іоан Золотоустий здобув велику пошану як проповідник та церковний оратор. "Ніщо не може бути світлішим та сильнішим істини, так само, як ніщо не може бути слабшим за неправду, – наголошував святий. – Бо неправду легко зловити і спростувати, а істина відкрито пропонує себе усім, хто прагне бачити її красу".

У 398 році в храмі Святої Софії Царгородської святитель Іоан був рукоположений у сан архієпископа на Константинопольську кафедру. Попри народну любов, тодішній владі, заможній частині імперської столиці та невдоволеному духовенству не подобалася діяльність святителя. Адже архієпископ Константинополя закликав жити відповідно до Божих заповідей, допомагати своїм ближнім та вказував їм на ті діяння, що були зроблені всупереч вченню Ісуса Христа. За деякий час невдоволені організували проти нього собор, який під надуманим приводом "позбавив" святителя кафедри й сану. "Слава Богові за все!" – саме такими були останні слова святого Іоана, які він промовив у вигнанні, коли переживав фізичні страждання.

Святитель Іоан докладав усіх зусиль, щоби духовенство ревно звершувало свій пастирський обов’язок та допомагало нужденним. У своїх творіннях він закликає кожного чинити милосердя, дослухатися до Божого Слова та перебувати у любові до ближнього.

Фото: wikipedia

День Іоана Златоустого: заборони

Не можна: сваритися, злитися, засуджувати інших; робити фізичну тяжку роботу; запалювати вогонь; позичати гроші чи самому брати в борг; стригти волосся; робити великі покупки.

День Іоана Златоустого: що можна робити

Православна церква дозволяє подавати милостиню, подорожувати та займатися благодійністю.

День Іоана Златоуста: молитва

"О святителю великий Іоанне Златоустий! Багато різних дарів від Господа прийняв ти і, як раб добрий і вірний, всі дані тобі таланти добре помножив, цього ради воістину вселенський учитель був ти, бо кожен вік і всяке звання від тебе повчається. Ми ж, грішні (імена), по єдиному кожно своє обдарування маємо, єднання духу в союзі світу не імами, але марнославимо, один одного дратуємо, один одному заздримо; цього заради обдарування наша розділена не на мир і спасіння, але на ворожнечу і засудження нам є. Тим же до тебе, святителю Божий, припадаємо, розбратом обурюємося, і в скорботі серця просимо: молитвами твоїми віджени від сердець наших всяку злобу, недоброзичливість, гордість і заздрість, що нас розділяють, та в багатьох вдих єдине тіло церковне беззастережно будемо. Молитовно полюбимо один одного і однодумністю згдаймо Отця і Сина і Святого Духа, Трійцю Єдиносущну і Нероздільну, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Крашанки у цибулевому лушпинні, які робили наші бабусі: оригінальний спосіб з листочками

Яйця в цибулинні - традиційний спосіб зробити крашанки на Великдень, який ще використовували наші бабусі

Вербну неділю відзначають 28 квітня: які повір'я та прикмети має свято

Вербна неділя 2024 випадає на 28 квітня - які прикмети та повір'я має це велике церковне свято - список

У них чудове почуття стилю: які знаки Зодіаку вміють красиво одягатися

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які красиво одягаються і завжди мають стильний вигляд - Терези, Леви, Близнюки, Тельці