Лайм

Вербну неділю відзначають 2 квітня: які традиції, заборони і повір'я має свято

Цей день краще присвятити відпочинку і богослужінню

Християни західного обряду 2 квітня відзначають Вербну неділю. Також цей день має кілька інших назв: "шуткова" або "квітна" неділя. Далі ми розповімо, які традиції, заборони і повір'я має це свято.

Фото: unsplash.com

Трішки історії

Згідно християнських вчень, у цей час Спаситель Христос їхав до Єрусалиму на ослику і миряни застеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавна є шанованими серед нашого народу, бо воно сповіщає про прихід весни, а також має низку цілющих властивостей.

Читайте також: УГКЦ переходить на новий календар: усі подробиці історичного рішення.

Традиції свята:

У Вербну неділю святять вербу. Зранку на Богослуження сходяться всі - старі й малі, - бо "гріх не піти до церкви, як святять вербу". Коли закінчується відправа і священик окропить гілля свяченою водою, то діти - одне поперед одного - стараються якнайшвидше дістати вербу і тут же проковтнути ії по кілька "котиків" - "щоб горло не боліло".

Також в нашій країні існував звичай носити свячену вербу з церкви до церкви. Це робилося не тільки в суботу, а і в неділю.

Також господарі, повертаючись з церкви з свяченою вербою, не заходили до хати, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або - якщо було близько - то в полі, "щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток", а решту, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами. Якщо, ввійшовши до хати, заставали когось, хто проспав заутреню, то били його свяченою вербою, примовляючи:

Не я б'ю - верба б'є,

За тиждень Великдень,

Недалечке червоне яєчко!

Молоді хлопці та дівчата билися свяченою вербою ще й коло церкви, та й дорогою, як додому йшли, а б'ючись, примовляли:

Будь великий, як верба,

А здоровий, як вода,

А багатий, як земля!

Фото: unsplash.com

Інші повір'я:

Свяченій вербі приписується магічна сила. Коли вперше навесні виганяють скот на пасовисько, то свяченою вербою - "щоб нечисть не чіплялася до тварин". Більше того, викидають гілля свяченої верби надвір під час граду - "щоб град зупинився".

Верба має важливе значення в народній медицині. Коли хворіють люди або тварини, то знахарі варять свячену вербу разом з цілющими травами і дають зілля хворій людині чи тварині - у повній надії, що "допоможе".

Заборони:

  • У Вербну неділю забороняється їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, оскільки ще триває Великий піст 2023. Однак на честь свята дозволяється невелике послаблення - можна їсти рибу.
  • Також в цей день не можна важко фізично працювати, робити щось на городі чи в саду.
  • Цей день краще присвятити відпочинку і богослужінню.

Нагадаємо, що Україні більшість віруючих (в тому числі і прихожани ПЦУ) святкують Вербну неділю на тиждень пізніше - 9 квітня.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників

Якими мінеральними та органічними добривами можна підгодувати полуницю під час цвітіння та після нього, а також як їх застосовувати

Холодник замість окрошки: як приготувати на кефірі з вареними яйцями

Як у домашніх умовах приготувати смачну холодну першу страву, щоб урізноманітнити своє звичне меню та побалувати близьких

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії