Лайм

Чим підживити полуницю, щоб отримати здорові і соковиті ягоди: рецепти натуральних добрив

Корисні поради для городників

Для підживлення рослин досвідчені городники часто використовують натуральні добрива. Раніше ми ділилися, як підживити смородину картопляним лушпинням, а тепер розповімо народні засоби для полуниці. Вносячи ці органічні речовини на етапі цвітіння та плодоношення, ви зберете велику, ароматну та солодку ягоду.

Фото: pixabay.com

Прикореневе добриво

Щоб вибрати підгодівлю для полуниці, важливо знати "вік" рослини. У перший рік полуницю не підживлюють, оскільки добриво вноситься під час посадки. На другий рік вносять мінеральне або органічне добриво, на третій рік - тільки мінеральне. Далі чергують - органічне і мінеральне допоки не настане час міняти на нову культуру.

Перше добриво, яке містить азот, вносять ранньою весню, коли розтанув сніг, але перші листочки ще не розпустилися. До цього потрібно з грядки обрізати торішні кущики.

Народні засоби для полуниці, що містять азот:

1. Курячий послід розбавте 10 л води і дайте настоятися чотири дні. Потім полийте полуницю. Для одного кущика вистачить 500 мл добрива.

2. У 10 л води розбавте 2 ст. коров'яку та 1 ст.л. сульфату аммонію. Під кожний кущ вносьте по 1 л розчину.

Фото: pixabay.com

Весняне підживлення

Навесні рослина потребує борної кислоти, тому приготуйте наступний розчин: у 10 л води розчиніть 1 ч.л. борної кислоти, 30 крапель йоду та 1 склянка деревної золи. Ретельно перемішайте та полийте кущі.

Таке добриво вноситься до перших квіточок. У сонячну погоду процедуру краще проводити рано-вранці або пізно ввечері. Якщо на вулиці похмуро, то сміливо підживлюйте полуницю вдень.

Читайте також: Дріжджі - корисне підживлення для огірків: як приготувати розчин для поливу.

Підживлення під час цвітіння

Наступне підживлення вносять приблизно в травні-червні, коли є квіти. У цей період рослині не вистачає калію, тому важливо використовувати добрива, що містять калій, наприклад:

  • розчин коров'яку;
  • розчин сірчанокислого цинку (0,02%);
  • розчин із 1 ч.л. селітри калієвої та 10 л води.

Фото: pixabay.com

Підживлення під час плодоношення

Найкращим добривом у цей період вважається розчин коров'яку з водою (1:14). Його настоюють протягом трьох днів у щільно закритій тарі, потім під один кущик вливають один літр розчину.

Народні рецепти для полуниці:

Зола. Добриво із золи готують шляхом спалювання деревини, виноградної лози, торішньої картоплі або хвойних гілок. У жодному разі не можна спалювати побутове сміття. Добриво з золи використовується під час посадки молодої культури.

Йод. У 10 л відрі розведіть 10 крапель йоду та отриманим розчином обприскуйте культуру до її цвітіння. Потім протягом літа повторюйте цю процедуру з інтервалом десять днів.

Хлібні кірки. Замочіть кірки від хліба в одному літрі теплої води та залиште на тиждень. Перед використанням розчиніть у 10 л рідини. Поливайте під кожен кущ і під час цвітіння та плодоношення, і коли ще немає квітів та ягід.

Борна кислота. Під час цвітіння полуниці потрібний не лише калій, а й борна кислота, яка покращує зав'язування бутонів. У 10 л води розведіть по 2 г марганцівки та борної кислоти та 1 літр золи. Полийте розчином грядку після звичайного поливу.

Дріжджі. У 500 мл теплої води замочіть 200 г свіжих дріжджів. Через 20 хвилин цю суміш влийте в 9 літрів рідини і рясно полийте кожен кущик.

Кисле молоко. Розбавте його з водою в подвійному розмірі і підживіть полуницю - не ближче ніж за 10 сантиметрів від кущика. Кислим молоком можна також обприскувати листя.

Фото: pixabay.com

Раніше ми розповідали, які добрива на городі категорично не можна змішувати.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Так цвітну капусту ви ще не готували: рецепт овочевого стейку з сиром і беконом

Як приготувати стейк з цвітної капусти з беконом та сиром - рецепт Тетяни Літвінової

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представники яких знаків Зодіаку полюбляють організовувати свою роботу за власним зручним графіком і тільки за межами офісу  

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників