img

Новини

17:55 Пікантні рулетики з баклажанів - рецепт улюбленої закуски по-новому
17:48 США могли перемістити ядерну зброю до Британії для "сигналу Путіну" — Bloomberg
17:27 За 1,4 тис. доларів допомагав ухилянтам: ДБР затримало у Харкові посадовця ДСНС
17:05 Український стендапер встановив новий рекорд зі зборів: хто обійшов Ірину Федишин
17:04 Понад половину вибухівки для Росії постачає КНДР — дослідження
img Суспільство
16:50 "Вдячні за нескінченне світло": Притула зворушливо привітав доньку з днем народження
16:40 Майже 35 млрд грн чистого доходу: державний ПриватБанк відзвітував про результати роботи
16:28 Річниця теракту в Оленівці: в МКЧХ відповіли, чи покарають РФ
16:16 "Відсутня евакуація поранених бійців ЗСУ з Донеччини": в РНБО виявили чергове фейкове відео
15:50 Ультиматум Путіну: Трамп оголосив про скорочення 50-денного терміну
img Політика
15:30 В Мексиці знайшли загублене місто майя - легендарну "Країну білих ягуарів"
15:28 Уряд закликають невідкладно призначити в.о. міністра культури: деталі
14:57 В Україні запускають відкритий банкінг
14:53 Росіяни почали застосовувати танки під час мотоштурмів на Донеччині – військовий
img Суспільство
14:49 У Чечні затримали підлітка за порваний портрет Ахмата Кадирова
До всіх новин
Коли збирати м'яту і як сушити її на зиму - правила та поради садівникам
Головне - не дати випаруватися ефірним оліям

Як правильно сушити м'яту, щоб вона не втратила свої корисні властивості

Вівторок, 25 липня 2023, 09:30
ava
Наталка Лавринець

Редактор стрічки новин, невтомний ентузіаст у пошуку свіжих чуток та сенсацій у світі шоу-бізнесу. Знає реальний вік Олі Полякової, суть скандалу з Регіною Тодоренко і чи вагітна насправді Настя Каменських. Facebook

М'яту додають у безліч напоїв та продуктів харчування. Влітку її можна зустріти у популярному безалкогольному мохіто, а в холодну пору року – в ароматному м'ятному чаї. Щоб рослина не втратила своїх корисних властивостей до зими, її потрібно правильно збирати та сушити. Ось коли і як це роблять.

Лікарські рослини слід збирати в той період, коли в них найбільше ефірних олій. У м'яти цей момент настає в період цвітіння, що триває з середини липня і до середини серпня. До появи бутонів і квітів корисні компоненти в м'яті ще не досягли своєї максимальної концентрації, тому зі збором слід зачекати. Якщо м'ята відцвіла, вона також не порадує ароматом, а листя її буде грубим.

Фото: Wikipedia

Збирати слід чисту м'яту, яка росте далеко від доріг, якими часто їздить транспорт. Зрізайте її або вранці, після висихання роси, або увечері, поки роса ще не випала на листочки. Не слід зрізати м'яту після дощу або у дуже спекотну погоду. Листя має бути зеленим, соковитим, але сухим. Якщо м'ята здається вам надто запорошеною і брудною, промийте її шлангом, дочекайтеся висихання, а потім збирайте.

Читайте також: Заспокоює нерви та знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

При збиранні м'яти зрізають верхню частину рослини разом із цвітом. Гілочки збирають у невеликі пучки, які пов'язують мотузочками або гумками. Не робіть занадто щільних зв'язок, щоб листя добре провітрювалось і просохло.

Пучки м'яти підвішують або розкладають у тінистому місці, що добре провітрюється. Прямі сонячні промені не повинні потрапляти на листя та квіти, щоб вони не втратили ефірні олії. Розкласти м'яту для сушіння можна на балконі, горищі, на шафі або веранді. Оптимальна температура – 20-30 градусів.

Фото: pixabay.com

Коли м'ята просохла, зі стебел легко знімають листя та квіти. Їх перекладають у паперові пакети, мішечки тканини, картонні коробки, скляні або жерстяні банки, які не закриваються герметично. Пластикові контейнери або пакети для зберігання м'яти не використовують, оскільки в них рослина покривається пліснявою і псується.

Читайте також: Як зберігати огірки, щоб довше залишалися свіжими: поради та лайфхаки.

Не слід сушити м'яту термічними способами, наприклад, у духовках або сушарках для фруктів і овочів. Так всі ефірні олії випаруються, і м'ята втратить аромат та корисні властивості.

М'яту для прикрашання десертів та інших страв заготовлюють інакше. З гілочок зрізають листочки, які кладуть у пакети і заморожують у морозилці.

Раніше ми розповідали, як правильно заморожувати кабачки на зиму.

