М'яту додають у безліч напоїв та продуктів харчування. Влітку її можна зустріти у популярному безалкогольному мохіто, а в холодну пору року – в ароматному м'ятному чаї. Щоб рослина не втратила своїх корисних властивостей до зими, її потрібно правильно збирати та сушити. Ось коли і як це роблять.
Лікарські рослини слід збирати в той період, коли в них найбільше ефірних олій. У м'яти цей момент настає в період цвітіння, що триває з середини липня і до середини серпня. До появи бутонів і квітів корисні компоненти в м'яті ще не досягли своєї максимальної концентрації, тому зі збором слід зачекати. Якщо м'ята відцвіла, вона також не порадує ароматом, а листя її буде грубим.
Збирати слід чисту м'яту, яка росте далеко від доріг, якими часто їздить транспорт. Зрізайте її або вранці, після висихання роси, або увечері, поки роса ще не випала на листочки. Не слід зрізати м'яту після дощу або у дуже спекотну погоду. Листя має бути зеленим, соковитим, але сухим. Якщо м'ята здається вам надто запорошеною і брудною, промийте її шлангом, дочекайтеся висихання, а потім збирайте.
Читайте також: Заспокоює нерви та знижує рівень цукру: чим корисний ромашковий чай.
При збиранні м'яти зрізають верхню частину рослини разом із цвітом. Гілочки збирають у невеликі пучки, які пов'язують мотузочками або гумками. Не робіть занадто щільних зв'язок, щоб листя добре провітрювалось і просохло.
Пучки м'яти підвішують або розкладають у тінистому місці, що добре провітрюється. Прямі сонячні промені не повинні потрапляти на листя та квіти, щоб вони не втратили ефірні олії. Розкласти м'яту для сушіння можна на балконі, горищі, на шафі або веранді. Оптимальна температура – 20-30 градусів.
Коли м'ята просохла, зі стебел легко знімають листя та квіти. Їх перекладають у паперові пакети, мішечки тканини, картонні коробки, скляні або жерстяні банки, які не закриваються герметично. Пластикові контейнери або пакети для зберігання м'яти не використовують, оскільки в них рослина покривається пліснявою і псується.
Читайте також: Як зберігати огірки, щоб довше залишалися свіжими: поради та лайфхаки.
Не слід сушити м'яту термічними способами, наприклад, у духовках або сушарках для фруктів і овочів. Так всі ефірні олії випаруються, і м'ята втратить аромат та корисні властивості.
М'яту для прикрашання десертів та інших страв заготовлюють інакше. З гілочок зрізають листочки, які кладуть у пакети і заморожують у морозилці.
Раніше ми розповідали, як правильно заморожувати кабачки на зиму.