Кабачки і патисони належать до одного сімейства гарбузових, але все ж таки відрізняються за смаком і текстурою. На зиму їх також заготовляють за різними рецептами. Раніше ми ділилися популярним способом консервації кабачків із сардиною, а тепер розповідаємо, як приготувати патисони.
Насамперед слід пам'ятати, що для консервації підходять молоді патисони, збирати які слід кожні 3-5 днів. Оптимально, якщо їхній діаметр не перевищуватиме 10 см. Перезрілі плоди стають жорсткими і непридатними до вживання, а ті, які пробули на кущах 2 тижні і довше, накопичують токсини і можуть викликати отруєння.
Читайте також: Смачна консервація на зиму: рецепт пікантних кабачків у томаті з часником.
Перед консервацією патисони бажано обробити. Великі плоди нарізають на шматочки та заливають окропом на 5 хвилин. Після – відкидають на друшляк і охолоджують під холодною проточною водою. Так консервовані патисони вийдуть більш хрусткими та смачними.
Інгредієнти на 3-літрову банку: патисони, 2-3 зубчики часнику, пучок кропу, 110 мл оцту (6 ст. ложок), 2 ст. ложки солі, 3 ст. ложки цукру, 2-3 лаврові листки, 3-5 горошин запашного перцю, 3-5 горошин чорного перцю.
Приготування:
На дно чистої банки кладемо кріп і 2 зубчики часнику. Попередньо оброблені шматочки патисонів накладаємо у банку до самого верху.
Вливаємо 110 мл оцту (6 ст. ложок), додаємо 2 ст. ложки солі, 3 ст. ложки цукру, 3 лаврових листка, перець чорний і запашний. Заливаємо окропом, накриваємо кришкою та стерилізуємо протягом 20 хвилин у каструлі.
Після стерилізації банки з патисонами закочуємо, перевертаємо та залишаємо до охолодження, після чого прибираємо на зберігання.
Раніше ми розповідали, як правильно сушити м'яту, щоб вона не втратила свої корисні властивості.