Банош – знаменита гуцульська страва, яка відома не лише своїми неповторними смаковими якостями, а й ситністю. Його можна приготувати за класичним рецептом з кукурудзяної крупи з додаванням сиру або урізноманітнити смаженими грибами. theLime підібрав для вас простий рецепт на вечерю.
Інгредієнти: вода (0,5 л), сметана жирністю від 20% (0,5 л), дрібна кукурудзяна крупа (250 г), вершкове масло (40 г), сіль (1 ч. л.), бринза, гриби.
Приготування:
Для приготування гуцульського баноша заздалегідь приготуємо смажені гриби. Можна взяти печериці чи будь-які інші гриби за смаком.
Промиваємо їх під проточною водою, обрізаємо, якщо є, почорнілі місця. Відварюємо гриби цілими у кастрюлі з підсоленою водою приблизно 5-7 хвилин, потім відкидаємо їх на друшляк. Гриби, що охололи, нарізаємо на пластини.
Розігріваємо сковороду з вершковим маслом або рослинною олією і обсмажуємо на ній трохи цибулі, потім додаємо гриби, сіль і перець за смаком.
Читайте також: Козацька страва: як приготувати вдома традиційний пшоняний куліш з м'ясом.
У каструлю з товстим дном виливаємо воду та сметану жирністю не менше 20%. Ставимо на плиту, підігріваємо, ретельно перемішуючи, додаємо трохи солі. Потім тонкою цівкою починаємо висипати кукурудзяну крупу, не забуваючи при цьому помішувати вінчиком або лопаткою, щоб не було грудочок. Згодом додаємо вершкове масло та варимо кашу близько 15 хвилин.
Знімаємо з плити і подаємо банош по-закарпатськи гарячим, щедро присипавши бринзою та обсмаженими грибами. За бажанням також можна додати шкварки.
- Раніше ми розповіли, як приготувати поленту – італійську кукурудзяну кашу.
- Читайте також на theLime, як у домашніх умовах зварити закарпатський бограч.
Цікаві новини для вас:
- Як готують мариновані огірки "по-фінськи": рецепт з гірчицею на зиму.
- Ароматне та густе: як закрити на зиму варення з аґрусом та апельсином.
- Кабачки як шашлики – популярна консервація на зиму: як їх приготувати.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.