Цікаві новини для вас:

img img

Новини партнерів

РЕКЛАМА
•••
Коли збирати м'яту і як сушити її на зиму - правила та поради садівникам
img

Новини

17:55 Пікантні рулетики з баклажанів - рецепт улюбленої закуски по-новому
17:48 США могли перемістити ядерну зброю до Британії для "сигналу Путіну" — Bloomberg
17:27 За 1,4 тис. доларів допомагав ухилянтам: ДБР затримало у Харкові посадовця ДСНС
17:05 Український стендапер встановив новий рекорд зі зборів: хто обійшов Ірину Федишин
17:04 Понад половину вибухівки для Росії постачає КНДР — дослідження
img Суспільство
16:50 "Вдячні за нескінченне світло": Притула зворушливо привітав доньку з днем народження
16:40 Майже 35 млрд грн чистого доходу: державний ПриватБанк відзвітував про результати роботи
16:28 Річниця теракту в Оленівці: в МКЧХ відповіли, чи покарають РФ
16:16 "Відсутня евакуація поранених бійців ЗСУ з Донеччини": в РНБО виявили чергове фейкове відео
15:50 Ультиматум Путіну: Трамп оголосив про скорочення 50-денного терміну
img Політика
15:30 В Мексиці знайшли загублене місто майя - легендарну "Країну білих ягуарів"
15:28 Уряд закликають невідкладно призначити в.о. міністра культури: деталі
14:57 В Україні запускають відкритий банкінг
14:53 Росіяни почали застосовувати танки під час мотоштурмів на Донеччині – військовий
img Суспільство
14:49 У Чечні затримали підлітка за порваний портрет Ахмата Кадирова
До всіх новин
Коли збирати м'яту і як сушити її на зиму - правила та поради садівникам
Головне - не дати випаруватися ефірним оліям

Як правильно сушити м'яту, щоб вона не втратила свої корисні властивості

Вівторок, 25 липня 2023, 09:30
ava
Наталка Лавринець

Редактор стрічки новин, невтомний ентузіаст у пошуку свіжих чуток та сенсацій у світі шоу-бізнесу. Знає реальний вік Олі Полякової, суть скандалу з Регіною Тодоренко і чи вагітна насправді Настя Каменських. Facebook

М'яту додають у безліч напоїв та продуктів харчування. Влітку її можна зустріти у популярному безалкогольному мохіто, а в холодну пору року – в ароматному м'ятному чаї. Щоб рослина не втратила своїх корисних властивостей до зими, її потрібно правильно збирати та сушити. Ось коли і як це роблять.

Лікарські рослини слід збирати в той період, коли в них найбільше ефірних олій. У м'яти цей момент настає в період цвітіння, що триває з середини липня і до середини серпня. До появи бутонів і квітів корисні компоненти в м'яті ще не досягли своєї максимальної концентрації, тому зі збором слід зачекати. Якщо м'ята відцвіла, вона також не порадує ароматом, а листя її буде грубим.

Фото: Wikipedia

Збирати слід чисту м'яту, яка росте далеко від доріг, якими часто їздить транспорт. Зрізайте її або вранці, після висихання роси, або увечері, поки роса ще не випала на листочки. Не слід зрізати м'яту після дощу або у дуже спекотну погоду. Листя має бути зеленим, соковитим, але сухим. Якщо м'ята здається вам надто запорошеною і брудною, промийте її шлангом, дочекайтеся висихання, а потім збирайте.

Читайте також: Заспокоює нерви та знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА
Продовження після реклами
РЕКЛАМА

При збиранні м'яти зрізають верхню частину рослини разом із цвітом. Гілочки збирають у невеликі пучки, які пов'язують мотузочками або гумками. Не робіть занадто щільних зв'язок, щоб листя добре провітрювалось і просохло.

Пучки м'яти підвішують або розкладають у тінистому місці, що добре провітрюється. Прямі сонячні промені не повинні потрапляти на листя та квіти, щоб вони не втратили ефірні олії. Розкласти м'яту для сушіння можна на балконі, горищі, на шафі або веранді. Оптимальна температура – 20-30 градусів.

Фото: pixabay.com

Коли м'ята просохла, зі стебел легко знімають листя та квіти. Їх перекладають у паперові пакети, мішечки тканини, картонні коробки, скляні або жерстяні банки, які не закриваються герметично. Пластикові контейнери або пакети для зберігання м'яти не використовують, оскільки в них рослина покривається пліснявою і псується.

Читайте також: Як зберігати огірки, щоб довше залишалися свіжими: поради та лайфхаки.

Не слід сушити м'яту термічними способами, наприклад, у духовках або сушарках для фруктів і овочів. Так всі ефірні олії випаруються, і м'ята втратить аромат та корисні властивості.

М'яту для прикрашання десертів та інших страв заготовлюють інакше. З гілочок зрізають листочки, які кладуть у пакети і заморожують у морозилці.

Раніше ми розповідали, як правильно заморожувати кабачки на зиму.

Цікаві новини для вас:

img img

Новини партнерів

РЕКЛАМА
•••